Näin Mäkkylän operaatio eteni: Poliisi meni tarkastamaan nelikymppisen miehen vointia, kun tapahtui jotain odottamatonta – "Poliisipartio sai silmilleen räjähteen voiman"

8:47
Viritettiinkö poliiseille ansa? Näin tutkinnanjohtaja kommentoi Mäkkylän tapahtumia MTV Uutiset Livessä.

Keskusrikospoliisi tutkii Espoon Mäkkylässä eilen tapahtunutta räjähdystä kahtena murhan yrityksenä.

MTV Uutiset kokosi, miten poliisin mukaan tapahtumat etenivät asuntoon tehdystä tarkastuskäynnistä suureen poliisioperaatioon.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Olli Töyrään mukaan poliisi meni eilen illalla Mäkkylässä sijaitsevaan kerrostalohuoneistoon selvittämään asunnon haltijan vointia.

Töyräs kertoo tarkastuksen syyksi sen, että poliisi oli saanut tiedon, mikä vaati lisäselvitystä. Hän ei kuitenkaan tarkenna julkisuuteen, mistä tieto poliisille tuli.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Asunnon ovella räjähti noin kello 20.45

Paikalle saapunut poliisipartio oli menossa Ruutikellarinkadulla sijaitsevan kerrostalon asuinhuoneistoon avaimella noin kello 20.45, kun räjähdys tapahtui.

Krp:n mukaan vahingoittamistarkoituksessa oveen viritetty ansa laukesi. Töyrään mukaan ei kuitenkaan ole toistaiseksi tiedossa, oliko räjähdys suunnattu poliisia vastaan.

Poliisi ei ollut sisään mennessään varma, onko huoneistossa sisällä ketään. Poliisipartio ei myöskään ehtinyt saada yhteyttä sisällä olleeseen ennen räjähdystä.

– Poliisipartio ei päässyt kynnyksellekään, kun asunnon oveen sijoitettu räjähde laukesi. Sen jälkeen tilanne muuttui vaativampaan suuntaan.

Kaksi poliisia loukkaantui

Sisään pyrkinyt poliisipartio loukkaantui räjähdyksessä. Molemmat toimitettiin sairaalahoitoon, mutta ovat päässeet jo pois.

– He voivat tietojeni mukaan hyvin. He eivät loukkaantuneet kriittisesti, Töyräs kertoo.

Kumpikin on tällä hetkellä sairauslomalla.

Nelikymppinen mies löytyi sisältä kuolleena

Asunnon haltija ja rikoksesta epäilty, vuonna 1979 syntynyt mies löytyi asunnosta kuolleena. Poliisilla ei toistaiseksi ole tietoa, miten mies kuoli.

– Kohdehenkilön taustaa ja historiaa pyritään selvittämään. Hänen kuolinajankohtansa tarkentuu ehkä ajan kuluessa.

Töyrään mukaan poliisilla ei ollut ennakkoon tiedossa, että asunnossa oli räjähteitä. Töyräs ei tässä vaiheessa kommentoi, mitä ainetta räjähteet olivat.

– Asunnosta otetaan näytteitä ja todisteita, ehkä räjähteiden jäämiä. Niitä tutkitaan krp:n laboratoriossa, ja tällä hetkellä minulla ei ole niistä vahvistettavaa tietoa.

Räjähteet viritetty vahingoittamistarkoituksessa

Krp:n mukaan räjähteet oli viritetty oveen vahingoittamistarkoituksessa, mutta Töyrään mukaan ei ole tiedossa, oliko ne suunnattu virkavaltaa vastaan.

– En osaa sanoa, mikä henkilön motiivi tai syy on ollut.

– Nyt kävi sillä tavalla, että asuntoon ensimmäisenä meni poliisipartio, joka sai silmilleen räjähteen voiman. Pyrimme selvittämään, mitä henkilö on tällä kaikella tavoitellut.

"Yhden ihmisen elämän traaginen päätös"

Rikoskomisarion mukaan teosta epäilty vuonna 1979 syntynyt mies ei ole "poliisin vanha tuttu".

– Hänen taustansa ei kerro millään tavalla tästä tapahtumasta.

Töyrään mukaan teon ei epäillä liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai terrorismiin.

– Tämän hetkisen tiedon valossa pidän tapahtumaa yhden ihmisen elämän traagisena päätöksenä. Tähän ei meidän tietojemme mukaan liity muita henkilöitä tai paikkoja.

Töyräs kertoo, että poliisilla on paljon tietoa, jota se ei voi tässä vaiheessa avata julkisuudessa.

Keskusrikospoliisi tutkii kahteen poliisiin kohdistunutta väkivallantekoa kahtena murhan yrityksenä.

Lisäksi poliisi tutkii kuolleen miehen osalta kuolemaan syytä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja