Näin lumevaikutus näkyy aivoissa – onko plasebosta parantajaksi?

7:17

Huomenta Suomessa kerrottiin tiistaiaamuna plasebo- ja nosebovaikutuksista – siis siitä, että erilaiset oireet voivat kadota lumelääkkeellä tai että oireita voi päinvastoin ilmestyä lumelääkkeestä tai jostakin kuvitellusta uhasta. Mutta miten nämä ilmiöt oikein näkyvät aivoissa, ja voiko plasebovaikutuksesta puhua parantajana?

– Jos ihminen esimerkiksi olettaa saavansa Parkinsonin taudin lääkettä, joka siis vaikuttaa aivojen dopamiini-nimisen välittäjäaineen aineenvaihduntaan, niin aivan oikeasti aivojen dopamiinituotannossa tapahtuu muutoksia. Samoin joillakin muilla lääkeaineilla on tutkittaessa juuri sellaisia muutoksia, joita siinä oletetussa aineessa on. Vaikutukset eivät siis ole yleisiä vaan yllättävän spesifisiä juuri siihen välittäjäaineeseen liittyen, neurologian dosentti Kati Juva kertoo lähetyksessä.

Juva sanoo, että plasebovaikutusta hyödynnetään lääketieteessä koko ajan, ja sitä kutsutaan hoitovaikutukseksi: ihan kuten pientä lasta lohduttaa äidin puhallus ja paijaus, niin aikuistakin rauhoittaa tilanteen läpikäyminen.

– Tämähän on koko ajan läsnä, ei vain terveydenhoidossa vaan ylipäätään kanssakäymisessä. Se on juuri placebovaikutusta koko ajan. Lääketiedettä tai lääkärin ammattia ei varmaan voisi hoitaa ollenkaan niin menestyksellisesti, ellemme pystyisi koko ajan käyttämään hoiva-, rauhoitus- ja vakuuttamisvaikutusta siinä mukana.

Voidaanko placebovaikutuksella ja lumelääkkeillä sitten oikeasti parantaa ihmisiä?

– Riippuu, mitä tarkoitetaan parantamisella. Ne hoitavat oireita – kipua, särkyä, kutinaa, huonoa oloa, kurjaa oloa, ahdistusta –, mutta eiväthän ne syöpää paranna.

Juva kertoo, että eräässäkin tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että jos syöpäpotilasta hoitaa tavallisten syöpähoitojen sijaan vaihtoehtohoidoilla, niin ennuste huononee. Juva pitää tätä jo ennestään selvänä nollatutkimuksena.

– Se on ihan selvä ajatus lääkärille. Mutta toki oireet voivat olla selvästi lievittyneet.

Vaihtoehtohoidot eivät auttaneet Jania

Hunks-tanssiryhmästä tunnettu Jani Kokki kohahdutti Suomea muutama vuosi sitten, kun hän turvautui syöpään sairastuttuaan niin sanottuihin vaihtoehtohoitoihin. Jani kuitenkin parantui vasta perinteisen lääketieteen avulla. Hän vieraili Huomenta Suomessa elokuussa 2017.

8:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja