Näin Linnanmäki varmistaa turvallisen huvittelun

Turvallisuus on asia, josta Linnanmäen huvipuisto ei tingi senttiäkään. Toimitusjohtaja Risto Räikkönen kertoo, mitä huvipuisto tekee ehkäistäkseen onnettomuuksia, ilkivaltaa ja järjestyshäiriöitä.

Linnanmäellä hurvitellaan tällä hetkellä 43:n laitteen voimin. Määrä on suurin muihin pohjoismaisiin huvipuistoihin verrattuna. Laitteiden toimivuus ja turvallisuus muodostavat Linnanmäen toiminnan perustan.

− Joka ikinen laite huolletaan joka ikinen päivä. Huoltomiehet aloittavat työnsä neljältä aamulla. Siksi huvipuisto aukeaa vasta kahdeltatoista, toimitusjohtaja Risto Räikkönen kertoo.

Tämän ohella ulkopuolinen tarkastuslaitos käy laitteet läpi kerran kuussa.

Linnanmäki hankkii uusia laitteita pääsääntöisesti Euroopasta sekä jonkin verran Yhdysvalloista. Jokainen laitehankinta kulkee saksalaisen TÜV-tarkastuslaitoksen tiukan seulan läpi.

− Laitevalmistajien hinnat nousevat, kun mukaan otetaan TÜVin hyväksyntä, mutta me emme rupea riskeeraamaan turvallisuuden kanssa.

− Jos tapahtuu onnettomuus, se on meille täysin fataali tilanne. Kymmenen vuotta sitten saksalaisessa huvipuistossa oli tulipalo. Huvipuiston kävijämäärä on yhä puolet entisestä, Räikkönen sanoo.

Ihmismassat viihtyvät

Huvipuiston turvallisuutta eivät uhkaa ainoastaan laiteviat, vaan myös tahallinen sabotaasi sekä järjestyshäiriöt. Sabotaasista puhumisen suhteen Linnanmäki haluaa pitää matalaa profiilia.

− On selvää, että myös me olemme tähtäimessä, mutta en mielelläni retostele asiaa julkisuudessa. Teemme laajasti yhteistyötä viranomaisten kanssa. Voi sanoa, että olemme varautuneet niin hyvin kuin mahdollista kaikkeen, mitä sairas ihmismieli voi tuottaa, Räikkönen muotoilee.

Linnanmäellä vierailee 1,2 miljoonaa kävijää vuodessa. Räikkönen muistuttaa, että sen myötä kaikki ilmiöt, jotka esiintyvät suomalaisessa yhteiskunnassa, esiintyvät myös Linnanmäellä.

− Huvipuistossa liikkuu suuria ihmismassoja, mutta homma toimii hyvin. Yleinen tunnelma täällä on iloinen ja rauhallinen.

Työntekijöiden suhteen nollatoleranssi

Linnanmäen ravintoloissa on A-oikeudet; asia, josta huvipuisto kohtaa säännöllisesti painostusta. Räikkönen ei näe asiassa ristiriitaa.

− Linnanmäki on Suomen suurin kesätapahtuma. Missään vastaavassa tapahtumassa ei näe yhtä vähän alkoholinkäyttöä ja siitä aiheutuvia ongelmia. Myöskään huumeet ja väkivalta eivät ole meillä yleisiä, Räikkönen sanoo.

Satunnaiset päihtyneet henkilökunta poistaa vähin äänin huvipuistosta. Henkilökunta itse joutuu säännöllisen epäsäännöllisesti puhallutetuksi.

− Henkilökuntamme suhteen meillä on täysi nollatoleranssi. Jos mittari värähtääkään, työsuhde puretaan, Räikkönen kuvaa tarkkoja turvallisuustekijöitä.

Kaikista varotoimista huolimatta joskus pääsee sattumaan vahinkoja; etenkin kun kyseessä on paikka, jossa käy paljon lapsia.

− Pari kesää sitten puistonpenkillä istunut lapsi tippui maahan penkin ja selkänojan välistä. Äidin mielestä se oli meidän vikamme. Kyllä mielestäni vastuu tällaisissa tapauksissa on etupäässä vanhemmilla, Räikkönen toteaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja