Näin leivot parhaita sämpylöitä

Mikäpä sen mukavampaa kuin päästä itse luovaksi taitelijaksi ja leipoa haluamansa muodot omille sämpylöilleen haluamillaan raaka-aineilla. Aina ei tähän ole aikaa, mutta joskus kannattaa antaa kiireen unohtua nauttimalla rauhallisesti taikinan pyörittelystä käsissään.

Sämpylät

n. 15 kpl
5dl maitoa, vettä tai piimää
50g hiivaa
2tl suolaa
1rkl siirappia
50g voita, margariinia tai öljyä
n. 10dl sämpyläjauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi Sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.
Paista sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan:
· juustoraastetta / tuorejuustoa
· porkkanaraastetta
· siemeniä
· hiutaleita
· leseitä
· mausteita / yrttejä
· rusinoita


Vaihtelua sämpylöihin saat kokeilemalla:
· kierre
· solmu
· rinkeli
· apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä
· sisarussämpylät (pellillinen)
· matala rieskamainen
· kirjaimet, numerot

Arjan parhaita sämpylävinkkejä

· Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
· Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45 asteisen taikinanesteen.
· Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
· Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
· Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!)
· Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä- tai kasvislientä ja kasvimargariinia.


Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat