Näin leivot kesän parhaat piirakat

Kesän satokausi houkuttelee leipomaan erilaisia piirakoita tuoreista marjoista, kasviksista ja sienistä. Makea piirakka maistuu kahvin kanssa ja suolainen käy vaikka lounaasta. Hyvien ohjeiden avulla kesältä maistuvat piirakat syntyvät nopeasti ja helposti.

Kesä on ihanteellista aikaa loihtia kahvipöytään erilaisia piirakoita, kun sekä metsät että pensaat ovat täynnä tuoreita marjoja. Kesä onkin sekä makeiden että suolaisten piirakoiden sesonkiaikaa.

– Jo heinäkuussa saa tuoreita marjoja ja kasviksia, vaikka varsinainen satokausi alkaa loppukesällä. Toisaalta pakastimet varmistavat sen, että piirakoihin saa marjoja ympäri vuoden, toteaa Myllyn Parhaan viestintäpäällikkö Arja Savela.

Suu makeaksi marjoista

Piirakan pyöräyttämiseen ei välttämättä tarvita juhlia, vaan sillä saa pientä piristystä myös arkeen. Kesän ensimmäiset tuoreista marjoista tehdyt piirakat syntyvät helposti uusista mansikoista. Piirakan saa pöytään nopeasti, kun tekee pohjan valmiista taikinasta, esimerkiksi Kauramurotaikina sopii hyvin marjapiiarkoihin, sillä kauran kuitu imee marjojen kosteutta.

– Mansikoita ei kannata laittaa lainkaan uuniin, sillä ne muuttuvat kypsentäessä veteliksi. Piirakkapohjan voi paistaa ensin, ja laittaa sitten sen päälle tuoreita marjoja ja kermaa, rahkaa tai jäätelöä. Kokeile vaikka ihanaa Cookies Suklaamurotaikinaa piirakan pohjaksi.

Mansikoiden jälkeen seuraavat piirakka-ainekset saa esimerkiksi mustikoista ja kantarelleista. Mustikkapiirakassa perinteinen pullataikinapohja on edelleen suomalaisten suosikki. Kätevää on tehdä pullapiirakka valmiista pakastepullataikinalevyistä. Pullataikinalevyt otetaan vain sulamaan ja kohoamaan siksi aikaa, kun itse on mustikkametsässä.

– Saa nähdä, miten hyvä mustikkavuosi tästä tulee. Hallaa oli vähän, mutta toivottavasti se ei ole vaurioittanut mustikoita, Savela tuumii.

Leipominen onnistuu ohjeiden mukaan

Makean tai suolaisen piirakan tekeminen on niin helppoa, että se onnistuu myös aloittelevilta leipureilta. Jos piirakkapohjan haluaa tehdä itse, Arja Savela neuvoo noudattamaan ohjeita huolellisesti.

– Piirakkapohja kannattaa aina tehdä jonkun reseptin mukaan, jotta se onnistuu varmasti. Jos taikinaa varten vatkataan kananmunia, niiden pitäisi olla huoneenlämpöisiä, jotta ne vatkautuvat paremmin. Kulhojen pitää tietysti olla puhtaita ja kuivia.

Piirakkavuoka pitää muistaa rasvata ja leivittää ennen kuin taikina levitetään siihen, sillä muuten taikina tarttuu kiinni. Perinteisen korppujauhon sijasta leivityksessä voi käyttää esimerkiksi mantelilastuja, joilla piirakkaan saa uutta makua. Myös manna- ja kauramannasuurimot käyvät leivitykseen tuoden makua ja kuituja.

Esikypsennys kunniaan

Monia piirakkapohjia paistetaan uunissa hetki ennen kuin päälle lisätään täytteet. Jos taikina kohoaa uunissa liikaa, apu löytyy kuivatuista herneistä: taikinan päälle laitetut herneet pitävät piirakan muodon ennallaan niin, että reunat säilyvät, ja täytteet on helppo laittaa piirakan päälle. Kuivat herneet eivät tartu taikinaan kiinni, vaan ne voi myöhemmin kaataa pois.

Tuoreista marjoista tehdyn piirakkatäytteen liiallisen kosteuden voi puolestaan estää sekoittamalla marjojen joukkoon esimerkiksi perunajauhoja tai kuitupitoisia leseitä, esim. Kuidukas leseseos imee hyvin kosteutta..

– Jauhot tai leseet saostavat marjoja niin, että täyte ei jää liian kosteaksi. Saostamiseen voi käyttää myös hillosokeria, joka tuo piirakkaan samalla myös makeutta. Kokeile myös muita kuin yleisimpiä marjoja piirakoihin; esim. suklaamurotaikinan kanssa sopivat puolukat ja pihlajanmarjat, neuvoo Kotitalousopettaja Savela.

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat