Näin kuljetat polkupyörän autolla – poimi vinkit

Haluaisitko ottaa polkupyörän mukaan autolla matkustaessasi? Miten se kannattaa kuljettaa?

Polkupyörää voi kuljettaa joko auton katolla tai auton takana pyöränkuljetustelineessä. Pidä huoli, että käytät kuljettamiseen asianmukaisia ja tukevia telineitä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa vinkit pyörän turvalliseen kuljettamiseen autolla.

Katolla kuljetus

Auton katolla kuljetettavien polkupyörien lastaus on hankalaa. Lisäksi pitää muistaa, että katolla olevat pyörät nostavat auton korkeutta merkittävästi. Tämä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi parkkipaikkaa etsiessä.

– Useimpiin parkkihalleihin ei mahdu sisään polkupyörä katolla, toteaa koulutuspäällikkö Vesalainen.

Auton taakse

Auton takana voit käyttää vetokoukkuun kiinnitettävää telinettä. Kiinnitä huomiota telineen laatuun.

Edullisten kuljetustelineiden ongelma Vesalaisen mukaan on se, että telineessä oleva pyörä peittää auton rekisterikilven ja takavalot. Pyörän kiinnittäminen niihin on monesti myös haasteellista.

– Valitettavan usein näkee kuljetettavan pyöriä tällaisissa telineissä jopa kokonaan ilman sidontaa, mikä on äärettömän vaarallista muiden tienkäyttäjien turvallisuuden kannalta.

– Pyörä tulee näissä telineissä usein myös melko lähelle autoa, jolloin pyörän ohjaustanko tai poljin naarmuttaa helposti autoa. Myös auton tavaratilaan pääsy on melko hankalaa, jos pyörä on kiinnitetty vetokoukkuun tällaiseen telineeseen, Vesalainen huomauttaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen käyttää itse vetokoukkuun kiinnitettävää telinettä, jossa on oma rekisterikilpi, takavalot sekä vilkut.

–  Pyörät tulevat tukevasti kiinni telineeseen, riittävän etäälle autosta. Telineessä on kiinteänä kaikki tarvittavat kiinnityshihnat ja tangot. Teline on lukittavissa autoon ja pyörät telineeseen. Myös tavaratilan kannen avaaminen onnistuu, vaikka telineessä olisikin pyörä/pyöriä. Tämä on kaikin puolin turvallinen ja käytännöllinen ratkaisu.

Käytitpä sitten kuljetukseen katto- tai vetokoukkutelinettä, tulee pyörä lukita ja irrottaa siitä kaikki sellaiset osat, jotka saattavat irrota ajoviiman vaikutuksesta, esimerkiksi etu- ja takavalot sekä pumppu.

Juttu on julkaistu aikaisemmin 04/2015

Lue myös:

    Uusimmat