Näin kierrätät joulun jätteet – katso ohjeet!

Joulunaikana syntyy paljon jätettä. Jo ennen kuin jätettä on syntynyt, kannattaa tarkistaa omia tapoja ja tottumuksiaan ja yrittää vähentää omalta osaltaan jätevuoren kasvattamista.

Omilla valinnoillaan voi vähentää jätteen syntyä ratkaisevasti. Paketoi lahjat esimerkiksi kierrätettävään tai uudelleen käytettävään rasiaan, kassiin tai kangaspussiin. 

Joulukukat

Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit kuuluvat paperinkeräykseen, metalliset foliot metallinkeräykseen. Kuihtuneet kukat voi heittää biojätteeseen, jos kukkia on koristeltu, poista koristeet ennen bioastiaan laittoa. 

Kartonkipakkaukset

Kartonkiset lahjapaketit ovat usein uudelleen käytettäviä, joten säilytä hyväkuntoiset paketit uutta käyttöä varten. Litistä kartonkipakkaukset ennen kuin laitat ne kartonkikeräykseen.

Jos kartonkikeräysastia on täynnä, älä jätä kartonkeja sen ulkopuolelle. Sade voi pilata kartongit ja silloin niistä tulee sekajätettä, sillä märkää kartonkia ei saa laittaa kartonkikeräykseen. Säilytä kartonkeja mieluummin kotona, kunnes kartonkikeräysastiaan mahtuu taas tavaraa.

Kynttilät

Säästä kynttilänjämät uusia kynttilöitä varten. Jos et itse tee kynttilöitä, lahjoita ne päiväkotiin tai kouluun. Jos et löydä sopivaa lahjoituskohdetta, kuuluvat kynttilänjämät energiajakeeseen. Lämpökynttilän alumiinikupit kuuluvat metallinkeräykseen.

Lahjapaperit

Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen tai energiajakeeseen. Lahjapaperit on painettu usein niin monivärisiksi kiiltävälle paperille, että ne eivät kelpaa paperinkeräykseen tai kartonkikeräykseen. Lahjanarut kuuluvat sekajätteeseen. Säilytä kauneimmat lahjapaperit tulevaa käyttöä varten. 

Lue myös:

    Uusimmat