Näin kerrot avioerosta lapsille

Avioero on rankka päätös sekä aikuisille että lapsille. Erosta tuleekin kertoa jälkikasvulle mahdollisimman hellävaraisesti.

Avioero on järisyttävä kokemus myös lapsille. Your Tango opastaa, kuinka vaikeasta päätöksestä kannattaa kertoa lapsille.

1. Päätä etukäteen, missä, milloin ja miten kerrot asian lapsille

Valitse aika, jolloin lapsilla on mahdollisuus sulattaa uutinen rauhassa. Ennen kouluun tai harrastuksiin menoa ei siis kannata avata suutaan. Avioero on iso muutos, joka usein merkitsee menetystä. Kerro uutinen samalla herkkyydellä kuin kertoisit jollekin kuolemasta. Avioero on parisuhteen kuolema ja kuten kuolemakin, se saattaa synnyttää monenlaisia tunteita.

2. Kertokaa uutinen yhdessä

Parhaassa tapauksessa olisi hyvä, jos pariskunta kertoisi erouutisen lapsille yhdessä. Lapsille on hyvä kertoa asiat monikossa. Sanokaa esimerkiksi: "Olemme tehneet tämän päätöksen yhdessä" tai "teimme päätöksen, jonka katsoimme olevan paras kaikille". Toista vanhempaa ei tule ikinä haukkua lapselle, vaikka syytä olisikin. Se, kenen syy ero on, ei ole nyt tärkeää, vaan se, miten vaikean ajan yli pääsee.

3. Kerro uutiset mahdollisimman rauhallisesti ja hellävaraisesti

Mikäli et pysty pitämään itseäsi kasassa, lapsesi saattaa pelätä sinua. Toisaalta, jos käyttäydyt kuin robotti, he saattavat luulla, ettet välitä lainkaan. Lapset saattavat seurata tunnereaktioitasi, joten ole kiltti, hienotunteinen, kunnioittava ja rauhallinen. Mitä varmempi olet siitä, että tämä on ainoa oikea päätös, sitä luottavaisemmin myös lapset katsovat tulevaisuuteen.

4. Anna lapsille konkreettinen syy erosta

Mikäli et anna lapsille konkreettista syytä erostanne, he voivat luulla, että vika on heissä. Sano siis esimerkiksi: Olemme tapelleet liikaa, joten meidän täytyy asua erillään, jotta lopetamme toistemme satuttamisen. Älä kuitenkaan mene liian yksityiskohtaiseksi. Älä sano esimerkiksi: Isäsi on valehtelija ja hänellä on suhde. Kumppanin haukkuminen ei tee hyvää lapsille. Kerro heille, että vika on sekä sinussa että kumppanissasi, niin lapset eivät kuvittele, että ero on heidän syytään.

5. Vakuuta lapsille, että vaikka jotkut asiat muuttuvat, monet asiat pysyvät ennallaan

Avioero ei koske vain vanhempia, vaan myös lapsia. Lapset haluavat tuntea olonsa turvalliseksi, joten vakuuta heille, että heillä tulee jatkossakin olemaan kummatkin vanhemmat elämässään. Sano heille esimerkiksi: Kummatkin vanhemmat rakastavat sinua ja aikovat yhä viettää aikaa kanssasi. Kaikki tulee olemaan hyvin.

6. Anna tilaa kysymyksille

Anna lapsen kysyä ihan mitä tahansa ja anna heidän ymmärtää, että sinulla on aina aikaa vastata.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock/Wavebreakmedia ltd

Lue myös:

    Uusimmat