Näin jätät hyvästit lisääntyneille lutikoille!

Verta imevä lutikka on inhottava yövieras. Siitä on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

Lutikat ovat yleistyneet myös Suomessa ahkeran kaukomaanmatkailun myötä. Se on varsin huomaamaton vieras, jonka tunnistaa esimerkiksi iho-oireiden ja lakanoissa näkyvien tahrojen avulla.

Lutikka on hyönteinen, joka käyttää ihmisten tai muiden nisäkkäiden verta ravinnokseen. Aktiivisimmillaan ne ovat ennen aamunkoittoa ja piileskelevät päivällä esimerkiksi patjojen saumoissa, sängyn koloissa ja päätylevyissä.

Aikuinen lutikka on 5–8 millimetriä pitkä. Se on leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen. Taka- ja alaosa ovat soikeita ja litistyneitä. Raajat ovat hyvin kehittyneet, mutta siivet puuttuvat.

Miten lutikoista pääsee eroon?

Kaupan hyönteismyrkkyjen avulla inhottavista yöseuralaisista pääsee tehokkaasti eroon, mutta myös hyvä hygienia on tärkeää

Siivoa perusteellisesti. Vie tekstiilit ja esineet saunaan pariksi tunniksi noin 70–80-lämpöasteeseen. Älä kuitenkaan käytä löylyvettä, jotta sauna on kuiva.

Myös pakkanen tehoaa, sillä lude kuolee tunnissa –18 asteessa. Pese vuodevaatteet 80 asteessa tai käytä ne kuivausrummussa.

Etsi luteiden pesäpaikat huoneistoista ja suihkuta niihin hyönteistorjuntaan tarkoitettua ainetta.

Sängyt, lattialistat, ilmanvaihtoventtiilit, putkien läpiviennit ja muut mahdolliset rakopaikat on käsiteltävä jollakin tarkoitukseen sopivalla aerosolilla. Jos luteita vielä esiintyy, aerosolikäsittelyä jatketaan noin kuukauden välein, kunnes syöpäläiset ovat hävinneet.

Luteet voivat myös siirtyä viereisiin asuntoihin seinissä ja lattioissa olevien aukkojen kautta. Siksi on toimittava välittömästi, kun löytää tai epäilee lutikoita asunnossaan. Lisäksi: mitä nopeammin toimii, sitä helpommalla pääsee.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat