Mainos

Näin Guggenheim rahoitettaisiin: Helsingiltä museon rakentamiseen 80 miljoonaa – yksityisiltä iso potti

2:17

Guggenheim Helsinki on saamassa yhteensä 66,4 miljoonan euron yksityisen rahoituspotin. Tänään esitellyssä uudessa rahoitusmallissa museon suurimmat maksajat olisivatkin Guggenheim tukisäätiö ja Helsingin kaupunki.

Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sekä Guggenheim tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti esittelivät tänään Helsinkiin kaavaillun Guggenheim-museon uuden rahoitusmallin.

Rahoitusmallissa Helsingin kaupunki investoisi museon rakentamiseen 80 miljoonaa euroa ja tukisäätiö 15 miljoonaa euroa.

Lisäksi kaupunki ja säätiö perustaisivat yhdessä kiinteistöosakeyhtiön, joka ottaisi 35 miljoonan euron lainan. Lainan kulut kattaisi säätiö ja Helsingin kaupunki takaisi lainan. 

Toisin kuin aiemmissa esityksissä valtio ei osallistuisi rakentamiskustannuksiin. 

Uuden mallin mahdollistivat Guggenheimin tukisäätiön muiden muassa kiinteistöomistajilta, hotelli- ja matkailualalta, yksityishenkilöiltä ja matkailu- ja kuljetusyrityksiltä saamat lahjoitukset.

Pääsylipun hintaa nostetaan

Tänään esitellyssä mallissa Helsingin kaupunki omistaisi museon, kun se valmistuisi. Helsinki vastaisi museon ylläpidosta ja tilakustannuksista 6,5 miljoonalla eurolla, mutta ei osallistuisi sen päivittäisen toiminnan rahoitukseen.

Valtio on alustavasti myöntänyt museon ylläpitoon 1,3 miljoonalla euron tuen. 

Pääsylippujen hintaa päätettiin nostaa aiemmin kaavaillusta 12 eurosta 15 euroon ja lipputulojen arvioidaan olevan 6,5 miljoonaa euroa vuosittain. 

Guggenheimin toivottaisiin valmistuttuaan lisäävän matkailua ja työpaikkoja Helsinkiin.

Guggenheim Helsinki -museon rakentaminen voisi alkaa vuonna 2019, jos esitys hyväksytään Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Katso Viljasen ja Lahden esitys kokonaisuudessaan tästä:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.