Näin ehkäiset vaihdevuosien painonnousua

Vaihdevuosina hidastuva aineenvaihdunta ja hormonitoiminnan muutokset voivat aiheuttaa painonnousua ja kasvattaa kiusallisen pömppömahan. Menopaussin aikaista painonnousua ehkäiset parhaiten näillä yksinkertaisilla keinoilla.

Vaihdevuodet asettavat haasteita painonhallinnalle. Iän myötä lihasmassa vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu, jolloin ylipainoa kertyy entistä helpommin.

Hormonitoiminnan hidastuminen vaikuttaa uneen ja ruokahaluun. Unen määrän vähentyminen voi lisätä stressihormonitasoja. Stressin lisääntyessä voi olla houkuttelevampaa tarttua suklaapatukkaan omenoiden sijaan.

Menopaussin jälkeinen painonnousu on yksilöllistä. Esimerkiksi vartalotyypillä ja yleisellä terveydentilalla on vaikutusta siihen, kuinka helposti lisäkiloja karttuu.

Krooniset sairaudet, kuten diabetes lisäävät riskiä saada ylimääräisiä kiloja vaihdevuosina.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Lääketieteen tohtori Holly L. Thacker kertoo grandparents.com -sivustolla omat vinkkinsä vaihdevuosien painonhallintaan.

1. Ruokapäiväkirja

Saatat saada päivän aikana enemmän kaloreita kuin luuletkaan. Ruokapäiväkirja auttaa hahmottamaan kuinka paljon todella syöt. Tarvittaessa voit pyytää ravitsemusterapeutilta apua oikeanlaisen ruokavalion laatimiseen.

2. Voimaharjoittelu

Käsipainojen tai kahvakuulan kanssa harjoittelu on erityisen hyödyllistä keski-ikäisille naisille, sillä lihasmassa alkaa heikentyä 40 ikävuoden jälkeen, ellei sitä vahvista voimaharjoittelulla.

3. Aloita liikunta jo ennen vaihdevuosia

Painonhallinnan aloittaminen jo ennen menopaussia on erinomainen keino ehkäistä vaihdevuosien painonnousua. Aiemmin aloitettua liikuntaharrastusta on helpompi jatkaa myös iän karttuessa.

Ikääntyvän naisen hyvinvointi ja vaihdevuodet

Mitä vaihdevuosissa naiselle tapahtuu? Miten vaihdevuosien aiheuttamia oireita tulisi hoitaa? Katso videolta gynekologi Maija Kajanin vastaukset. 

Ikääntyvän naisen hyvinvointi ja vaihdevuodet 26:39

Lue myös:

    Uusimmat