Näin ehkäiset suusyöpää – lääkäri neuvoo

Tupakan ja alkoholin välttäminen, hyvä suuhygienia sekä suojaavat huulivoiteet ovat tärkeitä keinoja suusyövän ehkäisyssä.

Suusyövän suurimmat riskitekijät ovat tupakka ja alkoholi. Paras tapa ehkäistä sairastumista on yksinkertaisesti välttää tupakointia ja käyttää alkoholia kohtuudella. Myös suuhygienia on tärkeää.

– Suussa on tiettyjä bakteereja ja sieniä, jotka pystyvät muodostamaan alkoholista ja tupakasta aineenvaihduntatuotteena asetaldehydiä, joka puolestaan on karsinogeeni eli syövälle altistava aine. Mitä vähemmän bakteereja suussa on, sitä pienempi mahdollisuus niillä on asetaldehydin muodostamiseen, professori ja ylilääkäri Christian Lindqvist HUS:n suu- ja leukasairauksien klinikalta sanoo.

HPV eli ihmisen papilloomavirus, joka on yleisin pääasiassa seksiteitse tarttuva virus, on joidenkin arvioiden perusteella vastuussa jopa kolmasosasta suusyöpiä. Pitäisikö vakituisessa parisuhteessakin välttää suojaamatonta suuseksiä tartunnan ehkäisemiseksi?

– En haluaisi sanoa niin. Totta kyllä on, että lähes kaikki saavat genitaalialueen HPV-infektion jossakin elämänsä vaiheessa, ja myös suun alueen infektiot ovat yleisiä.

– Papilloomaviruksen suhteen on mielenkiintoista nähdä, mitä nuorten tyttöjen ja naisten HPV-rokotukset tuovat mukanaan. Olemme suositelleet, että rokotus annettaisiin myös pojille. Pitkän päälle ne saattavat vähentää virusinfektioon liitettyjä syöpiä. Mutta tiedämme tästä vielä selvästi vähemmän kuin alkoholin ja tupakan yhteydestä suusyöpään.

Ravinnon merkitys suusyövän ehkäisyssä ei ole suuri.

– Tiettyjen vitamiinipuutosten sekä yksipuolisen ravinnon on osoitettu altistavan taudille, mutta merkitys on selvästi pienempi kuin aiemmin mainituilla riskitekijöillä. Toki kaikkiin syöpiin pätee se, että mitä yksipuolisempaa ja vähemmän vitamiineja sisältävää ruokaa syö, niin sitä alttiimpi on sairastumaan. Tuoreet hedelmät, vihannekset, kala ja monipuolinen ruokavalio saattavat suojata suusyövältä.

Suusyöpään luokiteltavan huulisyövän ehkäisyssä on tärkeää, että käyttää UV-suojaa sisältävää huulirasvaa.

– Sellaisissa maissa, joissa aurinkoaltistus on ihan toista luokkaa kuin Suomessa, auringonvalolla on suuri merkitys huulisyövän kehittymisessä. Huulisyöpähän on pääasiassa vain alahuulen syöpä, mikä selittyy sillä, että auringonvalo kohdistuu nimenomaan alahuuleen.

– Huulirasvoilla on huomattava suojaava merkitys, sillä luonnostaan huulet ovat hyvin suojaamattomat. Iholla on tali- ja hikirauhasia ja suuontelossa lima- ja sylkirauhasia, mutta itse huulten puna-alueella, joka siis on huulisyövän lähtökohta, mitään suojaavia elementtejä ei juuri ole. Erityisesti, jos vielä runsaan auringossa oleskelun lisäksi polttaa tupakkaa, riskialtistus on suuri.

Suun terveys vaikuttaa koko terveyteen

Erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoi hampaiden hoitamatta jättämisen seurauksista sekä oikeista keinoista puhdistaa hampaat Studio55.fi-lähetyksessä toukokuussa 2016.

Miten suun terveys vaikuttaa sydänsairauksiin? 25:28

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja