Näin avioliittosi kestää vastoinkäymiset – viisi neuvoa

Hyvinä päivinä avioliitosta on helppo nauttia, mutta miten siitä jaksaisi pitää kiinni niinä huonoinakin? Your Tango -sivustolla annettiin neuvoja, joiden keskiössä olet sinä itse.

Vihkivaloissa luvataan tahtoa hyvinä ja huonoina päivinä. Hääpäivä kuuluu niihin hyviin, mutta ennen pitkää tulee myös niitä huonoja, ja silloin voi tuntua siltä, ettei todellakaan enää tahdo.

Kun myöntää tilanteen ja tiedostaa vihkivalansa, voi alkaa miettiä, miten huonommasta jaksosta selviää. Itsereflektio eli oman toiminnan tarkastelu ja arviointi on tärkeää, koska vaikka emme pysty muuttamaan puolisoamme, voimme muuttaa omia toimintatapojamme ja sitä kautta suhdettamme. Seuraavat viisi vinkkiä auttavat vaikeiden aikojen läpi uuteen nousuun.

Katso peiliin

Kun näkee puolisossaan jotain, mistä ei pidä, kannattaa pysähtyä ja kysyä, mitä tämä kertoo minusta itsestäni. Vastaako metsä niin kuin sinne huudetaan? Teenkö minäkin noin? Jos kumppanisi huomaa, että sinä yrität parantaa tapojasi, ehkä hänkin alkaa yrittää.

Muista valat

Monet ihmiset yksinkertaisesti unohtavat, että vihkivaloissaan he puhuivat sekä myötä- että vastoinkäymisistä. Kun hyväksyy, että vaikeat ajat kuuluvat elämään, ei juokse karkuun heti, kun näkee jotain, mistä ei pidä. Huonona hetkenä voi muistella hääpäivää ja ajatella, että tämä synkkä pilvi menee kyllä ohi. Toisaalta avun hakemista ei pidä ujostella, sillä aina aika ei korjaa asioita itsestään.

Mieti ennen kuin reagoit

Kun kaikki ärsyttää ja haluaisit luovuttaa, kokeile tilanteeseen reagoimisen sijaan vastaamaan siihen harkitusti. Jos vain syöksee ulos pahaa mieltä ja vihaisia reaktioita, saa niitä myös vastaukseksi eikä tilanne etene mihinkään. Kun puhuu rauhallisesti, tulee yleensä liikkuneeksi oikeaan suuntaan.

Katso itseäsi ja kumppaniasi

Usein se, mistä ei pidä toisessa, on jotain, mistä ei pidä itsessä. Jos sinua ottaa päähän toisen laiskottelu, kireys, sotkeminen, valehtelu, törsääminen tai huonot elämäntavat, niin oletko kenties itse joskus tehnyt ihan samoja asioita tai onko sinulle opetettu, ettei sellainen ole hyväksyttävää? Mitä reaktiosi heijastaa sinun elämästäsi? Kannattaa tutkiskella itseään, niin voi saada perspektiiviä siihen, onko ”vika” sinussa vai toisessa.

Keskity hyvään

Yritä keskittyä johonkin hyvään – johonkin, mitä rakastat kumppanissasi. Muistele kaikkia niitä kertoja, kun puolisosi puhui sinulle kauniisti, yllätti sinut tai osoitti muuten, että välittää. Muistele ja tunne, miten upealta se tuntui. Kun tunne on mielessäsi, palaa siihen yhä uudestaan ja uudestaan ja anna sen tunteen kasvaa.

Ennen pitkää huomaat, että kun säteilet rakkautta ja tunnet olosi hyväksi, kaipaamasi rakkauden tunne tulee takaisin sinua kohti kuin bumerangi. Silloin pääset parempaan yhteyteen puolisosi kanssa.

Lähde: Yourtango.com

Kuinka vältetään ero ja säilytetään intohimo? Aiheesta puhuttiin Huomenta Suomessa maaliskuussa 2011. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat