Näin asuntokaupat ovat sujuneet tänä vuonna – mutta mikä ostajia mietityttää?

Tänä vuonna asuntokaupassa on ylletty normaalilukemiin alkuvuoden painuneesta liikevaihdosta huolimatta. Asunnon ostajien varovaisuus on kuitenkin kasvanut.

Kiinteistönvälittäjien hintaseurantapalvelun mukaan välitettyjen, käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen yhteismäärä ylsi vuoden 2012 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä noin 48 450 kappaleeseen.Edellisvuoden vastaavan ajankohdan myyntimäärästä on jääty syyskuun loppuun mennessä vajaa kaksi tuhatta kappaletta.

– Kyseessä on takamatka, jota tuskin vuoden loppuun mennessä tavoitetaan. Toteutuva kauppamäärä tullee olemaan kokonaisuutena kuitenkin pitkälti normaalivuoden tasoa, vahvistaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Kiinteistönvälittäjien keskusliitossa KVKL:ssa kuitenkin uskotaan, että kiinteistönvälittäjän avulla tehtyjen kauppojen määrä jäänee tänä vuonna noin viitisen prosenttia viime vuoden kokonaismäärästä, 66 300 kappaleesta.

– Loppuvuoden kaupantekoa tukee alhainen korkotaso, muuttoliike ja suunnitteilla oleva varainsiirtoverotuksen muutos. Veromuutos on omiaan kiihdyttämään kaupankäyntiä vuoden loppukuukausina, mutta saattaa vastaavasti tuoda ensi vuoden puolella kauppaan suvantovaiheen, Malila arvioi.

KVKL:n suhdannekyselyyn vastanneet välittäjät arvioivat ensi vuoden alun olevan tahdiltaan tämän vuoden alkua rauhallisempi. Ensi vuoden loppupuolelle välittäjät puolestaan ennustavat asuntomarkkinoille vilkkaampaa tahtia ja positiivisempia näkymiä. Malilan mukaan alkuvuoden kauppoihin vaikuttavat monet tekijät, ja erityisesti varainsiirtoveron uudistus rauhoittanee alkuvuoden kauppoja. Kuitenkin kaupankäynnin arvellaan kohentuvan loppuvuotta kohden.

Kaupanteko kohdistunut pienempiin asuntoihin

Vuoden 2012 alkupuolella kiinteistönvälitysalan liikevaihto painui hieman pienemmäksi kuin vastaavina kuukausina vuotta aiemmin. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä päästiin kuitenkin 0,6 prosenttia. Toinen neljännes oli välitysalalle vahva, ja liikevaihto kasvoikin 6,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Erityisen hyvää kehitys oli kesäkuussa, jolloin liikevaihto lisääntyi peräti 11 prosenttia.

Vuoden kolmannen neljänneksen kauppamäärät ovat olleet muutaman prosentin edellisvuoden vastaavaa kvartaalia pienemmät. Alan kokonaisliikevaihdon kasvua kolmannella neljänneksellä tulee osaltaan hillitsemään se, että kaupanteko asuntomarkkinoilla on kohdistunut viime aikoina etenkin pienempiin asuntoihin.

Talouden uutiset aiheuttavat päänvaivaa

Asuntokaupassa markkinatunnelma on tällä hetkellä rauhallinen. Pienet ja hyväkuntoiset asunnot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia ja niistä jopa kilpaillaan. Suurempia ja arvokkaampia asuntoja joudutaan myymään pidempään. Kiinteistönvälittäjien arjessa tilanne näkyy lisääntyneenä työmääränä.

Kuluttajien varovaisuus asuntokaupassa on lisääntynyt. Vanha asunto myydään lähes säännönmukaisesti ennen uuden hankintaa, ja sopivista tilapäisasunnoista esiintyy jopa pulaa. Ostopäätös tehdään pidentyneen harkinnan jälkeen. Monet välittäjät mainitsivat pankkien lainanannon tiukentumisen yhtenä syynä asunnonvaihtoprosessin pitkittymiseen. Myös oikea hinnoittelu on myyntiprosessin alusta saakka nykytilanteessa erittäin tärkeää, ja välittäjän ammattitaidon merkitys korostuu.

Talouden uutiset mietityttävät, mutta ne eivät ole kitkeneet pois kuluttajien asunnonostoaikeita. Asuntomarkkinoiden ja kiinteistönvälitysalan suhdannetilannetta tukevat tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen korkotaso, kuluttajien talousluottamus, muuttoliike ja työllisyys. Omistusasumista tukee osaltaan kasvukeskuksissa jatkuva vuokrahintojen nousu.

Lähde: KVKL

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja