Näihin myrkytyksiin perushoitaja katsottiin syylliseksi

Helsingin käräjäoikeus katsoi 59-vuotiaan perushoitajan AinoNykoppin olevan syyllinen viiden vanhuksen kuolemaan. Hänen katsotaan aiheuttaneen myös muita vakavia myrkytyksiä vuosien 2004-2009 aikana.

Nykopp passitettiin mielentilatutkimukseen. Rikosnimikkeisiin oikeus ottaa kantaa vasta, kun mielentilatutkimus on valmis.

Syyttäjä on vaatinut rangaistusta muun muassa viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä.

Syyte: Murha kesäkuussa 2004

Lisää tuomiosta:

Jutun taustat:

www.mtv3.fi/laakemurhat

Oikeuden mukaan on osoitettu, että Nykopp surmasi 81-vuotiaan naisen 22. kesäkuuta 2004 sairaala Mehiläisessä. Nainen oli vuodepotilas ja ollut äskettäin leikkauksessa.

Murhasyytteen mukaan perushoitaja Nykopp oli antanut puolustuskyvyttömälle naiselle suuren määrän keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Oikeus totesi Nykoppin menetelleen syytteessä mainitulla tavalla.

Syyte: Murha kesäkuussa 2005

Oikeuden mukaa Nykopp surmasi vaikeasti sairaan 70-vuotiaan miehen sairaala Mehiläisessä. Miehelle oli annettu 4. ja 5. kesäkuuta salaa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Vuodepotilaana ollut mies kuoli 5. kesäkuuta 2006.

Miehen ruumis kaivettiin haudasta ja maksa tutkittiin kesäkuussa 2009. Siitä löytyi lääkeaineita.

Syyte: Törkeä pahoinpitely kesäkuussa 2005

Oikeuden mukaan Nykopp oli antanut työtoverilleen kahviin sekoitettuna myrkkyä, mutta työtoveri ei ollut kuitenkaan joutunut hengenvaaraan.

Teko tapahtui 23. kesäkuuta 2005, kun perushoitaja Nykopp ja uhri olivat samassa työvuorossa. Työtoveria oli pyydetty tarkkailemaan Nykoppia epäiltyjen anastusten vuoksi. Nykopp oli tuonut kahvin työtoverilleen.

Syyte: Murhan yritys helmikuussa 2006

Helmikuussa 2006 perushoitaja Aino Nykopp oli Helsingin kaupungin palveluksessa ja vuokrattuna työntekijänä Hoivapalvelu Metsätähti Oy:ssa.

Syytteen mukaan Nykopp oli yrittänyt tappaa kotihoidossa olleen 91-vuotiaan naisen antamalla tälle keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Oikeuden mukaan Nykopp oli menetellyt syytteessä kerrotulla tavalla.

Nainen oli elvytetty sairaalassa. Naisen tavaroita oli kadonnut.

Syyte: Törkeä pahoinpitely lokakuussa 2006

Oikeuden mukaan Nykopp oli lokakuussa 2006 aiheuttanut ruumiillista väkivaltaa 83-vuotiaalle naiselle. Perushoitaja Nykopp oli VKTL-palvelut Oy:ssa ja hoiti naista kotihoidossa.

Nykopp oli 26. lokakuuta 2006 antanut potilaalleen keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, jonka jälkeen potilas oli joutunut sairaalahoitoon.

Syyte: Murhan yritys lokakuussa 2006

27. lokakuuta Nykopp oli oikeuden mukaan antanut 85-vuotiaalle miehelle keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Nykopp oli tuolloin saman yrityksen palveluksessa ja mies kotihoidossa.

Mies elvytettiin sairaalassa.

Syyte: Murhan yritys marraskuussa 2006

Tässä tapauksessa VKTL-palvelut Oy:ssa työskennellyt perushoitaja Nykopp oli yrittänyt syytteen mukaan murhata 83-vuotiaan kotihoidossa olleen naisen.

Naiselle oli annettu 22. marraskuuta 2006 keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä hengenvaarallinen määrä, mutta nainen oli elvytetty sairaalassa.

Syyte: Murha marraskuussa 2006

85-vuotiaalle naiselle oli annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä salaa 18.-19. marraskuuta 2006. Oikeuden mukaan syyttäjä on näyttänyt toteen, että teon takana on Aino Nykopp.

Nainen oli kuollut 21. marraskuuta 2006. Haudasta nostetulle ruumiille tehtiin oikeuskemiallisia tutkimuksia kesällä 2009. Tuolloin analysoitiin mm. naisen maksa.

Syyte: Murhan yritys lokakuussa 2007

Syyttäjän mukaan perushoitaja Aino Nykopp oli työskennellessään VKTL-palvelut Oy:ssa yrittänyt tappaa kotihoidossa liikuntakyvyttömän kotihoitopotilaan. Uhri oli 75-vuotias nainen.

Oikeuden mukaan on näytetty toteen, että Nykopp oli antanut uhrilleen keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Syyte: Murha helmi-maaliskuussa 2008

Syytteen mukaan perushoitaja Nykopp oli työskennellyt VTKL-palvelut Oy:n palveluksessa, kun hän oli helmi-maaliskuussa 2008 tappanut kotihoidossa olleen 90-vuotiaan naisen. Naiselle oli annettu kahdesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. 25. helmikuuta nainen oli joutunut sairaalaan muutamaksi tunniksi ja 26. helmikuuta lääkkeitä oli annettu lisää.

Nainen oli kaatuillut kotonaan ja kuollut lopulta 8. maaliskuuta.

90-vuotiaan omaisuutta oli anastettu. Oikeus katsoi, että Aino Nykopp on syyllinen tekoon.

Syyte: Murhan yritys elokuussa 2008

Syytteen mukaan Aino Nykopp oli 31. elokuuta 2008 yrittänyt murhata kotihoidossa olleen 77-vuotiaan naisen. Vanhukselle oli annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Nykopp oli päätynyt 77-vuotiaan hoitajaksi tarjoamalla kotihoitoa Lauttasaari-lehdessä.

Tässä tapauksessa Nykopp oli itse soittanut hätäkeskukseen ja epäillyt lääkkeiden yliannostusta.

Naisen asunnosta oli sairaalaan viemisen jälkeen anastettu mm. kultainen ristiriipus sekä joitain merkkitavaroita. Oikeus katsoi, että nainen oli syyllinen varkauksiin sekä naisen surman yritykseen.

Syyte: Murha helmikuussa 2009

Syytteen mukaan Nykopp murhasi Helsingin Seniorisäätiön Kannelkodissa vaikeasti sairaan vuodepotilaan. Nainen oli antanut 77-vuotiaalle yliannostuksen naisen hoitoon kuulumattomia lääkkeitä. Ne oli annettu 13. helmikuuta ja nainen kuoli 25. helmikuuta. Helsingin käräjäoikeus katsoi Nykoppin toimineen, kuten syytteessä on kuvailtu.

Syytteen mukaan vakaata harkintaa osoitti se, että perushoitaja oli antanut naiselle hankkimiaan lääkkeitä. - Kokonaistörkeyttä osoittaa se, että teko on kohdistunut täysin puolustuskyvyttömään vuodenpotilaaseen. Oikeus ottaa kantaa kaikissa tapauksissa rikosnimikkeisiin vasta mielentilatutkimuksen jälkeen.

Syyte: Murhan yritys maaliskuussa 2009

Aino Nykopp oli sopinut avustavansa 80-vuotiasta naista kotihoidossa. Oikeuden mukaan perushoitaja oli valmistanut jugurttiannoksen, johon oli sekoitettu erilaisia hengenvaarallisia lääkkeitä.

Vanha nainen oli muistanut jugurtin maistuneen kitkerältä ja seuraava muistikuva olikin sairaalasta. Nainen oli saatu pelastettua Marian sairaalassa.

Jugurtista löytyi poliisitutkinnassa eri lääkkeitä.

Katso Jarkko Sipilän raportti

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja