Näe ja näy pimeässä – vinkit autoilijalle, pyöräilijälle ja jalankulkijalle

Pimeä vuodenaika on taas käsillä ja kaikkien tienkäyttäjien tulisikin muistaa, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa pimeällä liikkumisen turvallisuuteen.

Tarkista auton lamput ja tuulilasi

Kuljettajan pitää tutustua auton valojärjestelmän toimintaan.

– Useissa uudemmissa autoissa takavalot eivät pala päiväajovaloilla ajettaessa. Tämä on turvallisuusriski sateella, hämärässä tai pimeässä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Kuljettajan onkin syytä kiertää valokatkaisija sellaiseen asentoon, että takavalot palavat.

Myös valojen kunnosta on syytä huolehtia ja esimerkiksi rikkoontuneet polttimot on uusittava mahdollisimman pian. Kuljettajan on syytä kiinnittää huomiota myös seisontavalojen toimintaan – jos auton lähivalopolttimo hajoaa ja seisontavalo on jo ennestään pimeänä, saattaa auto näyttää muun tienkäyttäjän silmissä mopolta. Tämä aiheuttaa helposti kohtalokkaita arviointivirheitä.

Myös tuulilasin puhtaudesta on syytä huolehtia. Jommaltakummalta puolelta likainen tuulilasi taittaa ilkeästi vastaantulevien valoja ja aiheuttaa häikäiseviä heijastumia.

Jalankulkija – muista heijastin

Jalankulkijat voivat parantaa turvallisuutta käyttämällä asianmukaisia heijastimia. Riippuvan heijastimen oikea paikka on noin polven korkeudella, jalankulkijan oikealla puolella. Esimerkiksi koululaisella pelkkä reppuun kiinnitetty heijastin ei riitä – se ei näy eteenpäin, josta autot yleensä lähestyvät.

Myös autolla liikuttaessa on syytä muistaa, että autoon mentäessä ja sieltä poistuttaessa ollaan jalankulkijoita. Autoon voi myös matkan varrella tulla yllättävä vika, jolloin joudutaan jalankulkijan rooliin. Tällöin kuljettajalle ja matkustajalle tarvitaan myös heijastimet tai heijastinliivit, ja niitä onkin syytä säilyttää autossa helposti saatavilla.

Pyöräilijän muistilistalla lamput ja heijastin

Pyöräilijöiden tulisi tarkistaa oman pyöränsä heijastimien puhtaus ja kunto, sekä puhdistaa ja uusia ne tarvittaessa. Myös valojen käyttö polkupyörässä on ensiarvoisen tärkeää, vaikka ajettaisiinkin vain taajamassa valaistuilla tieosuuksilla. Mainostaulujen ja muun liikenteen valojen loiste häikäisee helposti auton kuljettajaa, jolloin heijastimetta kulkeva jalankulkija tai valoton pyöräilijä jää helposti autoilijalta huomaamatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja