Myrsky vie sähköt ja jääkaappi lakkaa toimimasta? Lue, mitkä ruoat voi säilyttää ja mitkä kannattaa heittää suosiolla pois

Syysmyrsky saattaa katkaista sähköt pidemmäksikin ajaksi. Jos jääkaappi ja pakastin ovat katkoksen aikaan pullollaan ruokaa, herää luonnollisesti kysymys elintarvikkeiden säilymisestä.

VIDEO: Näin saat ruoan säilymään kauemmin.

Tarkista alla olevista listoista, mitkä ruoat säilyvät pidempään ja mitkä jääkaapissa olleet ruoat kannattaa suosiolla heittää pois, kun niiden säilytyslämpötila kohoaa liian korkeaksi.

Lämpötilan ja ajan tarkkailu tärkeää

Jääkaapin lämpötilan tulisi aina olla noin +2 – +6 asteen välillä. Sähkökatkoksen aikaan olisi tärkeää, että pystyt jotenkin mittaamaan jääkaapin sisälämpötilaa, sillä kun kaapin sisälämpötila kohoaa lämpimämmäksi kuin 7 astetta, ruoka alkaa pikkuhiljaa pilaantua.

Jos sähköt menevät poikki, ota katkon kestosta aikaa. Jääkaapin ovea ei luonnollisesti kannata turhaan availla ja muista, että täysi jääkaappi pysyy kylmempänä pidempään kuin tyhjä.

Kun sähköjen katkeamisesta on kulunut neljä tuntia, helposti pilaantuva ruoka selviää maksimissaan 2 tuntia lämmenneessä jääkaapissa.

Ruoat, jotka säilyvät:

Juusto (kovat juustot – myös raastettuna, kuten parmesaani)

Meijerituotteet (voi ja margariini)

Hedelmät (hedelmämehu, tuoreet kokonaiset hedelmät)

Maustekastikkeet (pähkinävoit, hillot, ketsuppi, oliivit, suolakurkut, sinappi, etikkapohjaiset kastikkeet, soijakastike yms.)

Makeat (kuivakakut)

Kasvikset (raa’at)

Yrtit

Ruoat, jotka kannattaa heittää pois:

Keitot, padat ja laatikot

Liha, siipikarja ja merenelävät (kypsennetyt, raa’at tai ruoat, jotka sisältävät näitä tuotteita)

Juusto (pehmeät juustot, raasteet ja vähärasvaiset juustot)

Maitotuotteet (maito, kerma, jogurtti, hapankerma, piimä, maitotiiviste)

Soija ja mantelimaidot (osa säilyy avaamattomina huoneenlämmössä, avatut eivät, lue pakkausmerkintä)

Kananmunat (Kypsennetyt ja ruoat, jotka sisältävät kananmunaa, myös raa'at kananmunat ovat herkkiä lämpövaihtelulle)

Pakastin

Pakastimen tulisi aina pysyä -18 asteessa. Sähkökatkoksen sattuessa täysi pakastin pitää lämpötilansa noin 48 tuntia, puolillaan oleva pakastin taas noin 24 tuntia. Jäiset ruoat kannattaa asetella lähekkäin, jotta ne pitäisivät toisensa kylmänä.

Kun sähköt taas palaavat, tarkista onko ruoassa jäähileitä. Jos hileitä on, ruoan voi turvallisesti säilyttää.

Hedelmät (paloitellut hedelmät)

Maustekastikkeet (Kalakastike, osterikastike, kermaiset kastikkeet, majoneesi joka on ollut lämpimässä 8 tuntia tai kauemmin)

Pasta (tuorepasta ja salaatit)

Makeat (juustokakku, kermakakut, kerma täytteiset leivonnaiset)

Kasvikset (kypsennetyt kasvikset, kasvismehu)

Tofu (ja vastaavat vegaaniset valmisteet)


Olosuhteet voivat luonnollisesti vaihdella paljonkin, joten suosittelemme tarkastamaan elintarvikkeiden kunnon, ennen päätöstä säilyttää tai heittää ne pois.

Lähde: Kitchn

Lue myös:

    Uusimmat