Myrkytyksestä toipuva Aleksei Navalnyi antoi ensimmäisen videohaastattelunsa – kuvailee myrkytyshetkeä tutun hahmon avulla: "Kun ankeuttaja tappaa, se ei ole kivuliasta"

1:55
Aleksei Navalnyi antoi ensimmäisen videohaastattelunsa myrkytyksen jälkeen – katso video

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo olonsa kohentuneen vauhdilla, vaikka hänen kätensä yhä tärisee.

Tuoreessa videohaastattelussa hän toisti aiemmat syytöksensä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi tehtaillut myrkytyksen. Kyseessä on ensimmäinen videoitu haastattelu, jonka Navalnyi antaa myrkytyksen ja sitä seuranneen keinotekoisen kooman jälkeen.

Ensiesiintymisen Navalnyi päätti tehdä venäläisen Youtube-tähden ja journalistin Juri Dudin videokanavalla. 

Yli kaksituntisessa haastattelussa 44-vuotias Aleksei Navalnyi kertoo terveydentilansa kohentuneen niin vauhdilla, että lääkäritkin ovat olleet yllättyneitä. Saksassa kuvatulla videolla hän esittelee hyväntuulisesti vapisevaa kättään ja vitsailee, miten se vaikeuttaa vesipullosta juomista.

Pitkä toipuminen

Navalnyi arvelee toipumisensa vievän vielä noin kaksi kuukautta ja kertoo käyvänsä fysioterapiassa. Fysioterapeutistaan hän myös laskee leikkiä.

– Tänään hän alkoi opettaa minua jongleeraamaan. Ehkäpä näette minut pian ajamassa yksipyöräisellä ja vetämässä jäniksiä hatusta, Navalnyi naureskelee.

Navalnyi uskoo Venäjän tiedustelupalvelun myrkyttäneen hänet presidentti Putinin määräyksestä, koska hänet nähtiin uhkana ensi vuonna käytäville parlamenttivaaleille. Saman Navalnyi sanoi jo viime viikolla saksalaiselle Spiegel-lehdelle antamassaan haastattelussa. Venäjä ilmoitti pitävänsä väitteitä loukkaavina ja täysin perusteettomina.

"Tähän ei kykenisi pelkkä ilkeä oligarkki tai korruptoitunut virkamies"

Sekä ranskalaisen että ruotsalaisen laboratorion mukaan Navalnyi myrkytettiin novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Tiistaina myös Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvisti, että näytteistä löytyi jälkiä novitshok-ryhmän hermomyrkystä.

Navalnyin mukaan vastaavien kemiallisten aseiden käyttäjät ovat huolella koulutettuja ammattilaisia.

– Tähän ei kykenisi pelkkä ilkeä oligarkki tai korruptoitunut virkamies. Sellaisia ihmisiä, joilla on sekä mahdollisuus saada novitshokryhmän myrkkyä käsiinsä että osaamista käyttää sitä, on ehkä noin viisi ihmistä tiedustelupalvelussa ja viisi ihmistä Venäjän turvallisuuspalvelussa, Navalnyi sanoo.

Navalnyi arvelee myrkytyksen tapahtuneen hotellissa, jossa hän oli kolme tai neljä tuntia ennen tilansa heikkenemistä.

– Jos olisin juonut, syönyt tai hengittänyt myrkkyä, olisin kaatunut puolessa tunnissa tai tunnissa. Saatoin siis koskea myrkkyä, esimerkiksi ottaessani paitaani henkarista, jos sitä oli vaatteessani. Se on voinut olla oikeastaan missä vain, Navalnyi arvioi.

Kuvaili tunnetta tutun hahmon avulla

Myrkytys ei ollut kivulias, mutta Navalnyi ajatteli kuolevansa. Lisäksi hän kuvailee, miltä myrkytys tuntui.

– Tämä saattaa kuulostaa hieman oudolta, mutta myrkytyksen tunnetta on helpointa kuvailla Harry Pottereista tutun ankeuttajan avulla. J.K. Rowling kirjoittaa, että kun ankeuttaja tappaa, se ei ole kivuliasta. Elämä vain katoaa. Myrkytys ei ollut kivulias, mutta oli hämmentävää ajatella, että tulen kuolemaan, Navalnyi muistelee.

Navalnyi väittää venäläislääkäreiden jarrutelleen hänen siirtoaan Siperiasta Berliiniin, jotta myrkky ehtisi haihtua tämän kehosta.

– He (Venäjän lääkärit) tekivät virheen ajoituksen suhteen, Navalnyi sanoo.

Sairastui lennolla

Navalnyi sairastui vakavasti Venäjän sisäisellä lennolla 20. elokuuta. Hän oli palaamassa Tomskista Siperiasta. Lentokone joutui tekemään välilaskun Omskiin Siperiassa.

Oppositiopoliitikkoa hoidettiin siellä sairaalassa, kunnes hänet siirrettiin Saksaan lentokoneella. Navalnyi oli tuolloin koomassa ja hengityskoneessa.

Berliinissä häntä hoidettiin noin kuukausi. Suurimman osan ajasta hän oli tehohoidossa. Koomasta hänet herätettiin syyskuun alussa.

Hän on vannonut palaavansa Venäjälle parannuttuaan, ja presidentti Putin on sanonut julkisuudessa, ettei näe paluulle esteitä.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja