Kreml syyttää Navalnya Putinin mustamaalaamisesta, venäläiset asiantuntijat ennustavat vankilatuomiota

0:55
Aleksei Navalnyi pääsi syyskuun lopussa pois saksalaissairaalasta.

Venäjä pitää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin syytteitä Vladimir Putinin osallisuudesta myrkyttämiseen loukkaavina ja täysin perusteettomina.

Eilen saksalaislehdelle antamassaan haastattelussa myrkytyksestä toipuva Navalnyi syytti Venäjän presidenttiä teosta.

– Väitän, että Putin on teon takana, ja muita versioita tapahtumien kulusta minulla ei ole, oppositiojohtaja kommentoi Der Spiegel- lehdelle.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti Venäjän pitävän moisia väitteitä mustamaalaamisena ja täysin mahdottomina hyväksyä.

– Uskomme, että tällaiset Venäjän presidenttiä vastaan esitetyt syytökset ovat loukkaavia, täysin perusteettomia ja mahdottomia hyväksyä, Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Lisäksi Peskov väitti, että Navalnyi tosiaan työskentelee ulkomaisille tiedustelupalveluille, ja siitä on todisteita. Navalnyi vaati sosiaalisessa mediassa lähes välittömästi väitteen kuultuaan esittä-mään kyseiset todisteet, koska pitää niitä valheena. 

Peskov totesi myös, että Navalnyin harjoittama loukkauksiin rajoittuva retoriikka on tunnettu tapa niille, jotka haluavat asettaa itsensä samalle tasolle presidentin kanssa ja vaatia jonkinlaista osallistumista poliittisessa taistelussa. Todellisuudessa Navalnyi ei Putinin tiedottajan mukaan ole millään tavalla Venäjän presidentin varteenotettava kilpailija, vaan niitä ovat aivan eri ihmiset, jotka ovat oikeasti oppositiossa.

Vankeus uhkaa

Navalnyi sanoi saksalaislehden haastattelussa aikovansa palata Venäjälle.

– Tehtäväni on pysyä nyt sellaisena henkilönä, joka ei pelkää. Ja minä en pelkää!

Kommersant-talouslehden haastattelemat lukuisat venäläiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että mikäli oppositiojohtaja todella palaa Venäjälle, häntä uhkaa vankeus.

Politiikan asiantuntija Mihail Vinogradov sanoi lehdelle, että hänen mielestään Venäjän hallitus on tehnyt selväksi, ettei Navalnya haluta nähdä Venäjällä ja seuraukset voivat olla vakavat.

Tutkija Jevgenij Minchenko on myös varma siitä, että Navalnyin paluu Venäjälle tarkoittaisi ehdotonta vankeutta. 

– Häntä voidaan syyttää ainakin presidentin mustamaalaamisesta ja epäisänmaallisuudesta. Lisäksi myös niitä ihmisiä, jotka työskentelevät Navalnyin kanssa uhkaa vankeustuomio, koska hänet on nyt virallisesti julistettu ulkomaiseksi agentiksi, Minchenko sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja