Myrkyllinen ystävä piinaa vuosikausia – lue lukijoiden tarinat!

Myrkyllinen ystävä saa sinut tuntemaan olosi huonoksi puheillaan tai teoillaan. 35 prosenttia Helmen viikkokyselyyn vastanneista lukijoista kertoi kaveripiiriinsä kuuluvan vähintään yhden myrkyllisen ystävyyssuhteen. Lue parhaimmat tarinat!

Tuntuuko sinusta siltä, että ystäväsi saa sinut jatkuvasti tuntemaan itsesi huonommaksi kuin mitä todellisuudessa olet? Et ole yksin tuntemuksiesi kanssa: 35 prosenttia Helmen viikkokyselyyn vastanneista lukijoista paljasti lähipiiriinsä kuuluvan myrkyllisen ystävän.

Myrkyllinen ystävä imi kaiken energian, hylkäsi pahassa paikassa, haukkui, moitti, arvosteli, kritisoi, levitteli valheita selän takana, lainasi rahaa palauttamatta sitä, valehteli päin naamaa ja piinasi vuosien ajan – lue lukijoiden tarinat!

Ongelmat eivät kiinnosta

"Minulla on myrkyllinen ystävä juuri nyt. Hän on kamala. Omista ongelmistaan hän jaksaa paapoa kaikki päivät ja valitus ei koskaan lakkaa. Minä, joka en ikinä valita mistään, olen kyllästynyt. Jos jotain tosissaan kamalaa käy ja haluan tämän jakaa ystävälleni ja valittaa, niin hän ei edes huomaa ja vähättelee ongelmaani.

Hänellä on täydellinen perhe, hän on kuvankaunis ja laiha, rahaa vaikka miten paljon, ei ole päivääkään töitä tehnyt ja koulussa aina parhaat numerot kaikista. Silti aina suu mutrulla ja kaikki huonosti. En jaksa enää kuunnella valitusta. Olenpas pullea, minulla on liian pienet silmät, huono iho, liian tummat hiukset, liian vähän sitä ja liian paljon tätä... Huoh!"

Epävarma ystävä

"Ystäväni on niin epävarma itsestään, että hän sen peittääkseen kehuu muka muuten vain piirteitä itsessään ja samalla vähättelee sellaisia piirteitä, joita minussa on. Hänen puheidensa perusteella hän kuulostaa ennemmän itsekkäältä ja itserakkaalta kuin terveen itseluottamuksen omaavalta ihmiseltä. Lähinnä ystävän käytös säälittää, koska hän niin räikeästi koettaa paikata huonoa itsetuntoaan haukkumalla muita. Arvelen, että pohjimmiltaan hän on kateellinen menestyksestäni elämässä ja erityisesti miesten keskuudessa, koska ei itse ole koskaan seurustellut."

Haukkuja ja kehuja

"Paras ystäväni osaa olla ihana, liehittelevä, rakastava. Mutta varjopuolena on, että hän myös rakastaa puukottaa selkään ja pönkittää omaa itsetuntoaan mollaamalla ketäs muutakaan kuin minua. Hänellä on paha tapa vartioida minua, asuvalintojani ja painoani. Koskaan en ole hänelle tarpeeksi hyvä. Yleensä, jos näytän jossain asussa erityisen hyvältä, hän saattaa haukkua ulkonäköni lyttyyn. Toisaalta, jos olen pukeutunut perunasäkkiin, yllättäen hänen mielestään näytän upealta. Vuosien saatossa olen oppinut, että jos hän haukkuu, olen onnistunut. Kehuja satelee vain, jos olen ikään kuin hänen varjonaan. Nyt moni varmaan miettii, miksi olen tällaisen naisen ystävä. Kuka muu sitten olisi? Olen oppinut hänen oikkunsa ja annan sen hänelle anteeksi. Hänen paras ystävänsä kun näyttää olevan epävarmuus."

Varsinainen myrkynkeittäjä

"Kaverini, jota aiemmin todella pidin ystävänäni, on todellinen myrkynkeittäjä. Puhuu kaikista ystävistään mitä sattuu ja valehtelee päin naamaa puheistaan. On onnistunut parikin perheriitaa aiheuttamaan sillä, että on puhunut miehelleni toista ja minulle toista.

Välillä hän on kuin aurinkoisin ja ihanin ihminen maan päällä, osaa piristää ja naurattaa, mutta annapa olla jos olet eri mieltä hänen kanssaan jostain tai et pystykään auttamaan häntä heti tai ehdikään kahville, antaa hän kuulla, kuinka huono ystävä olet.

Kertaakaan koko useamman vuoden mittaisen historiamme aikana hän ei ole kysynyt minulta, mitä minulle kuuluu, mutta olen itse tuntikausia istunut hänen kanssaan ja kuunnellut sitä itsesäälissä rypemistä ja hänen negatiivisia mielipiteitään toisista ihmisistä.

Olen todella väsynyt ja henkisesti rasittunut ja ahdistunut, sillä hänen sanansa satuttavat ja kuormittavat todella paljon. Hänen kanssaan en voi olla oma itseni, vaan olen kuin joku tahdoton nukke, joka jaksaa ja jaksaa ja jaksaa kuunnella ja kestää. Olen ollut liian kiltti, mutta sille tulee vielä loppu."

Luottamusongelmia

"On useita kokemuksia entisistä ja nykyisistä ystävistä. Nykyisistä ystävistäni yksi on kateellinen minulle. Hän mustamaalaa minua toisille joko epäsuorasti silloin, kun olen läsnä, tai kertoo valheite selän takana. Tämä ystävä on ollut joskus paras ystäväni. Nykyään on vaikea enää luottaa, koska tuntuu, että hän on niin kaksinaamainen.

Toinen nykyisistä ystävistäni on melko narsistinen. Hän vuodattaa omia asioitani minulle, mutta ei ole kiinnostunut ja valmis kuuntelemaan minun asioitani. Tuntuu, ettei suhde ole täysin tasapainossa.Ystävyyssuhteessa pitäisi molempien antaa ja saada.

Valitettavasti minulla ei ole paljon läheisiä ystäviä. Ei ole varaa valita. Toisaalta jokaiselta ihmiseltä oppii jotain. Tässä maailmassa saisi kuitenkin olla enemmän toisesta välittämistä, aitoa läsnäoloa ja epäitsekkyyttä."

Pelkkää parisuhdevalitusta

"Kun Juuso astui ystäväni elämään, hän ei enää puhu muusta kuin heidän parisuhdeongelmistaan. Juuso lyö, hyväksikäyttää ja jättää hänet joka viikko. Alkuun ymmärsin ja tuin, nyttemmin olen antanut hänen pitää valintansa. En jaksa enää kuunnella hänen vuodatuksiaan ja tuota jatkuvaa vuoristorataa jätetyksi tulemisesta joka viikko. Mies on pähkähullu, mutta ystäväni ei pysty näkemään totuutta tai hyväksymään sitä. Olen vähentänyt yhteydenpitoamme, ja luulen, että tämä tilanne jää pysyväksi. Suren ystävyyden menetystä, mutta hänellä asiat ovat vielä huonommin. Toivon, että hän selviää. Saan varmasti vielä uusia ystäviä."

Liikaa kritiikkiä

"Hän on hyvin kriittinen. En koskaan osaa tehdä mitään tarpeeksi hyvin ja tarpeeksi paljon. Kaiken ruuan pitäisi olla luomua, kosmetiikkatuotteiden luonnonmukaisia. Ja tietysti mahdollisimman kalliita! Lääkkeitä ei saisi käyttää, ainoastaan luontaistuotteita. Ja koska hänen äidilleen ei useista raskauksista huolimatta tullut edes raskausarpia, saati riippurintoja tai pömppövatsaa – niin ei muillekaan voi tulla.

Ja totta kai hän on lastenhoidon ekspertti, vaikkei itsellään lapsia olekaan. Hän on kauheimpia työkavereita, joita minulla on ollut. Ja hän tekikin selväksi, etten ole häneenkään verrattuna yhtään mikään.

Tästä listasta tulisi pitkä, jos kirjoittaisin kaiken, mitä olen saanut kokea tämän ystävän taholta. Olenkin viisaasti ottanut häneen välimatkaa, kuten muihinkin ylikriittisiin ihmisiin lähipiirissäni. Nyt oloni on paljon parempi, eikä takaisin entiseen ole enää paluuta."

Ainoa oikea

"Muutimme uudelle paikkakunnalle jokin aika sitten ja olemme tunteneet ystäväni kanssa ehkä noin vuoden. Kuulen häneltä päivittäin kuinka kaunis hän on, kuinka iloinen hän muiden mielestä on, kuinka rikas hän on, kuinka muut ovat kuhnureita ja häntä arvostavat kaikki. Hänen ratkaisunsa ja tapansa elää on ainoa oikea. Suureen ääneen ihmetellään, jos joku toimii eri tavalla.

Kaikki erilaisuus todellisuudessa pelottaa häntä. Jos olisin hiukkakin heikompi ihminen, miettisin aina tavattuani hänet, miten olen voinutkaan tyriä kaiken niin pahasti! Tiedän, ettei hänellä ole ihmisiä, jotka kestäisivät hänen loistokkuuttansa 3 tuntia enempää. Säälin häntä! Hän on lokeroinut itsensä yksin ylimpään parhaimmistoon."

Maailman mustasukkaisin

"Hallitsee koko ajan elämääni: kertoo, mitä saan, ja mitä en saa tehdä. Jos puhun jollekin muulle ystävävälleni, niin automaattisesti en välitä enää kyseisestä. ystävästä ja olen ''hylännyt hänet''. Deittailu on täysi mahdottomuus, koska hän on niin mustasukkainen."

Liian suuret odotukset ystävyydestä

"Ystäväni odottaa minulta enemmän kuin pystyn antamaan. Hän odottaa minulta enemmän kuin kukaan pystyy antamaan. Hän on mustasukkainen, kun ei tunne olevansa elämäni keskipisteessä ja kontrollissa hyvästä olostani. Siispä hän yrittää kontrolloida huonoa oloani. Olen ottanut vastaan haukkumista – oikeutettua että oikeuttamatonta – ja ottanut siitä siipeeni. Hän on vieläkin ystäväni, mutta olen oppinut viittamaan kintaalla hänen tarpeeseensa tuottaa minulle syyllisyyttä asioista, joihin en ole syyllinen."MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja