Muutos aborttilakiin sai lähes täystyrmäyksen

Aborttilain muutos ei saa kannatusta muilta puolueilta kuin kristillisdemokraateilta.

STT kysyi puolueilta, kannattavatko ne kristillisdemokraattien lakialoitetta, jossa muun muassa lääkärit ja muut terveydenhoidon ammattilaiset voisivat vakaumukseensa vedoten kieltäytyä abortin tekemisestä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on ajanut kiivaasti aborttilain muutosta jo vuosikausia. Puolue on tehnyt nyt aiheesta kolme lakialoitetta, joissa vaaditaan muun muassa, että lääkärit ja muut terveydenhoidon ammattilaiset voisivat vakaumukseensa vedoten kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä.

Muut puolueet kristillisiä lukuun ottamatta eivät kannata aborttilain muutosta. Tosin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei halua ottaa kantaa koko puolueen nimissä, mutta hänen mielestään lakimuutokselle ei ole tarvetta.

RKP sen sijaan haluaa selvittää, onko tarvetta muuttaa abortin myöhäisintä viikkorajaa koskevaa lainsäädäntöä. Selvitysten jälkeen voidaan ottaa kantaa muutoksiin. Puolueen puheenjohtaja Carl Haglund kuitenkin sanoo, ettei tällä hetkellä ole tarvetta muutoksille.

Vihreät on sitä mieltä, että naisella on oikeus päättää omasta kehostaan. Samaa mieltä on vasemmistoliitto. Keskustan mielestä asiassa ei ole ilmennyt yhteiskunnallisia, sosiaalisia tai lääketieteellisiä perusteita, joiden takia lainsäädäntöä pitäisi muuttaa. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit toteavat, että nykyinen laki on toimiva.

Lakimuutosta ajava Räsänen vetoaa siihen, että Euroopan maista ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa terveydenhuollon henkilöstöllä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta kieltäytyä tekemästä abortteja vakaumuksensa perusteella.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja