Mainos

Muutama kuppi kahvia vai bensa – kumman sinä valitsisit?

Kuhina sen ympärillä ei tunnu laantuvan. Vuoden 2010 maaliskuussa se nousi yli 1,40 euroon. Nyt se on kivunnut jälleen ennätyskorkeuksiin. Joko kohta kivutaan yli kahden euron kipurajan? Kyse on tietenkin bensiinin hinnasta, joka tuntuu olevan ikuisesti kiinnostava aihe.

Öljyalan keskusliiton johtaja Helena Vänskää kohkaus bensiinin hinnan ympärillä toisinaan miltei huvittaa.

– Kukaan ei esimerkiksi seuraa pullotetun veden hintaa, joka voi olla yli 2,5 euroa per litra.

Kun puhutaan bensiinin hinnan nousun vaikutuksista, nostaa Vänskä esimerkiksi keskivertoperheen, jolla on keskikokoinen bensiinikäyttöinen auto. Jos perhe ajaa vajaa 20 000 kilometriä vuodessa, olisi kulutus noin 1600 litraa vuodessa.

– Tai jos on pihi auto, niin paljon vähemmänkin. Jos oletetaan, että bensiinin litrahinta nousee 10 senttiä, puhutaan vuodessa 160 euron lisäkustannuksesta. Ja sen kun jakaa 12:lla, niin se on sellaiset 13,5 euroa kuukaudessa lisää perheen kuluihin, Vänskä luettelee.

Bensalaskua pienemmäksi omilla ajotavoilla

Vänskän mukaan ensiiniin hupenevaa summaa pystyy pienentämään huomattavasti omilla ajotavoillaan.

– Kuljettaja pystyy itse vaikuttamaan kulutukseen 10-15 prosenttia taloudellisella ajolla. Toinen on se, että jos on uusi auto, niin se on paljon energiatehokkaampi verrattuna johonkin 5-10 vuotta sitten ostettuun autoon. Eli kulutus vanhan ajan autoihin on ihan toista luokkaa.

Vänskä toteaa, että kuukausitasolla bensiinin hinnan korotuksen tuomissa kuluissa puhutaan kuitenkin kohtuullisen pienistä summista.

– Jättää muutaman kahvikupposen juomatta, niin se on sillä kuitattu.

Vänskä uskoo, että suomalainen myös tinkii helpommin jostain muusta kuin auton käytöstä.

– Suomessa useimmilla auto on sellainen välttämättömyysväline, että vaikka bensiinin hinta olisi sen maagiset kaksi euroa, niin en usko että se hirveästi kulutukseen vaikuttaa.'

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.