Mainos

Mitään ei tarvitse tapahtua ja bensan hinta voi silti nousta – mitä ihmettä?

Bensiinin hinnan mahdollinen kipuaminen yli kahden euron on puhuttanut viime aikoina suomalaisia.

Öljyalan keskusliiton johtaja Helena Vänskä ei usko kipurajan ylittyvän ihan lähiaikoina. Hänen mukaansa ratkaisuasemassa on kuitenkin euron kurssi dollariin nähden.

– Sehän on pysynyt huonona koko tämän taloudellisen taantuman ja euron talousalueen ongelmien ajan. Se, mitä euron kurssille tulee tapahtumaan, ratkaisee.

Bensiinin kuluttajahintaan vaikuttaa myös raakaöljyn hinta ja sitä heiluttavat tekijät, kuten Lähi-idän tilanne tai spekulaatiot Yhdysvaltojen taloutta elvyttävistä toimista. Nyt viimeisimpänä raakaöljyn hintaan on vaikuttanut myös Meksikonlahden öljyntuotantoalueita piinannut Isaac-myrsky.

Markkinoilla hermostuneisuutta

Vänskän mukaan edes raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nouseminen kymmenellä dollarilla ei vaikuttaisi nyt niin paljon bensiinin hintaan kuin euron kurssi.

Vänskä muistuttaa kuitenkin, että tilanne öljyn suhteen hieman sama kuin osakekaupoissa: mitään ei välttämättä tarvitse tapahtua, mutta hermostuneisuus markkinoilla voi nostaa futuurihintaa.

– Mutta sellaisia oikeita tekijöitä tuolla raakaöljypuolella ei ole, mitkä nyt lähiaikoina näitä hintoja heilauttaisivat kovasti ylöspäin. Mutta toisaalta ei sitten ole mitään sellaisia tekijöitä, jotka hintaa hirveästi laskisikaan.

Vänskä myöntää markkinoiden olevan nyt hieman hermostuneita. Kahden euron kipurajan Vänskä tyrmää silti varovaisesti – ainakin ihan lähitulevaisuudessa.

– Jos euron kurssi ei tuosta nyt edelleen heikkene, niin kahden euron raja jää vielä näkemättä lähiaikoina. Mutta niin kuin sanottu, tämä on aika monimutkainen tämä kehikko, jonka mukaan hinta määräytyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.