Mustikkamättään löytäminen vaatii tänä kesänä kärsivällisyyttä

Mustikat piiloutuvat tänä kesänä aiempia vuosia hajanaisemmille alueille. Metsäntutkimuslaitos Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo kertoo, että erityisesti teiden ja vesistöjen lähistöillä mustikkasadot saattavat jäädä niukoiksi.   

– Rantametsät ovat kärsineet talvesta eniten. Niihinkin mustikkaa tulee, mutta vähäisissä määrin, Salo ennustaa.  

Vähäluminen talvi runteli mustikan varpuja pahoin ja mustikkamättäät riutuivat kuivuudesta laikukkaan ruskeiksi. Salo arvioi, että varvuista tuhoutui ainakin 20 prosenttia. Hän kuitenkin lohduttaa, että mustikan kukinta sujui kohtuullisesti.  

– Kyllä poimittavia satomääriä saadaan taas, mutta metsässä on liikuttava enemmän löytääkseen hyviä paikkoja. Varmoihin paikkoihin ei ole luottamista.  

Sopivat sateet viimeistelevät hyvän sadon. Mustikka viihtyy kosteassa ja viileähkössä kesäsäässä. Alkukesän tasaiset sateet kohtelivat kukintoja lempeästi.  

Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna hieman myöhässä, joten laajempi sato kypsynee heinäkuun loppuviikoilla. Salo kertoo, että Etelä- ja Keski-Suomen mättäillä voi nähdä jo raakileita.   

Puolukkasatoa sen sijaan on liian aikaista ennustaa.   

Salo arvioi, että viime päivien hallayöt vaikuttavat ikävimmin suomuuraimiin, jotka kärsivät kylmästä.  

Ulkomaalaiset poimijat tulevat taas  

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi kesän alussa, että ulkomaisia metsämarjanpoimijoita arvioidaan tulevan Suomeen tänä kesänä 5000-6000, joista noin 75-80 prosenttia saapuu Thaimaasta. Ministeriön mukaan viime kesänä ulkomaisten poimijoiden osuus myyntiin tulleista metsämarjoista oli 55 prosenttia.

Ministeriön työneuvosto valmistelee lausuntoa siitä, onko metsämarjanpoimintaan sovellettava työlainsäädäntöä vai ei.   

Ministeriön osastopäällikkö Markku Wallin ehdotti maaliskuussa, että ulkomaiset marjanpoimijat pitäisi palkata vastedes työsuhteeseen. Wallinin raportin mukaan poimijat eivät ole nykytilanteessa työsuhteessa eivätkä yrittäjinä.  

Maaseutuvirasto kiitteli keväällä ulkomaalaisten poimijoiden kasvanutta määrää, koska heidän ansiostaan marjojen talteenotto on parantunut ja vähemmän marjoja jää metsiin pilaantumaan.  

Lue myös:

    Uusimmat