Mustikan terveysvaikutuksia tutkittiin – näin vaikuttaa 2 desiä päivässä

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47

Tuoreen tutkimuksen perusteella kupillinen mustikoita päivässä voisi auttaa iäkkäitä pitämään mielentoimintojaan kunnossa. Liikkumiseen tai tasapainoon mustikoiden lisääminen ruokavalioon sen sijaan ei vaikuta.

Katso yllä olevalta videolta, millainen ruokavalio on terveellinen aivoille.

Tutkimuksessa selvitettiin mustikoiden terveysvaikutuksia antamalla 13 miehelle ja 24 naiselle kolmen kuukauden ajan pakastekuivattuja mustikoita tai mustikkaa muistuttavaa lumevalmistetta. Mustikkaa syötiin päivittäin noin kaksi desilitraa.

Osallistujille tehtiin tasapainoa, kävelyä sekä muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja kartoittavia testejä tutkimuksen alussa sekä 45 ja 90 päivää myöhemmin. Osallistujat olivat 60–75-vuotiaita.

Testien perusteella mustikkaryhmäläisten kognitiiviset tulokset paranivat jonkin verran seurannan aikana. Suotuisaa kehitystä havaittiin kielellistä muistia mittaavassa testissä sekä testissä, jossa mitataan henkilön pärjäämistä tilanteissa, joissa nopeasti vaihdetaan kahden eri tehtävän välillä.

Osallistujien tasapainoon tai kävelykykyyn mustikalla ei ollut vaikutusta.

Mustikat sisältävät flavonoideja

Mustikan terveellisyys on tiedetty pitkään, ja samantapaisia tuloksia on saatu aiemminkin varsinkin eläinkokeissa. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuitenkin varsin pieneen potilasjoukkoon, joten niiden tulkinnassa kannattaa olla varovainen.

Vaikka tulokset eivät varmistuisi uusissa tutkimuksissa, mustikka on monella muulla tapaa hyväksi terveydelle. Siksi niitä kannattaa syödä joka tapauksessa. Suotuisat vaikutukset johtuvat todennäköisesti mustikan sisältämistä terveellisistä flavonoideista.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat