Murotaikinasta moneksi

Murotaikinan perusohje on oivallinen lähtökohta niin piirakoiden kuin pikkuleipienkin valmistamiseen. Murotaikinasta voi valmistaa myös Makuja-sivuilta kyseltyjä "ylioppilaslakkeja". Jääkaapissa jäähdytetty taikina kaulitaan hyvin jauhotetulla leivinpöydällä ohueksi levyksi, josta painetaan pyöreällä muotilla tai lasinsuulla ympyröitä. Ympyrät paistetaan. Kahden ympyrän väliin levitetään esim. vadelma-, aprikoosi tai omenahilloa. Ympyrän yksi reuna kastetaan sulatettuun tummaan suklaaseen lakin "lipaksi". Pikkuleipien päälle voi sirotella vielä tomusokeria vaaleuden korostamiseksi.

Murotaikinan perusohje

1,25 dl sokeria
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g voita tai margariinia
1 kananmuna

Sekoita sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen rasva ja viimeisenä kananmuna. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasarakenteinen. Jäähdytä tarvittaessa jääkaapissa (jos valmistat kaulittavia tai käsin muotoiltavia pikkuleipiä.

Pikkuleivät paistetaan 175 asteisen uunin yläosassa, kunnes sisus on kypsää ja pinta on saanut kauniin värin.

HUOM! Samaisesta taikinasta voi valmistaa myös piirakoiden, leivosten, torttujen ja paistoksien pohjia. Tällöin jauhoista riittää pienempikin määrä.

Vinkkejä pikkuleipien muotiluun, koristeluun ja taikinan maustamiseen:

- Mausta taikina suklaarouheella, kaakaolla, mantelirouheella tai kookoshiutaleilla. Jätä tällöin osa vehnäjauhoista pois.
- Korvaa osa sokerista fariinisokerilla tai siirapilla.

- Pyöritä taikinasta pieniä palloja. Kuvioi haarukalla tai paina keskelle pähkinä. Pallon voi myös voidella munalla ja ripotella päälle raesokeria tai mantelirouhetta.
- Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla haluamasi muotoisia pikkuleipiä. Paista ja laita kaden keksin väliin hilloa.
- Pursota taikinasta vannikkeita tai hevosenkenkiä. Paista hevosenkengät ja kasta päät sulatettuun suklaaseen.
- Leivo pieniä tankoja ja pyörittele kaneli-sokerissa. Muotoile vaikka ässiksi.

Lue myös:

    Uusimmat