Muovinen leikkuulauta on terän vihollinen – huolehdithan veitsistäsi hyvin?

Tylsällä veitsellä ei saa keittiössä aikaiseksi muuta kuin pahan mielen. Keittiövälineiden maahantuoja kertoo, kuinka veitset tulee säilyttää, jotta ne pysyvät hyvänä vuosia.

Hyvät veitset ovat yksi kotikokinkin tärkeimmistä sijoituksista. Ruoanlaitto muuttuu kotonakin äkkiä puisevaksi, jos tarkoitukseen sopivaa ja hyväkuntoista veistä ei löydy. Siksi keittiön tärkeimmistä työkaluista kannattaa pitää hyvää huolta.

Suurkeittiövälineiden maahantuoja Tapani Hahto painottaa, että leikkuulautana tulisi aina käyttää puista lautaa.

– Muovilautoja ei pitäisi käyttää missään tilanteessa. Kun muovilautaa vasten leikkaa, uppoaa veitsen terä niin syvälle lautaan, että terä on hetkessä entinen.

Veitset pois vetolaatikoista

Myös veisten säilyttämisestä irrallaan keittiön vetolaatikoissa Hahto saa kylmiä väreitä. Hän kertoo, että heijastamalla veitsen terää valoa vasten näkee, jos sitä on säilytetty huolimattomasti.

Yhtä oikeaa tapaa veisten säilyttämiselle Hahto ei kuitenkaan nimeä, vaan hän kertoo vaihtoehtoja olevan niin paljon, että jokaiselle luulisi löytyvän mieleisensä.

Kenties yleisimmät veitsiystävälliset säilytysratkaisut ovat puutukki ja seinään kiinnitettävä veitsimagneetti. Magneettia käyttäessä tulee tosin huolehtia siitä, etteivät vierekkäisten veisten terät pääse osumaan toisiinsa.

– Sitten monesti ne, joilla on oikein laadukkaita veitsiä, käyttävät erilaisia veitsipusseja tai -laukkuja. Keittiön vetolaatikoihin saa myös puisia ritilöitä, joissa veitsiä voi säilyttää pilaamatta niitä.

Huolellisestikaan säilytetyistä veitsistä ei kuitenkaan ole iloa, jos niitä ei muista teroittaa.

– Veitsen terän kunnon voi testata leikkaamalla tomaattia. Jos veitsellä on vaikeuksia upota tomaattiin, pitää se teroittaa.

Lue myös:

    Uusimmat