Mainos

Muodin huipulle – Katrin mallisto valloittaa kauneudellaan

Muodin huipulle – ohjelman ensimmäisen tuotantokauden voittaja, vaatesuunnittelija Katri Niskanen uskalsi avata oman liikkeen lamasta huolimatta.

Helsingin Punavuoressa, Pursimiehenkadulla, on liike, johon on ihan pakko poiketa sisään: ikkunasta näkyvät ihanuudet suorastaan vetävät puoleensa.

Katri Niskanen, 24, avasi omaa mallistoaan myyvän liikkeensä maaliskuun alussa. Hän kertoo, että asiat ovat sujuneet mojovalla vauhdilla sen jälkeen, kun voitto viime vuonna MTV3:lla esitetyssä Muodin huipulle – kilpailussa selvisi.

– Tämä liiketila on ollut minulla joulukuun alusta lähtien ensin työtilana, ja nyt sitten keväällä avasin liikkeen, Katri sanoo.

Medianäkyvyydestä on ollut nuorelle kyvylle valtavasti apua nimenomaan oman bisneksen aloittamisessa. Ohjelman jälkeen suunnittelemiani vaatteita on ollut esillä muun muassa Elle-lehdessä, ja muutenkin asuja on Katrin sanojen mukaan ”tarttunut stylistien matkaan aika paljon”.

– Olen ajatellut niin, että olisin päässyt jossain vaiheessa tähän pisteeseen myös pelkällä raa’alla työllä ja markkinoinnilla. Ohjelman voitto ja julkisuus ovat mahdollistaneet sen, että asiat ovat tapahtuneet todella nopeasti, onneksi, Katri naurahtaa.

Hän pitää itseään onnekkaana, koska saa tehdä rakastamaansa työtä.

– Ja tv-projektissa oli erityisen upeaa se, että sain tehdä yhteistyötä aivan mahtavien ihmisten kanssa ja tutustua kollegoihin.

Yhtenä ohjelman kilpailutehtävänä oli tehdä esiintymisasu Jenni Vartiaiselle. Yhteistyö Jennin kanssa jatkuu edelleen, ja muutama muukin eturivin artisti on hurahtanut Katrin luomuksiin.

– Niistä lupaan kertoa sitten lisää myöhemmin, hän hymyilee.

Tärkeä kädenjälki

Katrin suunnittelemat vaatteet ovat löytäneet fanikuntansa.

– Oma kädenjälkeni näkyy kyllä hyvin, ja monet tunnistavatkin minun tekemäni vaatteet heti. katri/n-liikkeestä saa valmiiseen mallistoon kuuluvien vaatteiden ohella teetettyä vaikka unelmiensa hääpuvun tilaustyönä.

Uniikin hääpuvun tekeminen onkin suunnittelijan mielestä yksi työn parhaista asioista. Hääpuvusta hän haluaa tehdä sen näköisen, mikä sopii morsiamen suureen juhlaan täydellisesti.

– Usein asiakkaalla on mielessään jonkinlainen idea, kun hän ottaa ensimmäisiä kertoja minuun yhteyttä, mutta usein saan täysin vapaat kädet suunnittelun suhteen. Haluan ottaa asiakkaideni toiveet huomioon suunnittelussa. Kiinnitän huomion persoonaan ja pyrin korostamaan juuri hänen parhaita puoliaan. Teen yleensä muutaman ehdotuksen, joista keskustelemme ja valitsemme parhaan designin, jonka sitten toteutan, Katri kertoo.

Mittatilaustyönä tehtävän morsiuspuvun hankintaa suunnittelevan kannattaa ottaa Katriin yhteyttä hyvissä ajoin, kuukausia ennen häitä, yksilöllisen juhlapuvun suunnittelussa ja toteutuksessa käytettävää aikaa kun on vaikea arvioida etukäteen.

Katrin putiikissa työskentelee tällä hetkellä hänen lisäkseen ompelija. Uniikkikappaleet hän valmistaa itse, mutta ompelija auttaa osassa mallistoon kuuluvien vaatteiden tekemisessä.

Vaatteet kuin omia lapsia

Katrin nimeä kantavan malliston vaatteet ovat suunnittelijalle kuin omia lapsia: yhtä rakkaita, ja toisinaan ne myös vaativat tekijältään yhtä paljon.

– Kesämalliston vaatteet ovat väriltään pääosin vaaleita, kauniita nudensävyjä. Käytän mielelläni laadukkaita, hyvin laskeutuvia materiaaleja. Vaatteeni ovat designiltaan ajattomia ja naisellisen kauniita, mutta yllättävät kivoilla yksityiskohdilla.

Laskokset ja veistoksellinen tyyli näkyy vaatteissa. Niissä on myös käytännöllisyyttä: asustamalla saa vaatteesta sellaisen, joka sopii hieman arkisimpiinkin tilaisuuksiin juhlien lisäksi.

Mitä on tulossa syksyksi?

– Tosi kivoja mekkoja, hameita ja muita naisellisia ihanuuksia. Osittain monikäyttöistä menovaatetta, mutta myös rohkeaa hulluttelua, Katri vinkkaa.

Barbieista ja kauneudesta

Lahden Muotoiluinstituutista vuosi sitten vaatetussuunnittelijaksi valmistunut Katri on saanut aikaan valtavasti nuoresta iästään huolimatta. Neljä-viisivuotiaana Katri teki jo täyttä häkää Barbie-nukeille vaatteita.

Vasta kuvataidelukiossa opiskellessaan hän hoksasi, että rakkaasta harrastuksesta voisi opiskella itselleen jopa ammatin.

– Sen verran olen aina itseäni tuntenut, että olen niin luova ihminen, että minun on pakko olla ammatissa, jossa pääsen purkamaan sitä, Katri sanoo.

Omaa mallistoaan hän aloitteli jo opintojen ohessa, tosin huomattavasti pienimuotoisempana. Katri teki alan töitä ja harjoitteluprojekteja aina, kun se vain suinkin oli mahdollista.

Hän on aina halunnut tehdä vaatteita naisille, ajatus miesten mallistosta tuntuu ainakin toistaiseksi vieraalta – mutta ei mahdottomalta.

– Suunnittelen vaatteita, joita on mukava käyttää, sellaisia hyvänolon vaatteita, jotka saavat kantajansa säteilemään. En pidä liian jäykistä ja graafisista linjoista. Uskon, että naisena osaan paremmin suunnitella naisille, koska tiedän, millainen naisen kroppa on, Katri miettii.

– Haluan tehdä kaunista. Asiat voi tehdä niin, että niistä tulee kauniita, hän summaa.

Teksti: Piia Lavonen

Kuvat: Katri Niskanen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.