Mullistavan lumiauran kehittänyt Tapio ratkoo pulmia unissaan

Patentoitujen ja tuotteistettujen keksintöjen lisäksi 60-vuotiaalla Tapio Viitajylhällä on myös pöytälaatikossa ainakin 50 keksintöä.

– Keksintö tulee ideana tai jopa unissa. Olen joskus ratkaissut unissani haasteellisiakin ongelmia, kyllä se silläkin tavalla menee. Keksijän työtä ei tarvitse tehdä hampaat irvessä, Tapio Viitajylhä sanoo MTV Autoille.

– Joskus taas tulee toivomuksia muilta. Esimerkiksi marjanperkauskoneen kohdalla asiakas sanoi, että heidän pölynimurinsa homehtui ja kysyi, voisiko tehdä sellaisen laitteen, jossa ei tarvitse imuria käyttää.

Viitajylhän LumiTapio-tuotemerkin patentoituja keksintöjä ovat muun muassa mökkiaura, lumenpudotuslaite, marjanperkauskone ja levyleikkuri.

Keksiminen osana elämää

Rakennusalalta kirvesmieheksi valmistunut Viitajylhä joutui jo nuorena miehenä keksimään ja oivaltamaan, koska työkaluja oli vähän käytössä.

– Piti keksiä, miten saadaan tehtyä jokin työvaihe mahdollisimman kätevästi ja kivuttomasti. Siitä se lähti.

Sitten Viitajylhälle sattui työtapaturma, ja hän kouluttautui kalaveden hoitajaksi. Ammatissa piti jälleen ideoida.

Viitajylhä kalasti Ruotsin puolella viitisen vuotta, kunnes hoksasi, että jos aikoo keksintöjään toteuttaa, sen aika on nyt. Hän muutti takaisin Suomeen, ja siitä keksintöjä lähdettiin suojaamaan ja tuotteistamaan.

"Lumi on paras markkinoija"

Lumenpudotuskeksintö tuli markkinoille vuonna 2000, erittäin lumisena talvena. Tähän mennessä laitetta on myyty noin 16 000 kappaletta.

– Ensin tein niitä 30 kappaletta vuorokaudessa, mutta sitten tuli ryysis päälle ja 1000 tilausta viikossa. Siinäkin piti oivaltaa, miten saadaan tuotanto organisoitua niin, että se pystytään hoitamaan.

Viitajylhän keksintöjä voi tilata nettikaupasta. Hänellä on oma tuotantohalli, jossa hän rakentaa tuotteita itse. Joitakin osia valmistetaan alihankkijoilla. Myynti taas riippuu paljon lumen määrästä.

– Lumi on paras markkinoija minun tuotteilleni, hän kertoo.

Uusi keksintö mielessä

Viitajylhä haluaisi, että joku rupeaisi jatkamaan yrityksen toimintaa ja keksintöjen myyntiä tulevaisuudessa. Yrityksestä hän raaskii luopua, mutta keksimistä hän ei aio lopettaa ikinä.

– Tässä on aika mukavat tuotteet, joilla kyllä pystyy lähtemään eteenpäin. Jos olisi vähän enemmän pääomaa, pystyisi siirtymään isommille markkinoille.

– Haluaisin, että näistä minunkin keksinnöistä tulisi Suomeen työpaikkoja ja sitä kautta mahdollisuuksia ihmisille.

Viitajylhän haaveena on toteuttaa tuotantoon vielä kymmenes keksintö, joka olisi kansanläheinen.

– Mietin, että jos tulisi oikein hyvä väläys, joka jopa parantaisi eläkeläisten hyvinvointia. Muutamia ideoita on jo.

1:01

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja