Muista turvaväli myös pysähtyessäsi

Riittävän turvavälin pitäminen on yksi tärkeimmistä turvallisen ajamisen elementeistä.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että turvaväliä on syytä pitää myös silloin, kun auto ei liiku?

– Jos jono seisoo, pyri pysähtymään niin, että näet edessä olevan auton takarenkaat sekä vähän tien pintaa, ohjeistaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Turvaväli saattaa pelastaa vahingoilta, mikäli edellä oleva auto pääsee vahingossa valumaan taaksepäin. Edelleenkään kaikissa autoissa ei ole mäkilähtöavustinta tai mäki ei ole riittävän jyrkkä sen aktivoitumiseksi.

– Erityisesti vähemmän ajavat kuljettajat kokevat mäkilähdön haasteelliseksi ja jännittävät sitä. Tämä jännitys ei ainakaan lievene, jos aivan takapuskurissa on toinen auto, Vesalainen toteaa.

Turvaväli eteen pysähtyneeseen autoon saattaa mahdollistaa myös ”pakenemisen” sivulle tilanteessa, jossa takaa tuleva meinaa ajaa perään tehtyään havainnointi- tai arviointivirheen. Näin peräänajolta tai jopa ketjukolarilta saatetaan välttyä.

– Ennen ”pakenemista” on kuitenkin syytä varmistaa, että se voi tapahtua muuta liikennettä vaarantamatta, Vesalainen muistuttaa.

Vaikka nykyaikaiset autot ovat entistä ympäristöystävällisempiä, tulee niidenkin pakoputkesta päästöjä. Jos pysähdyt aivan edellä ajavan perään, imee lämmityslaite tämän pakokaasut oman autosi sisätiloihin.

– Turvavälin ansiosta sinun ja matkustajiesi on helpompi hengittää, Vesalainen naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja