Muista kinkunpaiston tärkein sääntö – muuten joulu on pilalla

Joulukinkun kypsennyksessä pitää olla tarkkana, sillä liian raaka kinkku voi aiheuttaa syöjille visiitin sairaalaan.

Jouluruokien valmistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti yhteen seikkaan: kinkun kypsyyteen. Liian raa'aksi jäänyt kinkku voi nimittäin aiheuttaa ikävän ruokamyrkytyksen. Raa'asta lihasta tai raa'an lihan leikkaamiseen käytetystä veitsestä ja leikkuualustasta voi saada esimerkiksi kampylobakteerin. Se on Suomen yleisin suolistotulehdusta aiheuttava bakteeri, jonka oireet ovat ripuli, kuume ja ikävänä jälkitautina niveltulehdus.

Muista lihalämpömittari

Kinkunvalmistuksen tärkein väline onkin ehdottomasti lihalämpömittari, joka kertoo lihan sisälämpötilan ilman kokin arvuuttelua. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on +75 celsiusastetta, ja tämän lämpötilan jälkeen kinkkua voi nauttia turvallisin mielin sillä sen mahdollisesti sisältämät bakteerit ovat tällöin tuhoutuneet.

Lisävarmuutta ruokamyrkytysten ja bakteerien välttämiseksi saat leikkaamalla kypsää ja raakaa lihaa aina eri leikkuulaudoilla ja veitsillä. Myös siipikarjan liha tulisi valmistaa erillään muista lihoista, ja sen suositeltu sisälämpötila on niin ikään +75 astetta.

Lähde: Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat