Mainos

"Mubarakin lähtölaskenta on alkanut"

Egyptiä itsevaltaisesti 30 vuoden ajan hallinnut presidentti Hosni Mubarak on joutumassa ahtaalle.

Koko presidenttiaikansa, vuodesta 1981, yksinään maata johtanut Mubarak on jo joutunut taipumaan siihen, että Egyptiin on nimitetty varapresidentti.

Professori Hannu Juusola pitää varapresidentin nimittämistä merkkinä siitä, että Mubarakin lähtölaskenta on alkanut.

- Hän väistyy viimeistään ensi kesän presidentinvaaleihin mennessä. Mutta voi olla että hän joutuu pakkaamaan koneensa jo lähipäivinä, Juusola sanoo MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

- Helpolla hän ei lähde, se on varma. Ottaen huomioon hänen asemansa ja persoonansa ja sen, kuinka moni Egyptin eliitissä on ikään kuin riippuvainen hänestä, Mubarak tekee kaikkensa pysyäkseen vallassa. Mutta aika on mennyt varmaan hänen ohitseen, Juusola jatkaa.

Armeijan tuki ratkaisee

Hosni Mubarak on taustaltaan sotilas, kuten muutkin Egyptin tasavallan johtajat ovat olleet. Ratkaisevaa Mubarakin päätöksissä tämän hetkisessä tilanteessa on se, kuinka kauan hänellä säilyy armeijan luottamus.

- Yhdysvallat tukee Egyptin armeijaa, ja se hetki jolloin Yhdysvallat sanoo, että nyt riittää, on Mubarakin kannalta hyvin ratkaiseva. Tosin Yhdysvallatkin on siinä tavattoman vaikeassa tilanteessa, Juusola pohtii.

Professori Juusola kuvaa Mubarakia kovaksi mieheksi, joka pitää itseään korvaamattomana ja on varma asiastaan.

- Tällä hetkellä hän on varmaan aika ihmeissään, että miten Egyptin kiittämätön kansa on noussut faaraotaan vastaan. Hän kokee itsensä suureksi moderaattoriksi ja kansakunnan rakentajaksi, joka on luonut vakautta ja varallisuutta - jos kohta varallisuuden jaosta voidaan olla monta mieltä.

Jos ja kun Mubarak väistyy, Egyptissä on odotettavissa kova valtataistelu, professori Juusola uskoo. Hänen mukaan veretön vallansiirto on mahdollista vain sellaisen henkilön johdolla, joka saa taakseen sekä armeijan että mielenosoittajien enemmistön tuen.

- Se voi olla ElBadarei tai joku muu, Juusola sanoo.

Katso professori Hannu Juusolan haastattelu (Huomenta Suomi 31.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.