Mainos

MTV3:n taloustoimittaja: Eurokriisi voi levitä vahvoihin maihin

Luottoluokittaja Moody'sin päätös laskea euroalueen talousveturin Saksan näkymiä on MTV3:n taloustoimittajan Jussi Kärjen mukaan varoitus euroalueelle. Luokittaja piti maan luokituksen parhaana mahdollisena eli AAA-luokassa, mutta talousnäkymät Moody's näkee nyt vahvojen sijaan heikkoina.

Kärjen mielestä syy luottoluokittajan negatiiviseen reaktioon selittyy sillä, että Saksan riski euroalueen maksumiehenä kasvaa kasvamistaan, kun uusia apupaketteja kasataan ja Espanjan tilanne heikkenee entisestään.

Pitkittynyt velkakriisi on laskenut markkinoiden luottamuksen jo niin alas, että kriisi voi Kärjen mukaan levitä jopa vahvoihin maihin. Se puolestaan on valtava riski Suomelle, koska taloutemme perustuu edelleen hyvin vahvasti vientiin, ja siitä kolmasosa menee euroalueelle.

Setelirahoitus vaihtoehtona

Kärjen mielestä luottoluokittajan viesti tarkoittaa sitä, että Euroopan keskuspankin on pakko reagoida elvyttävillä toimilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi setelirahoitusta, jolla saataisiin markkinoiden luottamuspula aisoihin.

Luottoluokittaja Moody`s laski myös Hollannin näkymiä. Sen sijaan Suomen näkymät ja kolmen A:n luokitus pysyi ennallaan, mikä Kärjen mukaan tarkoittaa sitä, että Suomi on euroalueen vakain talous, kiitos valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) neuvottelemien vakuuksien.

Kaikesta huolimatta Moody`s piti Saksan ja Hollannin kolmen A:n luokitukset ennallaan. Näkymien muuttuminen negatiiviseksi on kuitenkin huono signaali markkinoille, ja se voi nostaa entisestään kriisimaiden valtionvelan korkoja.

(MTV3)

Katso MTV3:n taloustoimittaja Jussi Kärjen kommentit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.