Mainos

MTV Uutiset tapasi arkeologiopiskelijat, jotka kaivavat Bodominjärven mysteerimurhapaikkaa – hyytävä historia ei häiritse: "Olosuhteet ovat täällä erittäin haasteelliset"

7:23
Arkeologian opiskelijat tutkivat vanhaa murhapaikkaa.

Espoon Bodominjärvellä, vanhalla murhapaikalla, on parhaillaan meneillään arkeologiset kaivaukset. Järvellä tapahtui kolmoismurha kesäkuussa 1960.

Neljän telttailemassa olleen nuoren kimppuun hyökättiin ja kolme heistä surmattiin raa'asti. Tekijää ei koskaan saatu selville.

Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijat järjestivät "murhaniemelle" kaivaukset, joilla pyritään selvittämään arkeologian menetelmillä sitä, minkälaisia jälkiä tapahtuman jälkeen paikalla käyneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä ja mitä tämä aineisto kertoo heistä.

Tutkimus on osa opiskelijoiden kaivauksen kurssia.

– Valitsimme tämän paikan sen historian takia. Se puhuttaa ihmisiä vieläkin niin paljon, että täällä käy edelleen paljon ihmisiä tutkimassa paikkaa, sanoo arkeologian opiskelija Tia Niemelä.

Alkon korkki ja ruostunut avain

Opiskelijat ovat löytäneet paikalta esimerkiksi pullonkorkkeja, telttojen kiiloja, pahoin ruostuneen avaimen ja paristoja. Mitään löydöksiä murha-ajalta he eivät usko löytäneensä, mutta vanhoja esineitä kylläkin.

Alumiininen pullonkorkki, jossa lukee ”Alko”, ei ole tätä päivää. Se kertoo siitä, että murhapaikkaa on käyty ihmettelemässä ennenkin.

– Toistaiseksi emme pysty vielä tarkemmin näistä löydöistä kertomaan. Ne selviävät sitten jälkitöissä, kun löydetyt esineet analysoidaan tarkemmin, Emmi Karvinen kertoo.

Kuoppia he ovat kaivaneet ympäri niemeä ja esimerkiksi nuotiopaikkojen viereen.

– Olosuhteet ovat täällä erittäin haasteelliset. Juurakoita on paljon ja niitä tulee joka puolella vastaan. Ne hidastavat työtämme todella paljon, harmittelee arkeologian opiskelija Emmi Karvinen.

Murhamysteeri vetää paikalle

Paikan karmiva historia ei ole häirinnyt arkeologian opiskelijoita.

– Ei se ole oikein tuntunut miltään. Todella aurinkoiset säät olivat tässä alkuviikosta ainakin. Ei siinä osannut pelätä, naurahtaa Tia Niemelä.

Opiskelijat ovat keskustelleet paikan päällä tapaamiensa retkeilijöiden kanssa. Heitä kaikkia tuntuu yhdistävän kiinnostus paikan historiaan. Paikalla on käyty myös telttailemassa, jotta päästään tunnelmaan, joka murhapaikalla aikoinaan vallitsi.

– Murhamysteeri on se, joka heitä vetää tänne paikan päälle. Tullaan katsomaan tätä murhapaikkaa. Myös kaivauksemme ovat herättäneet kiinnostusta, kertoo Emmi Karvinen.

Aiheesta lisää illan MTV Uutisissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja