Mainos

MTV Turussa: Silminnäkijä kuuli kovaa huutoa torilla ja näki puukottajan naisen kimpussa: "Hän piti uhria hiuksista ja sahasi puukolla uhrin kaulaa"

1:08

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta viikkoa Turun vankilassa. Yleisö seuraa istuntoa Turun oikeustalolla. Tällä viikolla oikeudenkäynnissä kuullaan silminnäkijätodistajia. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Kello 14.20 Oikeudessa oli tarkoitus kuulla tänään vielä 30-vuotiasta naista, joka näki ensimmäisen puukotuksen lähietäisyydeltä. Syyttäjät haluavat kuulla naista, mutta "tietynlaisten väärinkäsitysten" vuoksi nainen ei saapunut tänään Turun vankilaan.

Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki kertoi, että tauolla naisen kanssa sovittiin puhelimitse, että hän saapuu oikeuteen todistajaksi huomenna aamulla. Todistajien kuulemiset jatkuvat siis huomenna ja oikeudenkäynti päättyy tältä päivältä.

Kello 13.56 Seuraava todistaja ei ole vielä saapunut paikalle Turun vankilaan, vaikka hänen piti jo olla paikalla. Syyttäjä haluaa edelleen kuulla häntä, joten oikeus pitää nyt tauon ja todistajaa yritetään tavoittaa.

Turun vankilaan saapui juuri myöhässä todistaja, josta syyttäjät päättivät luopua jo aiemmin. Tämä todistaja päästettiin lähtemään heti ilman kuulemista.

Kello 13.44 Seuraava todistaja oli sairaanhoitaja, joka oli paikalla Turun Kauppatorilla, kun Bouanane hyökkäsi ensimmäisen uhrin kimppuun. Nainen seisoi Kauppatorin vinoparkissa, kun hän näki parin metrin päästä ensimmäisen puukotuksen.

Todistaja kuuli kovaa kiljuntaa, mikä kiinnitti hänen huomionsa. Sitten hän näki naisen peruuttavan taaksepäin ja samalla hänen laukkunsa lensi maahan.

– Näin siinä tilanteessa miehen, hän oli kyykyssä ja hänellä oli toisessa kädessään naisen hiukset ja toisessa kädessään puukko. Puukolla hän painoi naisen kaulaa ja oli kontillaan siinä. Puukko oli miehen kädessä niin, että hän leikkasi edestakaisin naisen kaulaa, todistaja kertoi.

Naisen mukaan puukon terä oli noin parikymmentä senttiä pitkä. Ensimmäistä uhria puukotettuaan mies lähti juoksemaan terä edellä torille.

Esitutkinnassa nainen kertoi, että torin keskustaan juostessaan mies "huusi jotain voimakkaalla äänellä pitäen puukkoa ilmassa, niin kuin ratsastaisi sapeli kädessä".

Todistaja juoksi itse Yliopistonkadun toiselle puolelle bussin taakse piiloon, koska näytti siltä, että mies etsi lisää uhreja ja ihmisiä, jotka olivat lähellä.

– Kuulin uudemman kerran kiljuntaa. Ajattelin, että täältä täytyy paeta. Minun perheeni oli tulossa keskustaan. Soitin miehelleni, että älkää tulko.

– Mies näytti saalistavan ihmisiä, hän katseella etsi ketä on ympärillä. Sen takia minäkin lähdin siitä nopeasti pois.

Todistaja kertoi olleensa paniikissa. Hän pakeni torin poikki ja näki, että torilla makasi jo useampia uhreja. Heitä auttamassa oli jo ihmisiä, joten nainen juoksi pois torilta.

Kello 13.20 Oikeudessa kuullaan nyt todistajana 34-vuotiasta naista, joka oli puukotushetkellä kävellen liikkeellä Turun keskustassa Yliopistonkadulla. Nainen näki epätavallista hässäkkää Kauppatorilla.

Hän näki, kuinka mies oli kumartuneena naisen ylitse ja nainen tuupertui maahan.

– Näin miehen kädessä puukon. Tuli ensimmäisenä assosiaationa mieleen, että kunniamurha. Mies oli selin minuun päin kyyristyneenä naisen yläpuolelle. Veistä en nähnyt hänen kädessään ennen kuin hän nousi ylös ja lähti poistumaan Kauppatorin keskustaa kohden.

Nainen näki, että kaksi ihmistä tuli auttamaan uhria. Todistaja itse soitti hätäkeskukseen ja yritti varoittaa muita ihmisiä, kun tekijä oli palaamassa ensimmäisen uhrin luo ja hyökkäsi sitten auttajia kohtaan.

– Se tuntui henkilökohtaiselta, että se hyökkäys kohdistui tähän ensimmäiseen uhriin. Jotenkin se tuntui, että se paikka oli tekijälle tärkeä ja juuri se uhri, nainen kertoi oikeudelle.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, että hän lähtisi jatkamaan näitä tekojaan.

Kello 13.14 Päivän viides todistaja ei tullutkaan kuultavaksi ja syyttäjät ovat luopuneet hänen kuulemisestaan.

Kello 13.09 Oikeus päätti, että oikeudessa ei kuulla kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professoria Martin Scheininia todistajana. Scheininia oli määrä kuulla toukokuussa puolustuksen pyynnöstä. Oikeuden mukaan hänen henkilökohtainen kuuleminen ei kuitenkaan ole tarpeellista.

Scheinin on antanut lausunnon, jossa tiivistetysti kerrotaan, että mikä tahansa teräaseella tehty veriteko väestöjoukossa aiheuttaa pelkoa. Välittömien pelontunteiden aiheutuminen ei riitä sen mukaan terroriteoksi, vaan koko väestön tai tietyn etnisen ryhmän täytyisi kokea pelkoa.

Kello 13.04 Oikeudenkäynti jatkuu. Oikeuden puheenjohtaja kertoi, että oikeus on saanut uuden lääkärinlausunnon syytetystä. Lausunnon mukaan Bouanane ei ole ainakaan viikkoon oikeudenkäyntikelpoinen eikä hän näin ollen pysty ainakaan viikkoon osallistumaan oikeudenkäyntiin.

Kello 11.25 Oikeus pitää nyt lounastauon ja seuraavaa todistajaa kuullaan kello 13.

Kello 11.07 Neljäntenä todistajana kuultiin 66-vuotiasta naista, joka oli tapahtuma-aikaan käymässä Turussa. Hän oli aiemmin asunut Turussa ja ollut itsekin Jehovan todistajien esittelypisteellä tekemässä päivystysvuoroja.

Nainen oli juuri tullut ulos Hansa-korttelista Kauppatorin laidalle, kun hän näki ensimmäisen puukotuksen. Uhri oli hänen tuttunsa Jehovan todistajien ständillä.

– Tämä mies otti naista takaapäin hiuksista kiinni ja taivutti hänen päätään. En nähnyt muuta kuin sen liikkeen. Mies oli koko ajan naisen takana.

– Se oli niin uskomaton tilanne, että ei siinä ehtinyt ajatella mitään. Uhri varmaan säikähti sitä todella paljon, koska siinä kuului kimeä kova huuto. Siinä ei ollut mitään tehtävissä. Tilanne eteni hyvin nopeasti, todistaja kuvaili.

Nainen näki, kuinka uhri valahti veteläksi maahan. Pian paikalle tuli mies auttamaan. Mies oli ruotsalainen Hassan Zubier.

– Mies yritti ilmiselvästi suojella naista. Hän levitti molemmat kätensä. Tilanne oli sellainen, että sen ymmärsi, että hän oli tosiaan auttaja.

Nainen ei nähnyt tekijän kädessä puukkoa.

–  Tajusin, että hänellä on jotain kädessään, koska aurinko osui johonkin hänen kädessään mikä kiilsi. Näin vain sen liikkeen, mutta en sitä teräasetta.

Todistaja näki myös, kuinka tekijä löi Zubieria kaulan ja käsien alueelle.

– Sitä vain kauhistuneena katseli. Niitä lyöntejä oli useampia. Siinä oli kaoottinen tilanne. Olin niin järkyttynyt, että tuijotin vain sitä uhria, että miten hänen kävi.

Kello 10.38 Päivän kolmas todistaja oli puukotuspäivänä Jehovan todistajien infopisteellä, kun Bouanane puukotti hänen työparinsa. Naiset olivat saapuneet esittelypisteelle kello 14.30. Puukotus tapahtui kello 16.

– Hyökkääjä tuli aivan yllättäen kaverini kimppuun ja alkoi puukottaa häntä kaulan seudulle. Nainen kaatui maahan ja mies jatkoi tätä puukottamista, 31-vuotias nainen kertoi.

– Kun nainen oli maassa, niin huusin, että soittakaa ambulanssi. Siihen saapui auttajat. Ensimmäisenä tuli tämä ruotsalainen Hassan. Heti perään tuli toinen ulkomaalainen, vähän lyhyempi mies. Hän otti paidan pois ja laittoi sen naisen kaulalle.

Todistajan mukaan ympärillä oli useita ihmisiä. Pian joku tyttö huusi, että "nyt se tulee takaisin". 31-vuotias nainen lähti juoksemaan karkuun Aurakadun yli.

– Nämä auttajat olisivat voineet siinä vaiheessa pelastaa itsensä, mutta he jäivät siihen elvyttämään naista.

Todistajan mukaan mies puukotti naista eri puolille kaulaa. Nainen kuoli vammoihinsa torille.

Todistaja koki, että mies olisi voinut puukottaa häntäkin. Naisen mukaan koskaan ennen heidän infoständiä kohtaan ei ole hyökätty.

Kello 10.23 Toisena todistajana kuullaan nuorta naista, joka oli puukotuspäivänä töissä jäätelökioskiratikassa.

– Siihen tuli mies ostamaan jäätelöä, se ei ollut mitenkään poikkeava tilanne. Hän puhui aika hiljaa, enkä muista millä kielellä hän puhui, mutta ymmärsin hänen eleistään mitä jäätelöä hän halusi, nainen kertoi.

Hetken päästä mies tuli pyytämään jäätelöönsä pidikkeen, että hän voi asettaa sen pöydälle. Mies meni pöydän ääreen kioskin ulkopuolelle syömään jäätelöä.

– Hän jätti jäätelönsä pöytään ja lähti johonkin. Vähän sitä ihmettelin. Sitten kuulin kiljuntaa torin kulmalta. Siinä oli nainen maassa makaamassa. Tämä kyseinen mies juoksi siinä ja alkoi huutamaan ”Allahu akbar”. Siinä vaiheessa suljin ovet ja menin siihen koppiin syrjemmäksi turvaan, nainen kuvaili.

Naisen mukaan mies lähti kioskilta kohti Jehovan todistajien infopistettä, missä ensimmäinen puukotus tapahtui.

Nainen näki miehen kädessä yhden veitsen.

Kello 9.53 Päivän ensimmäisenä todistajana kuullaan 40-vuotiasta Somaliassa syntynyttä tietotekniikkainsinööriä, joka saapui Suomeen vuonna 1994. Hän näki Bouananen moskeijassa samana päivänä ennen iskua. Bouanane oli tuolloin ihmetellyt, kun Koraania jakaneella henkilöllä oli yllään Englannin maajoukkueen paita.

Iltapäivällä todistaja meni Turun keskustaan, missä hän näki ensimmäisen puukotuksen lähietäisyydeltä, noin kymmenen metrin päästä.

– Kävelin Yliopistonkadun ja Aurakadun risteyksessä, kun kuulin kovaa huutoa. Käänsin päätäni taakse ja näin saman kaverin kuin moskeijassa. Hän otti ensimmäistä uhria hiuksista kiinni ja käänsi tämän päätä, hän yritti katkaista uhrin päätä, todistaja kuvaili.

– Heti tuli mieleen, että onko kyse mustasukkaisuudesta, mies sanoi.

Pian tämän jälkeen ihmiset alkoivat juosta edestakaisin. Todistaja näki, että naista auttamaan tuli mies, jota Bouanane tuli puukottamaan selkään.

– Näin veitsen ensimmäisen kerran, kun hän yritti katkaista sillä naisen päätä. Kaikki ihmiset torilla olivat sokissa. Kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu ja oliko tekijöitä yksi vai useampia.

Todistaja kuuli tekijän huutavan jotain torilla juostessaan, mutta hän ei saanut huudoista kunnolla selvää.

Tilanne eteni todistajan mukaan nopeasti.

Kello 9.30 Syytetty Abderrahman Bouanane ei saapunut tänään paikalle istuntoon.

Oikeudenkäynnin aluksi puheenjohtaja Tapio Katajamäki totesi, että oikeuteen toimitettiin tänään lääkärinlausunto.

– Lääkäri on eilen antanut lausunnon, jonka mukaan vastaajaa ei voida asianmukaisesti kuulla oikeudessa tänään. Arvioita hänen psyykkisen vointinsa muuttumisesta oikeudenkäynnin kannalta optimaalisemmaksi ei voida vielä tänään esittää, lausunnossa todettiin, Katajamäki totesi.

– Lausunto on nyt tästä päivästä ja tulevaisuus on epävarma, Katajamäki lisäsi.

Gummeruksen mukaan vastaajalla on tällä hetkellä terveydellinen väliaikainen este, jonka vuoksi hän ei voi olla oikeudessa.

Oikeuden puheenjohtaja ehdottikin, että Gummerus toimisi nyt syytetyn edunvalvojana oikeudenkäynnissä. Puolustus ja syytetty suostuivat tähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.