MTV testasi Nokian ex-huippuluurien suunnittelijan uuden älykellon

Älyrannekellot ovat nyt kova sana teknologiarintamalla. Markkinoilla on tarjolla älykelloja, jotka ovat ominaisuuksiltaan jo lähempänä minikokoista älypuhelinta, mutta joidenkin valmistajien mielestä yksinkertainen on kauniimpaa.

META -yhtiön kehittämä M1-älykello luottaa juuri tähän yksinkertaisuuden ja erityisesti tyylin voimaan.

META-yhtiön takana ovat Fossil-kellojen parissa työskennelleet Bill Geiser ja David Rosales. Yhtiön uusi M1 -älykello on Nokian entisen muotoilujohtajan ja entisten Vertu-huippupuhelimien suunnittelijan Frank Nuovon käsialaa.

Plussaa

-Tyylikäs muotoilu ja laadukkaat materiaalit

-Miellyttävä ranteessa

-Pitkä akun kesto

-Aina päällä oleva selkeästi luettavissa oleva näyttö

-Tarjoaa hyvät perustason älyominaisuudet

-Toimii sekä iOS-, että Android-kännyköissä

-Vedenpitävä rakenne

Miinusta

-Ei kosketusnäyttöä

-Laturi irtoaa helposti kellon ollessa latauksessa

-Näytön taustavalo ei riitä valaisemaan näyttöä pimeässä

Laatua huokuva kokonaisuus

M1-kello on tehty laadukkaammista materiaaleista kuin "perinteiset" muovisen oloiset älykellot. Kellon runko on ruostumatonta terästä ja se on vedenpitävä. Tarjolla on useita erilaisia rannekevaihtoehtoja.

META M1 kello toimitetaan yläosastaan läpinäkyvässä display-tyyppisessä tyylikkäässä kotelossa.

Itse kello näyttää ensisilmäykseltä melko kookkaalta. Suurta vaikutelmaa korostaa se, että ranneke on saranoitu erikoisesti kellon sivuihin. Mutta kun laitteen sujauttaa ranteeseen, niin kokonaisuus näyttää yllättävän tasapainoiselta eikä lainkaan liian suurelta.

Ja kaiken lisäksi kello tuntuu ranteessa erittäin miellyttävältä.

Testissämme oli mustalla kumisella rannekkeella varustettu malli. designiin on kiinnitetty huomiota aina tuoksusta lähtien, sillä kyseinen ranneke on tuoksuu miedosti vaniljalta.

Toimii Android- ja iPhone-kännyköiden kaverina

META M1 liitetään älykelloon Bluetooth-yhteyden avulla. Kellon käyttöön tarvittava sovellus on saatavilla sekä iPhonelle, että Android-kännyköille.

Kokeilimme kelloa yhdessä iPhone 5S -puhelimen kanssa. Sovelluksen asentaminen ja kellon käyttöönotto oli miellyttävän yksinkertaista.

Kun kello on liitetty kännykän kaveriksi, niin käyttäjä voi selata puhelimensa tietoja pikaisesti rannettaan vilkaisemalla. Laite näyttää kellonajan ja päivämäärän lisäksi mm. kännykkään soittaneiden henkilöiden nimet, säätiedot, ilmoituksia esimerkiksi Facebookista, kalenterimerkinnät ja tekstiviestit.

Lisäksi kellosta löytyy kännykän musiikkisoittimen ohjaukseen kehitetty ominaisuus, joka on tosin erittäin pelkistetty. Ohjaustoimintoina ovat vain Play/pause, äänenvoimakkuuden säätö ja seuraavaan kappaleeseen hyppääminen.

Yksinkertainenkin voi olla älykästä

META M1 -kellon ominaisuuksien kirjo ei ole läheskään niin kattava kuin monilla kilpailijoilla, eikä sitä varten ole olemassa sovelluskauppaa, jonka kautta käyttäjä voisi ladata itse lisäsovelluksia.

Mutta tässä tullaankin siihen olennaiseen kysymykseen, että tarvitseeko rannekellon sisältää kaikki kuviteltavissa olevat ominaisuudet maan ja taivaan väliltä? META M1 -kellon käyttö on nimittäin juuri yksinkertaisuutensa ansiosta mukavan helppoa ja se välittää kuitenkin käyttäjän kännykästä kaiken olennaisen tiedon. Kokonaisuus vaikuttaakin kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin älykkäältä ja järkevältä ratkaisulta arkikäyttöä ajatellen.

Kellon näyttö on mustavalkoinen eikä se tue kosketusta. Kaikkia toimintoja ohjataan fyysisten painikkeiden avulla, joita on kellossa kaikkiaan kuusi kappaletta - kolme kummallakin sivulla.

Vaikka kellon näyttö onkin pieni, niin sen kautta pystyy vilkaisemaan vaivatta tarvittavan informaation. Näytön etuna on se, että sen näyttämä sisältö näkyy loistavasti kirkkaissakin tiloissa ja se on jatkuvasti päällä. Käyttäjän ei siis tarvitse klikata näyttöä päälle erikseen vilkaeistessaan kelloa.

Mutta pienessä mustavalkonäytössä on kuitenkin yksi suuri ongelma, joka pilaa muuten tyylikästä ja toimivaa vaikutelmaa.

Nimittäin pimeäkäyttöä ajatellen näytön taustavalo on vähintäänkin onneton suoritus: Taustavalo kytketään tarvittaessa päälle erillisestä painikkeesta, mutta näytön yläreunaan sijoitettu pieni led-valo ei riitä alkuunkaan valaisemaan näyttöä.

Pimeässä käyttäjä näkeekin kellonsa näytöstä lähinnä yläreunassa olevan informaation alaosan jäädessä täysin hämäräksi.

Laite ladataan pienessä telakassa, joka kiinnittyy magneettisesti kellon pohjaan. Kiinnitys saisi olla hieman tukevampi, sillä telakka irtoaa turhan helposti kellon pohjasta latauksen aikana.

Erittäin positiivista on se sijaan, että akku kestää useiden päivien ajan. Kelloa voi käyttää yhdellä lautauksella noin 4-5 päivää ja tämä on luontevan käytön kannalta merkittävä asia.

Ei teknofriikin unelmaranneke

Pelkistettyjen toimintojensa takia META M1 ole välttämättä vannoutuneen teknofriikin unelma.

M1 ei tarjoa suurta ja terävää kosketusnäyttöä tai navigointiominaisuuksia. Sillä ei voi valokuvata tai sille ei voi antaa puhekomentoja. Ja sen pieni mustavalkonäyttö tuo mieleen tuulahduksen jostain 90-luvulta, kun Nokia 2110 -kännykkä oli kova sana, eräänlaista vintage-ilmettä siis.

Tästä huolimatta META M1 tarjoaa selkeälinjaista ja tomivaa käytännöllisyyttä arkiseen toimintaan. Se tarjoaa järkevästi juuri sellaisia toimintoja, joita rannekellon kautta on mielekästä käyttää kännykän ohjaamiseen.

Jatkuvasti päällä oleva korkeakontrastinen näyttö ja pitkä akkukesto lisäävät vaivattomuuden tuntua. META M1 ei siis vain näytä perinteiseltä rannekellolta, vaan se myös kykenee korvaamaan perinteisen kellon melko hyvin.

META M1 -älykellon hinta vaihtelee mallista riippuen riippuen 249 - 449 dollaria eli noin 195 - 352 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat