MTV seuraa Venäjän hyökkäystä: Toimittajamme raportti näyttää Butshan kokeman raakuuden – Yhdysvalloilta tulossa uusia pakotteita

MTV Butshassa: Joukkohaudat näyttävät kaupungin kokeman raakuuden – videoraportti voi järkyttää 1:18
MTV Butshassa: Joukkohaudat näyttävät kaupungin kokeman raakuuden – videoraportti voi järkyttää

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa 5. huhtikuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butshassa
  • YK:n pääsihteeri vaati riippumatonta tutkimusta Butshan siviilikuolemista

  • Britannia: Venäjä ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainan ilmapuolustusta
  • Venäjä iski ohjuksin Etelä-Ukrainan satamakaupunkiin Odessaan
  • Ukraina: Venäläiset sotilaat ovat pakottaneet lapsia panssarivaunujen ihmiskilviksi
  • Ukraina ilmoittaa saaneensa takaisin hallintaansa koko Kiovan alueen
  • Ukrainan rauhanneuvottelija: Venäjä myöntynyt osaan Ukrainan ehdotuksista

22.09: Vain muutamia tuhansia evakuoitiin tänään

Ukrainan hallinnon mukaan ukrainalaiskaupungeista saatiin tänään evakuoitua reilut 3800 ihmistä humanitaaristen käytävien kautta. Eilen vastaava luku oli vajaat 3400. Lukuja kommentoi Ukrainan apulaispääministeri Iryna Vereshchuk. (Reuters)

21.49: Reuters: Yhdysvalloilta huomenna uusia pakotteita

Yhdysvallat ja sen liittolaiset aikovat asettaa huomenna uuden kierroksen laaja-alaisia pakotteita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pakettiin sisältyy Reutersin lähteen mukaan kaikkien uusien sijoitusten kieltäminen Venäjällä.

21.02: MTV Butshassa: Joukkohaudat näyttävät kaupungin kokeman raakuuden

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on tällä hetkellä Ukrainassa Butshan kaupungissa.

– Täällä Butshassa löytyy siviilien ruumiita lisää päivittäin kymmeniä kappaleita. Tämä on yksi niistä hautausmaista täällä Butshassa, jonne siviilien ruumiita tuodaan venäläisten hyökkäyksien jäljiltä, Nurminen kertoo videoraportissaan.

– Ruumiita etsitään kellareista, sortuneista rakennuksista, palaneista busseista ja autoista. Ainut tapa on sijoittaa heidät tällaisiin joukkohautoihin.

Voit katsoa videoraportin yllä olevasta videosta. Materiaali voi järkyttää.

20.40: Venäjä ilmoittaa "vapauttavansa" Mariupolin

Venäjän puolustusvoimat ilmoittaa, että sen joukot tulevat "vapauttamaan" Mariupolin kaupungin ukrainalaisista "nationalisteista", Venäjän valtion uutistoimisto RIA kertoo.

Ministeriön mukaan se on ehdottanut ukranalaisjoukkoja poistumaan kaupungista, mutta nämä ovat kieltäytyneet.

20.22: Venäläisdiplomaattien karkotukset jatkuvat

Venäläisten diplomaattien karkotukset EU-maista ovat jatkuneet. Maanantaisia Ranskan, Saksan ja Liettuan päätöksiä seurasivat tiistaina ainakin Italia, Espanja, Tanska, Ruotsi ja Slovenia. Viimeisimpänä Portugali kertoo karkottavansa 10 Venäjän suurlähetystön edustajaa, mutta nämä henkilöt eivät ole diplomaatteja.

Euroopan unioni puolestaan ilmoitti tiistaina julistaneensa joukon EU:n instituutioissa työskenteleviä venäläisdiplomaatteja ei-toivotuiksi henkilöiksi ja käynnisti näin heidän mahdollisen karkottamisensa Belgiasta.

Venäjän presidentinhallinto tuomitsi eurooppalaismaiden toimet "lyhytnäköisiksi".

–  Tämä johtaa väistämättä vastatoimiin, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston esikunnasta vahvistetaan MTV:lle, että Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotuksia.

19.21: Zelenskyi: Venäjän kohdattava vastuunsa rikoksista ja se on erotettava YK:n turvallisuusneuvostosta 

Venäjän täytyy kohdata vastuunsa rikoksista, joita venäläisjoukot ovat tehneet Ukrainassa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa tänään.

Zelenskyin mukaan asia täytyy käsitellä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Hän mainitsi esimerkkinä Nürnbergin oikeudenkäynnin toisen maailmansodan jälkeen.

Puheessaan Zelenskyi sanoi myös, että venäläisjoukkojen teot Ukrainassa muistuttavat paljon terrorijärjestö Isisin tekoja ja että Venäjän presidentin Vladimir Putinin propaganda pyrkii "viemään" omaa vihaansa Ukrainan yli muihin maihin.

Viime päivinä järkytystä kautta maailman herättäneet kuvat siviilien surmista lähellä Kiovaa sijaitsevassa Butshan kaupungissa on Zelenskyin mukaan vain yksi varoittava esimerkki monista, mitä venäläisjoukot ovat tehneet 41 viime päivän aikana.

Zelenskyi myös vaati turvallisuusneuvostoa erottamaan pysyvän jäsenensä Venäjän "jotta se ei voisi torjua päätöksiä omasta aggressiostaan, omasta sodastaan".

Pysyvänä jäsenenä Venäjällä on veto-oikeus turvallisuusneuvostossa.

18.29: IS: Zelenskyi puhuu ensi perjantaina Suomen eduskunnalle

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aikoo puhua virtuaaliyhteydellä Suomen eduskunnalle ensi viikon perjantaina.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) vahvistaa MTV Uutisille puhelimitse, että Zelenskyin puhetta on suunniteltu, mutta vahvistusta ajankohdalle ei vielä voida antaa.

Vanhanen kuitenkin kertoo, että Zelenskyin puhe on tarkoitus järjestää ”verrattaen pian”.

17.46: YK:n turvallisuusneuvoston kokous käynnissä

YK:n turvallisuusneuvoston kokous Ukrainan tilanteesta on tällä hetkellä käynnissä.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esiintyi kokouksessa virtuaalisesti. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän puhui neuvostolle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa.

Zelenskyi kertoi kokouksessa, mitä hän näki vieraillessaan eilen Butshassa.

– Venäjän armeija etsi ja tappoi tarkoituksellisesti jokaisen, joka on palvellut maatamme.

– He tappoivat kokonaisia perheitä, aikuisia ja lapsia.

Presidentti Zelenskyi vieraili Butshassa – puhui tunteikkaana tapahtumista: “Tämä on enemmän kuin kansanmurha” 2:23
Presidentti Zelenskyi vieraili Butshassa – puhui tunteikkaana tapahtumista: “Tämä on enemmän kuin kansanmurha”

17.38: YK: Ukrainassa kuollut 1430 siviiliä, luku todennäköisesti vakavasti aliarvioitu

YK:n avustuspäällikön mukaan Ukrainassa on kuollut 1430 siviiliä, joista 121 on lasta. Luku on kuitenkin todennäköisesti vakavasti aliarvioitu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

17.33: YK: Siviilit olivat suorana kohteena Buchassa

YK:n mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että Buchassa tapahtuneet tapot olivat tarkoitetusti kohdistettu siviileihin.

YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Liz Throssell sanoi, että kaikki merkit Buchasta viittaavat siihen, että siviilejä on suoraan tähdätty ja tapettu, AFP kertoo.

16.56: MTV paikan päällä Butshassa – tältä näyttää kauhuja kokeneessa kaupungissa

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen pääsi tänään Butshan kaupunkiin, johon pyrki jo eilen. Eilen ukrainalaisviranomaiset eivät vielä Nurmista Butshaan päästäneet.

– Matkanteko onnistui hitaasti, koska siltoja on räjäytelty ja tien vierustat ovat täynnä lähinnä venäläistä kalustoa – panssarivaunuja ja miehistön kuljetusvaunuja. Jokunen ruumiskin siellä näkyi, Nurminen kuvailee.

MTV paikan päällä Butshassa – tältä näyttää kauhuja kokeneessa kaupungissa 4:39
MTV:n toimittaja paikalla sodan turmelemassa Butshassa – katso, miltä autioituneessa kaupungissa näyttää

16.21: Stoltenberg: Venäjän tavoitteena on ottaa sotilaallisesti haltuun koko Donbassin alue

Venäjän tavoitteena on ottaa sotilaallisesti haltuun koko Donbassin alue Itä-Ukrainassa sekä luoda käytävä Venäjältä miehittämälleen Krimin niemimaalle, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Venäjä on siirtymässä poispäin Kiovasta järjestääkseen ja aseistaakseen uudelleen joukkojaan ja vaihtaakseen painopisteensä kohti itää, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

16.03: Suomi lähetti lisää materiaaliapua Ukrainaan

Suomi on lähettänyt viimeisten viikkojen aikana siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja lähialueille, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan. Viimeisin apukokonaisuus on lähetetty tänään. Kokonaisuus sisälsi kaksi ambulanssia sekä pelastustoimen varusteita.

15.54: EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle

EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle. Kielto olisi osa uusinta pakotepakettia, josta päättäminen on jäsenmaiden vastuulla.

14.32: Ukraina: Venäjä on tulittanut siviililaivaa Mariupolissa – Dominikaanisen tasavallan lipun alla seilannut alus uppoaa

Raskaita taisteluita nähneen Ukrainan Mariupolin kaupungin satamassa on uppoamassa siviililaiva, kertoo Ukrainan sisäministeriö.

Ukrainan mukaan Venäjän tulittama laiva on tulessa ja uppoaa. Laiva seilaa Dominikaanisen tasavallan lipun alla.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan ainakin yksi laivassa ollut henkilö on loukkaantunut. Hänen kansallisuuttaan ei kerrottu. Tiedossa ei myöskään ole, kuinka paljon laivalla oli ihmisiä.

Ukrainan merivartioston mukaan se onnistui evakuoimaan osan laivassa olleista, mutta pelastustöiden jatkaminen on mahdotonta "jatkuvan tulituksen" vuoksi.

14.12:  Sanna Marin: Venäläisdiplomaattien karkottamisesta keskustellaan

Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään Säätytalolta poistuessaan, että venäläisdiplomaattien karkotusta käydään läpi, kun ulkoministeri Pekka Haavisto palaa työmatkalta.

13.49: Amerikkalaiset talousmediat: EU suunnittelee venäläisestä kivihiilestä luopumista 

Euroopan unioni suunnittelee luopuvansa venäläisestä kivihiilestä, kertovat Wall Street Journal (WSJ) ja uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin mukaan luopuminen tehtäisiin vaiheittain. Uutistoimiston mukaan aikataulusta keskustellaan edelleen. Toimea suunnitellaan vastauksena Venäjän sotilaiden julmuuksiin Ukrainassa.

WSJ:n mukaan suunnitteilla on myös muita Venäjää koskevia tuontikieltoja, venäläisiin oligarkkeihin kohdistuvia pakotteita sekä venäläisten rekkojen ja laivojen pääsyn rajoittaminen unionin alueelle.

13.16: Orpo: Venäläisdiplomaattien karkotukset on aloitettava

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Suomen ja EU:n on reagoitava Venäjän sotarikoksiin välittömästi kovimmalla mahdollisella tavalla. Orpo kommentoi asiaa Twitterissä.

– Suomen ja EU:n on reagoitava Venäjän sotarikoksiin välittömästi kovimmalla mahdollisella tavalla. Fossiilisen energian tuonti pitää lopettaa. Venäläisdiplomaattien karkotukset on aloitettava. Venäjä täytyy eristää.

13.09: Ruotsi karkottaa venäläisdiplomaatteja

Ruotsi seuraa useiden muiden EU-maiden esimerkkiä ja karkottaa maasta kolme venäläistä diplomaattia.

Ulkoministeri Ann Linden mukaan karkotuspäätös ei ole helppo ja sillä voi olla seurauksia myös Ruotsin omalle suurlähetystölle Moskovassa. Linde ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että Ruotsi karkottaisi vielä lisää venäläisdiplomaatteja.

Ruotsissa oppositio oli jo ehtinyt vaatia hallitukselta toimia venäläisten karkottamiseksi. Aiemmin tänään omista Venäjän diplomaattien karkotuspäätöksistään kertoivat Tanska ja Italia.

12.39: Zelenskyi haluaa listan niistä maista, jotka ovat "sataprosenttisesti valmiita tukemaan Ukrainaa"

Ukraina tarvitsee "tosissaan olevia pelaajia, jotka ovat valmiita menemään loppuun asti turvatakuiden kanssa", sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistaina Ukrainan valtion tv-kanavalla. 

CNN:n mukaan Zelenskyi sanoi, että Ukraina ei ole vielä saanut tarkkaa listaa niistä maista, "jotka ovat valmiita tukemaan Ukrainaa sataprosenttisesti".

– Tarvitsemme joukon maita, jotka on 24 tunnissa valmiina tarjoamaan meille mitä tahansa aseita, sanoi Zelensyi.

Hänen mukaansa Ukraina keskustelee parhaillaan turvatakuista ainakin Ranskan, Yhdysvaltojen, Saksan, Turkin, Britannian ja Puolan kanssa. 

12.24: Ursula von der Leyen ja Josep Borrell Kiovaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja ulkosuhdejohtaja Josep Borrell matkustavat tällä viikolla Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Zelenskyiä. EU-parlamentin puhemies Metsola vieraili Kiovassa viime viikolla.

12.15: Ukraina julkaisi listan "Butshan sotarikoksiin" väitetysti osallistuneista

Ukrainan ulkoministeriö on julkaissut listan henkilöistä, joiden se väittää osallistuneen "Butshan sotarikoksiin". Sivuston mukaan kaikki sotarikolliset tuodaan oikeuteen. Lista sisältää sotilaiden nimien lisäksi myös esimerkiksi näiden sotilasarvon, passin numeron ja syntymäajan.

Ulkoministeriön listaamien nimien osallisuutta sotatapahtumiin ei ole vahvistettu.

12.01: Taloudelliset kytkökset Venäjälle katkaistava, sanoo Marin

Taloudelliset kytkökset Venäjän kanssa tulee pääministeri Sanna Marinin mukaan katkaista.

Marinin mukaan kaikesta venäläisestä energiasta tulisi irrottautua niin pian kuin mahdollista, niin öljystä, kivihiilestä kuin kaasusta.

11.59: Punaisen Ristin avustusryhmä vapautettiin Venäjän kontrolloimalla alueella

Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) kertoo, että järjestön avustusryhmä, joka eilen joutui poliisin pysäyttämäksi Venäjän kontrolloimalla alueella Etelä-Ukrainassa, on päästetty vapaaksi.

Avustusryhmän tarkoituksena on ollut päästä auttamaan siviilien evakuoinnissa venäläisjoukkojen piirittämästä Mariupolista. Ryhmä kuitenkin pysäytettiin eilen ennen kuin se pääsi määränpäähänsä.

ICRC:n tiedottaja Caitlin Kelly kertoi uutistoimisto AFP:lle, että avustusryhmää pidettiin Mangushin kaupungissa parikymmentä kilometriä Mariupolista länteen.

ICRC:n toinen tiedottaja Jason Straziuso kertoi eilen uutistoimisto Reutersille, että kyse ei kuitenkaan ollut panttivankitilanteesta. ICRC:n mukaan avustusryhmän jäsenet vapautettiin yön aikana.

11.50: Pormestarin mukaan Venäjä käyttänyt rypälepommeja siviilialueilla Mykolaivissa

Ukrainan Mykolaivissa on käytetty rypälepommeja siviilialueilla, kertoo kaupungin pormestari Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mykolaiv on pormestari Oleksandr Senkevytshin mukaan päivittäin venäläisjoukkojen pommitusten kohteena. Venäjä on viikkojen ajan yrittänyt vallata sijainniltaan strategisesti tärkeää satamakaupunkia.

11.44: Tanska karkottaa 15 venäläisdiplomaattia vakoilusta syytettyinä, myös Ruotsi harkitsee karkotuksia 

Tanska kertoo karkottavansa maasta 15 venäläisdiplomaattia, joita se syyttää vakoilusta. Maa seuraa päätöksessä Saksan ja Ranskan vastaavia toimia. Asiasta kertoi Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod. Ministerin mukaan tarkoituksena on lähettää selvä viesti Venäjälle, että vakoilu Tanskassa ei ole hyväksyttävissä.

Samaan aikaan myös Ruotsi on kertonut harkitsevansa venäläisdiplomaattien karkotuksia. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi Ruotsin yleisradio SVT:n Aktuellt-ohjelmassa, ettei asiasta ole vielä tehty päätöstä.

Suomen ulkoministeriön viestinnästä ilmoitettiin STT:lle, ettei ministeriö anna kommentteja Suomen suhtautumisesta venäläisdiplomaatteihin.

11.32: Venäjä uhkaa Wikipediaa sakoilla: "Tiedot Ukrainasta vääriä ja laittomia"

Wikipediassa on väärää tietoa Ukrainan sodasta, väitää Roskomnadzor eli virallisesti Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden liittovaltion valvontapalvelu.

Venäjän viestinnän valvontapalvelun mukaan Wikipediassa on väärää tietoa Venäjän Ukrainassa tekemästä "erikoisoperaatiosta" sekä Venäjän armeijan joukkojen toimista Ukrainassa.

Valvontapalvelun mukaan Wikipedian pitää joko poistaa ”laiton tieto” tai kärsiä sakot.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.36: Klitshko: Kaikki bisnes Venäjän kanssa keskeytettävä

Kiovan pormestari Vitali Klitshko vaatii Euroopan poliitikoilta kaiken liiketoiminnan keskeyttämistä Venäjän kanssa. Muuten kyse on "verirahasta". Klitshkon mukaan maa tarvitsee lisää aseita, vaikka tilanne Kiovassa on paranemassa. Itä-Ukrainan tilanne on puolestaan menossa pormestarin mukaan huonompaan suuntaan.

Klitshko on keskustellut Mariupolin tilanteesta pormestarikollegansa kanssa. Pormestarien mukaan arviolta 5000 siviiliä on kuollut pahasti tuhotussa kaupungissa.

10.33: Zelenskyi: Venäjän denatsifikaatiota tarvitaan

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maa tarvitsee turvatakuut, sillä Venäjä voi "palata" kahden vuoden sisällä. Zelenskyin mukaan Butshan verilöyly näyttää, että tarvitsemme denatsifikaatiota, mutta ei Ukrainaa, vaan Venäjää kohtaan.

Zelenskyi otti kantaa myös Donbassin tilanteeseen. Presidentin mukaan Ukraina ja Venäjä eivät juuri alkaneissa neuvotteluissa kykene sopimaan alueen kaikista asioista, mutta että alueen tilanteeseen on nyt keskityttävä.

10.15: Zelenskyin mukaan Ukraina etsii sotarikollisia, muiden maiden hoidettava asiat heidän kanssaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Ukrainan etsivän mahdollisia sotarikollisia, mutta muiden maiden tulee hoitaa rikollisten käsittely.

Zelenskyi sanoi lisäksi ukrainalaisella tv-kanavalla, että neuvotteluiden käyminen Venäjän kanssa on tällä hetkellä "erittäin haasteellista", mutta hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin neuvotella. 

Presidentin mukaan ei ole kyse siitä, etteikö neuvotteluja tulisi, kyse on siitä, kuinka vahva tulee neuvotteluissa olla.

Samalla Zelenskyi sanoi olevan mahdollista, että tapaaminen hänen ja Venäjän presidentti Putinin kanssa ei onnistu. 

10.04: Medvedev: Butshan tapahtumat "Ukrainan kyynistä propagandaa"

Venäläispoliitikko, ja Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev pitää Butshasta kerrottuja tapahtumia valheellisina ja "Ukrainan kyynisenä propagandana. 

Venäjä on kiistänyt, että venäläisjoukot olisivat tappaneet siviilejä Butshan kaupungissa.

09.50: Yli 400 siviilin ruumiit löydetty Kiovan alueelta

Motyzhynissä Kiovan alueen länsiosassa ukrainalainen poliisi näytti AFP:n toimittajille viiden siviilin ruumiit, joiden kädet oli sidottu selän taakse. Ruumiiden joukossa oli paikallinen pormestari ja tämän perhettä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan yli 400 siviilin ruumiit on löydetty Kiovan alueelta.

08.43: Butshan kauheuksien seurauksena sanktioita, Putinia on lähes mahdoton saada oikeuden eteen

Butshan kaupungista löydetyt lukuisat siviilienruumiit ovat saaneet monet länsimaat miettivät kovempia sanktioita Venäjää vastaan. Pakotteiden ja aseavun lisäksi tällä hetkellä ei voi tehdä paljoa. 

– Butshan tapahtumista seuraa lisää aseellista tukea Ukrainalle ja lisää pakotteita Venäjälle. Nyt otetaan askel askeleelta tiukempia energiapakotteita käyttöön, kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä kommentoi tiistain Uutisaamussa.

Sen sijaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin saaminen oikeuden eteen Ukrainan vaikuttaa tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

– Ainoa mahdollisuus, jolla Putin saataisiin oikeuden eteen, olisi se, että valta vaihtuisi ja Putinin käskyvalta romuttuisi, kertoi MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

06.46: CNN: Zelenskyi varoittaa suuremmista siviiliuhriluvuista muissa kaupungeissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti videoviestissä, että kaatuneitten ukrainalaissiviilien määrä voi olla Butshaa paljon suurempi Borodyankassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa, jotka venäläisjoukot ovat vapauttaneet.

Zelenskyin mukaan tällä hetkellä tiedossa oleva uhrien määrä Butshan kaupungissa on yli 300, mutta luku todennäköisesti kasvaa, kun kaupunki on tutkittu läpikotaisin.

Zelenskyi varoitti myös, että Venäjä yrittää peittää tekemänsä väkivallan jälkiä Butshassa ja muualla.

05.30: Zelenskyin määrä puhua tänään YK:n turvallisuusneuvostossa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua tänään YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, kertoo parhaillaan neuvoston puheenjohtajamaana toimivan Britannian YK-edustusto Twitterissä.

Britannia ei osannut sanoa maanantaisen ilmoituksen jälkimainingeissa kertooko Zelenskyi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa etukäteen nauhoitetussa viestissä vai onko ukrainalaisjohtajan esiintyminen suora lähetys.

Kokoontumisen asialistaa hallinnevat Butshan tapahtumat. Kaupungista on löydetty venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. 

05.23: Satelliittikuvat Butshasta näyttävät kumoavan venäläisväitteet siviiliuhrien ajankohdasta

Ukrainasta tuoreeltaan julkaistut satelliittikuvat näyttävät kumoavan venäläisväitteet, joiden mukaan siviilivaatteiset ruumiit olisivat ilmestyneet Butshaan vasta venäläisjoukkojen poistuttua paikalta. Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butshassa.

Maaliskuun puolivälin aikoihin otetuissa yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön kuvissa näkyy esiintyvän jo useita siviilien ruumiita.

05.10: Tässä artikkelissa käsitellään Ukrainan sodan tapahtumia tiistaina 5. huhtikuuta.

Edellisen päivän seurantaa pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat