Hersonin kuvernööri: Neljä kuoli Venäjän pommitettua asuinaluetta – MTV seurasi sotaa torstaina 24. marraskuuta

6:14
Näin Ukrainaa avustetaan Suomesta käsin.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 24. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Euroopan parlamentti hyväksyi 18 miljardin lainapaketin Ukrainalle
  • Venäjä ampui eilen keskiviikkona Kiovaan yli 30 ohjusta
  • Sähköjä on saatu palautetuksi 15 alueelle keskiviikon iskujen jälkeen
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan".
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.46: Zelenskyi: Venäjä vapautti 50 ukrainalaista sotavankia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Venäjän vapauttaneen tänään 50 ukrainalaista sotavankia.

– Kaksi upseeria, 48 sotilasta ja kersanttia. Heistä 15 vangittiin Kiovan alueella, Tšernobylin ydinvoimalan alueella. Seitsemän otettiin vangiksi Käärmesaarella. Lopulta he kaikki pääsevät kotiin, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kertoi myös Venäjän tekevän nyt useita iskuja Hersoniin.

– Saan lähes joka tunti raportteja miehittäjien iskuista Hersonissa ja muissa alueen kunnissa. Tällainen terrori alkoi heti sen jälkeen, kun Venäjän armeija pakotettiin pakenemaan Hersonin alueelta. Tämä on hävinneiden kosto.

22.14: Hersonin kuvernööri: Neljä kuoli Venäjän pommitettua asuinaluetta 

Ainakin neljä ihmistä kuoli ja kymmenen haavoittui torstaina Ukrainan Hersonissa Venäjän pommituksessa, kertoo Hersonin alueen kuvernööri.

Hersonin kuvernöörin Jaroslav Janushevytshin mukaan venäläisjoukot tulittivat asuinaluetta raketinheittimillä, ja suuri rakennus syttyi tuleen.

Ukraina valtasi aiemmin tässä kuussa Hersonin kaupungin takaisin Venäjän joukoilta, jotka vetäytyivät Dneprjoen toiselle puolelle.

21.09: Yli 15 000 ihmistä kadonnut sodan aikana

Yli 15 000 ihmistä on kadonnut Ukrainan sodan aikana, kertoo Kansainvälinen kadonneiden ihmisten komissio (ICMP) Reutersille. 

ICMP perusti heinäkuussa toimiston Kiovaan, jotta se voisi auttaa ukrainalaisia dokumentoimaan ja etsimään kadonneita ihmisiä. Järjestö pitää päämajaansa Haagissa ja se perustettiin Jugoslavian hajoamissotien aikaan 1990-luvulla. 

ICMP:n Euroopan ohjelmajohtajan Matthew Hollidayn mukaan on epäselvää, kuinka moni kadonneista on pakkosiirretty, vangittu Venäjällä, erotettu perheistään tai kuolleet ja haudattu tilapäishautoihin.

Kadonneiden etsintä tulee kestämään vuosia sodan päättymisenkin jälkeen. 

18.55: Miljoonat ukrainalaiset olivat yhä torstaina vailla sähköä Venäjän iskujen jäljilt

Ukrainassa on hytisty ja tehty hartiavoimin töitä sähköverkon palauttamiseksi tänään torstaina. Venäjän eilisten ohjusiskujen jäljiltä miljoonat ukrainalaiset ympäri maata olivat yhä tänään ilman sähköä.

Ukrainan sähköverkko on heikossa kunnossa Venäjän moukaroitua sitä ohjuksillaan jo viikkojen ajan. Kremlin on katsottu pyrkivän siihen, että se pakottaa Ukrainan hallituksen neuvotteluihin kohdentamalla iskunsa kriittisen infrastruktuuriin, kun se ei ole saavuttanut tavoitteitaan taistelukentällä.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan 70 prosenttia Ukrainan pääkaupungista oli aamulla edelleen ilman sähköä. Kiovassa lämpötila nousi torstaina pari astetta nollan yläpuolelle.

Ukraina sai kuitenkin kaikki kolme hallinnassaan olevaa ydinvoimalaa kytketyksi tänään uudelleen sähköverkkoon.

Maan ydinvoimaloita hallinnoivan Energoatom-yhtiön mukaan Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät keskiviikkona automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua Venäjän iskuissa

18.40: Venäjä kiistää ampuneensa ohjuksia Kiovaan

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui eilen keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

Kiovan iskuissa kuoli kolme ihmistä, mukaan lukien 17-vuotias tyttö. 

Venäjä kiistää ampuneensa ohjuksia Kiovaan keskiviikkona, ja väittää Ukrainan pääkaupungin kärsimien vahinkojen aiheutuneen "ulkomaisista ja ukrainalaisista" ilmatorjuntaohjuksista.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että Kiovan asuinalueille on sijoitettu ulkomaisia ja ukrainalaisia ilmatorjuntajärjestelmiä.

– Yhtäkään iskua ei tehty kohteisiin Kiovan kaupungin alueelle, puolustusministeriö sanoi.

Ministeriö myönsi Venäjän tehneen laajamittaisia iskuja Ukrainan armeijan kohteisiin ja niihin liittyviin energialaitoksiin.

– Ukrainan johdolla on kaikki mahdollisuudet palauttaa tilanne normaaliksi, jos he täyttävät Venäjän vaatimukset, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

18.33: Ukrainaan lähetetään avuksi aggregaatteja ja sähköverkon laitteita

Muun muassa Punainen Risti pyrkii auttamaan Ukrainaa energiapulassa toimittamalla maahan esimerkiksi aggregaatteja. Kyseessä on kuitenkin vain hyvin väliaikainen apukeino, jossa on myös omat ongelmansa. 

– Aggregaatit toimivat dieselillä tai polttoöljyllä, joiden saatavuus ei ole kauhean hyvä. Ei ollut ennen näitä iskujakaan, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen STT:lle.

–  Uskon, että ei se nyt ainakaan helpotu tässä talven aikana.

Korhonen ei usko, että ulkopuolisella avulla pystyttäisiin kattamaan energiatuotannon puutteita.

– Totta kai toivotaan, että iskut sähköntuotantolaitoksiin ja muihin loppuisivat, niin silloin päästäisiin niitä korjaamaan paremmin.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on lähettämässä Ukrainaan erilaisia sähköverkon laitteita vaurioituneiden tilalle, kertoo käytönsuunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

Listalla on muun muassa varastossa olevia ja käytöstä poistettavia erottimia, katkaisijoita ja virtamuuntajia, yhteensä muutamia kymmeniä. Perille ne ehtivät vasta ensi vuoden puolella.

Ukrainasta on keväästä lähtien lähetetty Euroopan kantaverkkoyhtiöille listoja laitteista, jotka ovat vaurioituneet Venäjän iskuissa, Kaukonen sanoo. Fingridiltä ei kuitenkaan aiemmin ole löytynyt lähetettäväksi Ukrainan tarvitsemia laitteita.

Kaukosella ei ole tarkkaa tietoa Ukrainan sähköverkon kunnosta.

– Varmaan siellä tässä talven aikana jotain saadaan korjattua. Lopulliset korjaukset pitää tehdä varmaan vuosien aikana, hän arvelee.

15.15:  Yli 80 000 passia myönnetty Venäjään laittomasti liitettyjen alueiden asukkaille

Venäjä kertoo myöntäneensä yli 80 000 Venäjän passia Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueiden asukkaille. Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvat neljä aluetta laittomasti itseensä syksyllä valekansanäänestysten jälkeen.

Alueliitokset on tuomittu laajasti, eikä niillä ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä. Venäjän joukoilla ei myöskään koskaan ole ollut täyttä hallintaa alueilla.

Hyökkäyssodan alusta lähtien Venäjä on helpottanut ukrainalaisten mahdollisuuksia saada Venäjän kansalaisuus.

13.42: Euroopan parlamentti hyväksyi 18 miljardin lainapaketin Ukrainalle

Euroopan parlamentti kannattaa 18 miljardin lainapaketin myöntämistä Ukrainalle. Kyse on edullisesta lainasta, jonka tarkoituksena on kattaa menoja keskeisiin julkisiin palveluihin, makrotalouden vakauden säilyttämiseksi ja infrastruktuurin kunnostamiseen.

Parlamentti arvioi 18 miljardin euron kattavan noin puolet Ukrainan arvioidusta 3–4 miljardin euron kuukausirahoituksesta vuonna 2023.

Laina on ehdollinen Ukrainalle. Sen yhteydessä vaaditaan muun muassa uudistuksia maan instituutioiden vahvistamiseksi ennen etenemistä kohti mahdollista EU-jäsenyyttä.

Paketin hyväksymiseksi tarvitaan unionin jäsenmaiden suostumus.

12.41: Venäjä tiukentaa homopropagandalainsäädäntöään

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi tänään torstaina yksimielisesti lain, jolla kielletään maassa kaikki homoseksuaalinen ”propaganda".

Tullakseen voimaan laki tarvitsee vielä muodollisesti hyväksynnän parlamentin ylähuoneelta eli liittoneuvostolta sekä presidentti Vladimir Putinilta.

Vuonna 2013 Venäjällä voimaan tullut "homopropagandalaki" on jo kieltänyt homomyönteisen tiedon levittämisen alaikäisten keskuudessa. Uusi lakiesitys laajentaisi kiellon koskemaan myös aikuisia ja käytännössä kieltäisi kaiken seksuaalivähemmistöistä mainitsemisen julkisesti.

Duuman puhemiehen Vjatsheslav Volodin mukaan uusi lainsäädäntö suojelee lapsia ja Venäjän tulevaisuutta Yhdysvaltojen ja Euroopan levittämältä pimeydeltä.

12.38: Energoatom: Ukrainassa todellinen ydinkatastrofin vaara

Ukrainaisen Energoatom-yhtiön mukaan ydin- ja radioaktiivisen katastrofin vaara oli Ukrainassa todellinen Venäjän eilisten iskujen jälkeen.

Ukrainan kaikki ydinvoimalat oli irti verkosta eilisten iskujen jälkeen ensimmäistä kertaa 40 vuoteen. 

Ukrainassa Zaporizhzjan ydinvoimala on yhdistetty jälleen Ukrainan sähköverkkoon, voimalaa pyörittävä Energoatom sanoo.

Energoatomin mukaan dieselgeneraattorit on sen myötä suljettu.

Oikaisu klo 12.46: Päivityksessä aiemmin kerrottin, että uhka olisi kohdistunut Zaporizhzhjan voimalaan. Se kuitenkin Energoatomin mukaan kohdistui yleisemmällä tasolla.  

11.32: Ydinvoimalat jälleen kytketty sähköverkkoon Ukrainassa

Ukrainan energiaministeriön mukaan kaikki kolme Ukrainan hallinnassa olevaa ydinvoimalaa on kytketty uudelleen sähköverkkoon. Ministeriön mukaan voimaloiden pitäisi alkaa toimittaa sähköä iltaan mennessä.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoivan valtiollisen Energoatom-yhtiön mukaan Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät keskiviikkona automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua Venäjän ohjusiskuissa.

10.57: Venäjä väittää estäneensä kaasuputkisabotaasin

Venäjä väittää estäneensä sabotaasiyrityksen Mustanmeren pohjassa kulkevaan kaasuputkeen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters venäläisen Interfaxin uutisen perusteella.

Kaasuputken oli määrä kuljettaa kaasua Mustanmeren läpi Bulgariaan, mutta projekti peruttiin vuoden 2014 lopulla.   

10.29: Kuleba: Iskut siviilikohteisiin sotarikoksia

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Venäjän iskut siviili-infrastruktuuriin ovat sotarikoksia.

– Venäjä käy pelkurimaista ja barbaarisinta sotaa aseettomia siviilejä vastaan. Miten kukaan voi oikeuttaa Venäjän toimet millään syyllä tai pysyä neutraalina heidän kansanmurhaista sotaa ja terroria kohtaan, Kuleba kirjoittaa Twitterissä.

10.15: Kiovasta kaksi kolmasosaa yhä ilman sähköä

Kaksi kolmasosaa Ukrainan pääkaupungista Kiovasta oli vielä tänään aamullakin ilman sähköä, kertoo The Guardian.

Lisäksi osa asukkaista on ilman vettä.

Kiova oli yksi Venäjän eilisen ohjushyökkäyksen pääkohteista. 

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan sähköt pyritään palauttamaan mahdollisimman nopeasti, mutta palauttaminen riippuu koko maan sähköverkon tasapainosta.

Niilläkin alueilla, joille ei isketty, on jouduttu katkaisemaan sähköjä säästötoimenpiteenä.

9.15: Venäjä vaikuttaa siirtäneen merkittäviä osia maahanlaskujoukoistaan Donetskin ja Luhanskin rintamille 

Venäjä vaikuttaa siirtäneen merkittäviä osia maahanlaskujoukoistaan Donetskin ja Luhanskin rintamille Itä-Ukrainan Donbassin alueelle, arvioidaan Britannian tuoreessa tiedusteluraportissa.

Syksyn aikana suurin osa maan vakavasti heikentyneiden maahanlaskujoukkojen yksiköistä oli omistettu Venäjän hallussa olleiden alueiden puolustamiseen Hersonin alueella.

Tiedusteluraportin mukaan joitakin maahanlaskujoukkojen yksiköitä on todennäköisesti vahvistettu mobilisoitujen reserviläisten avulla, minkä uskotaan heikentäneen maineikkaina pidettyjen maahanlaskujoukkojen oletettua eliittikykyä.

7.41: Eilisissä Venäjän iskuissa kuoli 10 ukrainalaista siviiliä

Ukrainan sisäministerin Denys Monastyrskyin mukaan kymmenen ihmistä kuoli Venäjän eilisissä ohjusiskuissa ympäri Ukrainaa.

– Venäjä jatkaa massiivisia ohjusiskuja Ukrainan siviiliväestöön. Tänään (keskiviikkona) kolmeen asuinkortteliin osui tänään. Valitettavasti kymmenen ihmistä kuoli. Ainoastaan lokakuun 10. päivän ja marraskuun 23. päivän välillä, Venäjä laukaisi lähes 600 ohjusta alueillemme, Monastyrskyi kirjoittaa Facebookissa.

Eilisen aikana Venäjä laukaisi hänen mukaansa 67 risteilyohjusta, joista 51 onnistuttiin sisäministerin mukaan torjumaan.

7.30: Ukraina vahvisti operaation

Ukrainalla on käynnissä sotilasoperaatio Kinburnin niemellä, on Ukrainan edustaja vahvistanut julkisuudessa. Jo aiemmin operaatiosta levisi julkisuudessa huhuja, mutta Kinburnin taisteluista on kerrottu hyvin vähän julkisuuteen.

Ukrainan valtion omistama uutis- ja tietotoimisto Ukrinform kertoo, että Kinburnin vapautusoperatio on käynnissä. Ukrainan armeijan eteläisen sotilaspiirin tiedottaja Nataliya Gumenyuk sanoi, että operaatio jatkuu ”hiljaisessa moodissa”.

7.28: ISW:n mukaan Venäjä yrittää harhauttaa länttä

Venäjä ei ole perääntynyt maksimaalisista tavoitteistaan saada Ukraina kontrolliinsa, mutta hämärtää niitä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW tuoreimmassa katsauksessaan.

ISW:n arvion mukaan tavoitteiden hämärtämisellä Venäjä yrittää harhauttaa länsimaita painostamaan Ukrainaa rauhaan.

5.38: Suurlähettiläs myönsi Venäjän iskeneen sähköverkkoon

Ukrainan presidentti Voldymyr Zelenskyi kritisoi myös YK:n turvallisuusneuvostoa puheensa lopussa. Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa on luonut hänen mukaansa pattitilanteen, jossa laitonta hyökkäyssotaa käyvä maa voi estää turvallisuusneuvoston päätökset sotaa koskevissa asioissa.

– Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen sähkögeneraattorista tehokkaamman ja tärkeämmän työkalun kuin YK:n peruskirjasta, Zelenskyi sanoi.

Turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Venäjän lähettiläs Vasili Nebenzja myönsi Zelenskyin puheen jälkeen Venäjän iskeneen Ukrainan sähköverkkoon. Iskuja hän perusteli sillä, että sähköverkko tukee Ukrainan armeijan toimintaa.

Nebenzja väitti Ukrainan siviilituhojen johtuvan muun muassa Ukrainan ohjuspuolustuksesta.

5.07: Sähköjä saatu palautetuksi 15 alueella Ukrainassa

Ukrainassa sähköjä on saatu palautettua 15 eri alueella, kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent. Sähköjen palautumisista kertoi sivuston mukaan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko Telegram-tilillään keskiviikkoiltana.

Keskiviikkona sähköt olivat poikki miljoonilta ukrainalaisilta ympäri maata Venäjän sähköverkkoon kohdistuneiden ohjusiskujen vuoksi.

Kolme Ukrainan ydinvoimalaa kytkeytyi keskiviikkona automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua.

5.06: Zelenskyi YK:n turvallisuusneuvostolle: Venäjän iskut Ukrainan sähköverkkoon rikos ihmisyyttä vastaan 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän ilmaiskut ovat "selvä rikos ihmisyyttä vastaan".

Zelenskyi puhui videoyhteydellä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Zelenskyin mukaan iskut ovat vieneet sähkön, veden ja lämmityksen miljoonilta ihmisiltä, kun lämpötila maassa on laskenut pakkasen puolelle. Keskiviikkona muun muassa Kiovassa sähkön ja veden jakelu oli ilmaiskujen vuoksi kokonaan poikki.

KESKIVIIKKO 23.11.

23.53: Sähkön- ja vedensaanti on saatu palautetuksi Lvivin ja Odessan kaupunkeihin

Viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, että sähköt on palautettu suurimpaan osaan Lvivin kaupunkia sen jälkeen, kun venäläisten iskut katkoivat sähköt suuressa osassa maata.

CNN:n mukaan Lvivin pormestari Andriy Sdaovoyi kertoo, että myös vesi ja lämmitys on palautettu ja kaikki kaupungin palvelut toimivat.

Pormestari kertoo suunnittelujen sähkökatkojen jatkuvan.

Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan tilanne on samanlainen Odesassa, jossa vesi ja lämmitys on palautettu.

23.00: Euroopan parlamentin puhemies kehotti lähettämään generaattoreita Ukrainaan

Euroopan kaupunkeja kehotettiin keskiviikkona lähettämään generaattoreita Ukrainaan, jotta maa selviäisi edessä olevasta talvesta. Venäjän toistuvat ohjushyökkäykset ovat tuhonneet pahasti Ukrainan energiainfrastruktuuria.

Vetoomuksen generaattoreista esitti Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.

Firenzen pormestari Dario Nardella, joka johtaa Euroopan paikallisviranomaisten verkostoa, sanoi koordinoivansa 200 kaupungin ryhmää, jotka voisivat lähettää generaattoreita varastoistaan Eurooppaan.

– Me voisimme lähettää satoja generaattoreita, jotka soveltuvat jopa teollisuuskäyttöön. Niillä voisi tuottaa melkoisen määrän sähköä, Nardella sanoi.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan generaattoritkin olisivat toki hyvin tarpeellisia, mutta suurin tarve on raskaista työkoneista, jotta sähköverkkoa päästäisiin korjaamaan.

Lisää keskiviikon tapahtumia voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja