Zelenskyi: Yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta edelleen ilman sähköä – MTV seurasi Ukrainan sotaa perjantaina 25.11.

1:00
Ukrainan Zelenskyi jyrähti YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjän iskuista.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 25. marraskuuta 2022. Uusi seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Videot venäläisten sotavankien ampumisesta todennäköisesti aitoja
  • Krista Mikkonen: Suomeen tulossa ensi vuonna noin 30 000–40 000 uutta tilapäisen suojelun hakijaa Ukrainasta

  • Euroopan parlamentti hyväksyi 18 miljardin lainapaketin Ukrainalle
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan".
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.42: HS: Wagner-yksityisarmeijan riveissä taistelee 20 suomalaista, väittää joukkojen johtajaHS: Wagner-yksityisarmeijan riveissä taistelee 20 suomalaista, väittää joukkojen johtaja

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän riveissä on noin 20 suomalaista, kertoo Helsingin Sanomat.

Prigozhin ei kertonut tarkemmin ryhmän riveissä taistelevista suomalaisista, mutta kehui suomalaissotilaita kentällä ja sanoi heidän olevan osa "brittiläistä pataljoonaa", jonka komentajana toimi yhdysvaltalainen entinen "merijalkaväen kenraali".

HS lähetti kysymyksen suomalaisista Prigozhinin lehdistöpalveluun perjantaina. Prigozhinin nimiin kirjattu vastaus julkaistiin myös hänen yhtiönsä Concordin Telegram-tilillä.

HS:n mukaan väite suomalaisista palkkasotilaista Wagnerin riveissä on uusi ja Prigozhinin väitteisiin on syytä suhtautua varauksella.

Prigozhin myönsi aiemmin tässä kuussa sekaantuneensa Yhdysvaltain vaaleihin. Hän on länsimaiden pakotteiden kohteena, ja häntä on syytetty monissa länsimaissa vaaleihin vaikuttamisesta.

Lue koko juttu täältä.

23.22: Zelenskyi: Yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta edelleen ilman sähköä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan yli kuusi miljoonaa ukrainalaistaloutta oli perjantai-iltana edelleen ilman sähköä. Zelenskyi kertoi asiasta jokailtaisessa puheessaan.

Pelkästään Kiovan alueella oli Zelenskyin mukaan 600  000 sähkötöntä taloutta.

Lähes 12 miljoonaa ukrainalaistaloutta oli keskiviikkona ilman sähköä, presidentti lisäsi.

Ongelmia sähköverkon kanssa on Zelenskyin mukaan Kiovan, Odessan, Lvivin, Vinnytsjan ja Dnipropetrovskin alueilla.

Puheessaan Zelenskyi kehotti ukrainalaisia myös säästämään sähköä.

Venäjän tekemät iskut Ukrainan sähköverkkoon ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja Ukrainassa.

Aiemmin perjantaina Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi sähköntuotannon kattaneen vasta 70 prosenttia maan tarpeesta, mutta kriittinen infrastruktuuri oli saatu sähköistettyä.

19.50: Hersonin kuvernööri: Sairaala evakuoitu Venäjän jatkuvan pommituksen vuoksi

Venäjän ilmaiskut Etelä-Ukrainan Hersonin alueelle ovat jatkuneet tänään.

Hersonin alueen kuvernööri kertoi, että Hersonin kaupungissa jouduttiin evakuoimaan sairaala Venäjän jatkuvan tulituksen vuoksi.

Ukrainalaisjoukot saivat vallatuksi Hersonin alueen ja kaupungin takaisin venäläisiltä aiemmin tässä kuussa.

Myöhäisillan puheessaan eilen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi saavansa lähes joka tunti raportteja venäläisjoukkojen iskuista Hersonin alueella.

19.22: Kiovan sähköntuotannon uskotaan normalisoituvan huomiseen mennessä

Ukrainan pääkaupungin Kiovan sähköntuotannon uskotaan olevan normaalilla tasolla huomiseen lauantaihin mennessä, kertoo maan energiaministeriön neuvonantaja.

Energiateollisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Oleksandr Kharchenko sanoi tiedotustilaisuudessa, että avaintekijä sähkönjakelun palauttamisessa Kiovaan ja koko Ukrainaan oli maan kolmen toimivan ydinvoimalan toiminta. Hän sanoi odottavansa, että ne toimivat normaalilla teholla perjantai-iltaan mennessä.

– Tilanteen perusteella ydinvoimalamme saavuttavat normaalin suunnitellun kapasiteettinsa tänä iltana. Tämä tarkoittaa sitä, että palaamme suunniteltuun keskeytysaikatauluun ja ihmiset saavat sähköä ainakin 16-18 tuntia päivässä, Kharchenko sanoi tänään perjantaina.

Lähde: CNN

19.15: Ukrainan pääministerin mukaan maan sähköntuotanto kattoi perjantaina 70 prosenttia tarpeesta

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan maan sähköntuotanto kattoi tänään päivällä 70 prosenttia maan tarpeesta. Pääministeri kertoi asiasta Ukrainan hallituksen kokouksessa.

Shmyhalin mukaan lähes kaikki kriittinen infrastruktuuri on sähköistetty, mutta alueellisen sähkönjakelun verkostoissa on hänen mukaansa vieläkin ongelmia.

Ukrainan sähköverkko on kärsinyt tällä viikolla Venäjän ilmaiskuista lämpötilan ollessa paikoin pakkasen puolella.

17.37: Olena Zelenska BBC:lle: "Olemme valmiita kestämään tämän"

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska kertoi BBC:n tuoreessa haastattelussa Ukrainan kestävän talven yli Venäjän ohjusiskujen aiheuttamasta kylmyydestä ja sähkökatkoista huolimatta.

– Olemme valmiita kestämään tämän. Meillä on ollut niin paljon kauheita haasteita, olemme nähneet niin paljon uhreja ja tuhoa, että sähkökatkot eivät ole pahinta, mitä meille voi tapahtua, hän sanoi.

Zelenska kertoi Ukrainan jatkavan sotaa, sillä hänen mukaansa "ilman voittoa ei voi olla rauhaa".

17.05: Saako Ukraina Patriot-ohjuksia Saksasta? Näin neuvottelut nyt etenevät

Saksa kertoi perjantaina keskustelevansa liittolaistensa Puolan kanssa Patriot-ilmatorjuntayksiköiden lähettämisestä Ukrainaan, kertoo Reuters.

Saksa tarjosi Puolalle Patriot-järjestelmää ilmatilan turvaamiseksi sen jälkeen, kun ohjus syöksyi maahan Puolassa. Turmassa kuoli kaksi ihmistä.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak pyysi myöhemmin Saksaa lähettämään yksiköt sen sijaan Ukrainaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että tällaisten komennusten pitäisi olla yksittäisten valtioiden päätöksiä, joissa otetaan huomioon loppukäyttäjiä koskevat säännöt.

Lue koko juttu täältä!

16.75: Putin sanoi venäläissotilaiden äideille jakavansa kuolleiden sotilaiden äitien tuskan, varoitti "valeuutisista"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut tänään perjantaina tapaamilleen venäläissotilaiden äideille "jakavansa kuolleiden sotilaiden äitien tuskan".

Putin varoitti äitejä myös "valeuutisista ja valheista", joita Venäjän toimista Ukrainassa hänen mukaansa leviää.

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjän johto on huolissaan siitä, että yhä useammat reserviläisperheet ovat valmiita ottamaan riskin pidätyksestä protestoidessaan perheenjäsentensä palvelusolosuhteita vastaan.

Venäjällä äitienpäivää vietetään sunnuntaina.

16.02: YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Videot venäläisten sotavankien ampumisesta todennäköisesti aitoja

Venäjän iskut Ukrainan infrastruktuuriin on YK:n ihmisoikeuspäällikön mukaan tappaneet ainakin 77 siviiliä lokakuusta lähtien.

Reutersin mukaan Venäjä on lokauun alusta lähtien laukaissut ohjuksia noin kerran viikossa yrittäessään tuhota Ukrainan sähköverkon.

Moskova on myöntänyt hyökkäävänsä perusinfrastruktuuriin, mutta kiistää kohdistavansa hyökkäyksiä siviileihin ja sanoo, että sen tavoitteena on vähentää Ukrainan taistelukykyä ja pakottaa se neuvotteluihin. Kiovan mukaan tällaiset hyökkäykset ovat sotarikos.

– Miljoonat joutuvat äärimmäiseen ahdinkoon ja kauhistuttaviin elinolosuhteisiin näiden iskujen vuoksi, Volker Turk samoi lausunnossaan.

– Kokonaisuutena tämä herättää vakavia ongelmia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden nojalla, joka edellyttää konkreettista ja suoraa sotilaallista etua jokaiselle kohteelle, johon hyökätään, hän jatkoi.

Samassa lausunnossa hän kertoi YK:n alustavien analyysien perusteella videoiden, joissa ukrainalaissotilaat teloittavat venäläisiä sotavankeja olevan todennäköisesti aitoja.

Kiova on aiemmin sanonut tutkivansa kaikki väitetyt asevoimiensa väärinkäytökset.

YK:n seurantaryhmä on sanonut, että sekä Venäjä että Ukraina ovat kiduttaneet sotavankeja.

15.16: Suomalaisopiskelijat valmistavat kamiinoja Ukrainaan 

LUT-yliopiston konetekniikan opiskelijat ja henkilökunta valmistavat osana kurssien harjoitustöitä energiapulasta kärsiville ukrainalaisille 20–40 kamiinaa, joilla voidaan lämmittää kotia ja valmistaa ruokaa. Projektissa on mukana joukko LUTin konetekniikan henkilökuntaa ja konetekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Koneen rakennuskilta ry.

Osa kamiinoiden valmistamiseen tarvittavista materiaaleista saadaan lahjoituksina LUTin yhteistyökumppaneilta, kuten paikallisilta yrityksiltä.

14.03: Ministeri Mikkonen: Suomessa on varauduttava ukrainalaispakolaisten määrän kasvuun

Ensi vuonna Suomeen arvioidaan saapuvan Ukrainasta noin 30 000–40 000 uutta tilapäisen suojelun hakijaa, kirjoittaa sisäministeri Krista Mikkonen sisäministeriön blogissa. Arviota on nostettu aiemmasta 30 000:sta, ja sitä tarkennetaan jatkuvasti.

Talven tulo ja Venäjän iskut muun muassa energiainfrastruktuuriin vaikeuttavat entisestään tilannetta Ukrainassa. Tällä hetkellä miljoonat ukrainalaiset ovat ilman sähköä, lämmitystä ja vettä.

– On hyvin todennäköistä, että arkielämän mahdollisuuksien vaikeutuessa yhä useampi ukrainalainen joutuu pakenemaan kotimaastaan ja etsimään turvaa muualta. Meidän on myös Suomessa varauduttava apua tarvitsevien sotapakolaisten määrän kasvuun. On velvollisuutemme auttaa ukrainalaisia, Mikkonen kirjoittaa.

Vastaanoton järjestämistä koordinoi sisäministeriö. Ukrainalaisten asiat kattavat kuitenkin laajasti elämän eri osa-alueet ja koskettavat siten liki kaikkia hallinnonaloja. 

– Valtion ja kuntien lisäksi myös järjestöillä, yrityksillä ja tavallisilla suomalaisilla on tärkeä rooli ukrainalaisten auttamisessa ja heidän kotoutumisensa tukemisessa. Suomeen saapuneiden ukrainalaisten auttaminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Toivon, että suomalaisten halu auttaa säilyy edelleen korkeana. 

10.28: Brittitiedustelu: Venäjän mobilisoimat reserviläiset lähetettiin rintamalle riittämättömällä koulutuksella ja varustuksella

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjän osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoitujen reserviläisten kokemuksista on alkanut kantautua yhdistäviä teemoja. Mobilisoitujen reserviläisten komennuksille ominaista on epäselvyys palveluskelpoisuudesta, riittämätön koulutus ja varustus sekä sijoittaminen erittäin uuvuttaviin taistelutehtäviin.

Tiedusteluraportin mukaan lukuisat esimerkit viittaavat siihen, ettei reserviläisten terveydentilaa ole tarkistettu asianmukaisesti. Monet reserviläiset näyttävät joutuneen palvelukseen vakavista terveysongelmista huolimatta.

Mobilisoidut reserviläiset ovat brittitiedustelun mukaan todennäköisesti kärsineet erityisen raskaita tappioita, kun heidät on esimerkiksi velvoitettu kaivamaan kunnianhimoisia juoksuhautajärjestelmiä tykistötulen alla Svatoven alueella Luhanskissa.

Donetskin alueella reserviläisten uskotaan kärsineen mittavia tappioita rintamahyökkäyksissä Ukrainan vakiintuneille puolustusalueille Bahmutin kaupungin ympärillä.

Tiedusteluraportissa arvellaan Venäjän johdon olevan huolissaan siitä, että yhä useammat reserviläisten perheet ovat valmiita ottamaan riskin pidätyksestä protestoimalla perheenjäsentensä palvelusolosuhteita vastaan.

10.27: Zelenskyi: Tärkeitä uutisia luvassa

Zelenskyin mukaan vain Ukrainan vapauttaminen ja maalle annettavat luotettavat turvatakuut voivat suojella ukrainalaisia Venäjän eskalaatioilta.

– Teemme tätä varten päivittäin yhteistyötä kumppaneidemme kanssa. Pian on tulossa tärkeitä uutisia, Zelenskyi vihjasi.

9.00: Zelenskyin mukaan Hersonin iskuista: "Tämä on hävinneiden kosto"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilisessä puheessaan saavansa lähes joka tunti raportteja venäläisjoukkojen iskuista Hersonin aluella Etelä-Ukrainassa. Zelenskyin mukaan jatkuvat iskut alkoivat heti sen jälkeen, kun Venäjän joukot pakotettiin vetäytymään Hersonista.

– Tämä on hävinneiden kosto. He eivät osaa taistella. Ainoa asia, jonka he voivat vielä tehdä, on terrorisoida, Zelenskyi sanoi.

Ukraina valtasi aiemmin tässä kuussa Hersonin kaupungin takaisin Venäjän joukoilta, jotka vetäytyivät Dneprjoen toiselle puolelle.

Zelenskyi lisäsi, että vain Ukrainan vapauttaminen ja maalle annettavat luotettavat turvatakuut voivat suojella ukrainalaisia Venäjän eskalaatioilta.

–  Teemme tätä varten päivittäin yhteistyötä kumppaneidemme kanssa. Pian on tulossa tärkeitä uutisia, Zelenskyi vihjasi.

Zelenskyin mukaan sähkö- ja vesiverkon korjaustyöt Ukrainassa jatkuivat torstaina koko päivän. Zelenskyin mukaan sähkötilanne oli eilisiltana edelleen vaikea lähes kaikilla alueilla Ukrainassa. Myös vesihuollon kanssa ongelmia oli useilla alueilla.

Noin puolet pääkaupunki Kiovasta oli tänä aamuna yhä sähköttä, uutiskanava CNN kertoi ukrainalaisiin viranomaislähteisiin nojaten. Kiovan sotilasjohto kertoi Telegramissa hätätyöntekijöiden työskentelevän nopeasti palauttaakseen lämmönjakelua kaupunkiin. Vedenjakelu oli jo saatu palautettua pääkaupunkiin.

Maan sähköverkko on heikossa kunnossa Venäjän moukaroitua sitä ohjuksillaan jo viikkojen ajan. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

Päivitetty kello 17.24.

5.43: Iso osa Ukrainasta vailla sähköä ja lämpöä

Ukrainan sähköverkkoa operoivan yrityksen mukaan vain puoleen maan sähkökysynnästä kyetään vastaamaan. Suuri osa maasta on vailla lämpöä tai sähköä Venäjän tehtyä keskimäärin viikottain iskuja maan energiaverkkoon.

Kiovan asukkaita kehotetaan keräämään vettä, ruokaa ja lämpimiä vaatteita tulevan varalta.

Venäjä ilmoitti hyökkäävänsä infrastruktuuriin vähentääkseen maan kykyä taistella vastaan ja painostaakseen sen neuvotteluihin. Ukrainan mukaan iskut ovat sotarikoksia.

Maan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan sähkön, lämmön ja veden saantia palautetaan asteittain.

5.35: Venäjä-pakotteita kierretään muiden maiden kautta

Etelä-Korea on alkanut ostaa venäläistä teollisuusbensiiniä Tunisian kautta, kertoo Reuters.

Ilmiö kuvaa uusia kauppareittejä, jotka syntyvät länsimaiden asettamia pakotteita Venäjälle.

Etelä-Korea on aiemmin ostanut teollisuusbensiiniä Venäjältä, mutta suorat hankinnat loppuivat lännen pakotteisiin.

Torstai 24.11.

23.46: Zelenskyi: Venäjä vapautti 50 ukrainalaista sotavankia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Venäjän vapauttaneen tänään 50 ukrainalaista sotavankia.

– Kaksi upseeria, 48 sotilasta ja kersanttia. Heistä 15 vangittiin Kiovan alueella, Tšernobylin ydinvoimalan alueella. Seitsemän otettiin vangiksi Käärmesaarella. Lopulta he kaikki pääsevät kotiin, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kertoi myös Venäjän tekevän nyt useita iskuja Hersoniin.

– Saan lähes joka tunti raportteja miehittäjien iskuista Hersonissa ja muissa alueen kunnissa. Tällainen terrori alkoi heti sen jälkeen, kun Venäjän armeija pakotettiin pakenemaan Hersonin alueelta. Tämä on hävinneiden kosto.

22.14: Hersonin kuvernööri: Neljä kuoli Venäjän pommitettua asuinaluetta 

Ainakin neljä ihmistä kuoli ja kymmenen haavoittui torstaina Ukrainan Hersonissa Venäjän pommituksessa, kertoo Hersonin alueen kuvernööri.

Hersonin kuvernöörin Jaroslav Janushevytshin mukaan venäläisjoukot tulittivat asuinaluetta raketinheittimillä, ja suuri rakennus syttyi tuleen.

Ukraina valtasi aiemmin tässä kuussa Hersonin kaupungin takaisin Venäjän joukoilta, jotka vetäytyivät Dneprjoen toiselle puolelle.

Lue sodan torstain tapahtumista täältä


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja