Sähkön- ja vedensaanti on saatu palautettua Lvivin ja Odessan kaupunkeihin, Euroopan parlamentin puhemies kehotti lähettämään generaattoreita Ukrainaan – MTV seuraa sotaa

Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee? 9:12
Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee?

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 23. marraskuuta 2022.

  • Venäjä ampui keskiviikkona Kiovaan yli 30 ohjusta
  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset tulitauosta
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Lähestyvä talvi vaikeuttaa Ukrainan siviilien ja sotilaiden elämää
  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Seuranta on päättynyt tässä artikkelissa. 

Katso torstain 24.11. tapahtumia tässä artikkelissa

23.53: Sähkön- ja vedensaanti on saatu palautettua Lvivin ja Odessan kaupunkeihin

Viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, että sähköt on palautettu suurimpaan osaan Lvivin kaupunkia sen jälkeen, kun venäläisten iskut katkoivat sähköt suuressa osassa maata.

CNN:n mukaan Lvivin pormestari Andriy Sdaovoyi kertoo, että myös vesi ja lämmitys on palautettu ja kaikki kaupungin palvelut toimivat.

Pormestari kertoo suunnittelujen sähkökatkojen jatkuvan.

Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan tilanne on samanlainen Odesassa, jossa vesi ja lämmitys on palautettu.

23.00: Euroopan parlamentin puhemies kehotti lähettämään generaattoreita Ukrainaan

Euroopan kaupunkeja kehotettiin keskiviikkona lähettämään generaattoreita Ukrainaan, jotta maa selviäisi edessä olevasta talvesta. Venäjän toistuvat ohjushyökkäykset ovat tuhonneet pahasti Ukrainan energiainfrastruktuuria.

Vetoomuksen generaattoreista esitti Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.

Firenzen pormestari Dario Nardella, joka johtaa Euroopan paikallisviranomaisten verkostoa, sanoi koordinoivansa 200 kaupungin ryhmää, jotka voisivat lähettää generaattoreita varastoistaan Eurooppaan.

– Me voisimme lähettää satoja generaattoreita, jotka soveltuvat jopa teollisuuskäyttöön. Niillä voisi tuottaa melkoisen määrän sähköä, Nardella sanoi.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan generaattoritkin olisivat toki hyvin tarpeellisia, mutta suurin tarve on raskaista työkoneista, jotta sähköverkkoa päästäisiin korjaamaan.

22.09: Venäjä sanoo uskovansa edelleen menestykseen Ukrainan sodassa

Venäjä sanoo, että sen sotilasoperaatio Ukrainassa tulee olemaan menestyksekäs.

–  Erityissotilasoperaation tulevaisuudesta ja menestyksestä ei ole epäilystäkään, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov käyttäen Ukrainan sodasta Venäjän omaksumaa termiä.

Peskov puhui toimittajille vieraillessaan presidentti Vladimir Putinin kanssa Jerevanissa Armeniassa. Hän ei tarkentanut, mihin hänen käsityksensä asiasta perustui.

Peskov ei myöskään kommentoinut Euroopan parlamentin keskiviikkona tekemää päätöstä, jossa Venäjä tuomittiin valtionterrorismin tukijana. Sen sijaan Venäjän ulkoministeriön edustajalla Marija Zaharovalla oli asiasta sanottavaa.

–  Ehdotan, että Euroopan parlamentti julistetaan idiotismin tukijaksi, Zaharova puhisi Telegram-sovelluksessa.

19.41: Zelenskyi puhuu YK:n turvallisuusneuvostolle tänään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa tänään videolinkin välityksellä, kertovat diplomaattilähteet.

Zelenskyi kirjoitti Twitterissä, että hän on kehottanut maansa YK-suurlähettilästä pyytämään turvallisuusneuvoston hätäkokousta koolle Venäjän ilmaiskujen vuoksi.

Turvaneuvoston kokouksen on määrä alkaa iltayhdeltätoista Suomen aikaa.

19.16: Zelenskyi: Ukraina vaatii pikaista YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista

Ukraina vaatii pikaisesti YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista Venäjän energiainfrastruktuuriin tekemien ohjusiskujen vuoksi, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo.

– Siviilien murhaaminen ja siviilien infrastruktuurin tuhoaminen ovat terroritekoja. Ukraina vaatii edelleen maailmalta päättäväistä vastausta näihin rikoksiin, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

18.21: Venäjä ampunut liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan, kertoo armeija

Venäjä on tänään ampunut liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan, kertoo maan armeija. Kiivas ohjustulitus on vaurioittanut Ukrainan sähkön- ja vedenjakelua, joka on täysin poikki muun muassa maan pääkaupungissa Kiovassa.

Armeijan mukaan ilmatorjunta sai pudotettua yli 50 Venäjän ohjuksista.

Ilmaiskujen vuoksi kolme ydinvoimalaa on Ukrainassa kytketty irti sähköverkosta, kertoo voimaloiden käytöstä vastaava valtiollinen Energoatom-yhtiö.

Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat eivät tällä hetkellä toimita sähköä Ukrainan sähköverkkoon.

18.17: Venäjä ampui yli 30 ohjusta Kiovaan tänään 

Kiovan pormestari Vitali Klitschkon mukaan Kiovaan ammuttiin 31 ohjusta.

– 21 ohjusta ammuttiin alas, Klitschko kertoi Ukrainan televisiossa. 

Jotkut ohjuksista osuivat kriittisiin infrastruktuuriin.

17.24: Ukrainassa kolme ydinvoimalaa on kytketty irti sähköverkosta Venäjän ohjusiskujen vuoksi

Ukrainassa kolme ydinvoimalaa on kytketty irti sähköverkosta Venäjän ohjusiskujen vuoksi, kertoo voimaloiden käytöstä vastaava valtiollinen Energoatom-yhtiö.

Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat eivät tällä hetkellä toimita sähköä Ukrainan sähköverkkoon.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa veden- ja sähkönjakelu on täysin poikki, kertovat viranomaiset. Sähköt ovat poikki myös laajalta alueelta Kiovan ympäristössä.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kuusi haavoittunut Kiovan iskuissa tulituksen osuttua asuintaloon.

Lvivin kaupunki läntisessä Ukrainassa on niin ikään täysin ilman virtaa Venäjän tekemien iskujen vuoksi, kaupungin pormestari kertoo. Hän varoittaa myös, että kaupungin vedenjakelussa voi olla katkoksia.

16.04: Useita yksiköitä suljettu Pivdennoukrainskin ydinvoimalaitoksessa

Ukrainan ydinvoimalayhtiö Energoatomin mukaan useita yksiköitä on suljettu Pivdennoukrainskin ydinvoimalassa, Venäjän tekemien ohjusiskujen jälkeen, kertoo Reuters

Paikallisen virkamiehen mukaan yksiköt eivät toimineet myöskään Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Hmelnytskyn ydinvoimalassa.

15.43: Puolet Moldovasta ilman sähköä Venäjän Ukrainaan tekemien ohjusiskujen jälkeen

Moldovan varapääministerin Andrei Spunin mukaan puolet Ukrainan naapurimaasta Moldovasta on ilman sähköä sen jälkeen, kun Venäjä teki ohjusiskuja Ukrainan energiainfrastruktuuria kohtaan. 

Spuni kertoi asiasta myös Twitterissä.

15.30: Ukraina: Koko Kiova ilman sähköjä ja vettä

Kiovan alueen sotilashallinnon päällikön Oleksii Kuleban mukaan koko Kiova ja sen alue olisi ilman sähköjä. Syynä ovat Venäjän ohjushyökkäykset. Asiasta uutisoi Reuters.

Kiovan pormestari Vitali Klitschko sanoo, että myös kaupungin veden tulo on poikki.

15.22: Viranomaiset: Lvivin kaupunki täysin ilman sähköä

Lvivin kaupunki läntisessä Ukrainassa jäi täysin ilman virtaa Venäjän tekemien iskujen jälkeen, kaupungin pormestari kertoo. Hän varoittaa myös, että kaupungin vedenjakelussa voi olla katkoksia.

15.08: Ainakin yksi kuollut Kiovassa Venäjän ohjusiskussa

Kiovan viranomaisten mukaan ainakin yksi on kuollut ja toinen loukkaantunut Venäjän tekemässä ilmaiskussa kaksikerroksiseen rakennukseen. 

Räjähdyksistä on raportoitu Kiovan lisäksi useilla alueilla Ukrainassa. 

14.48: Venäjän ohjusiskut ovat vahingoittaneet Ukrainan pääkaupungin Kiovan energiainfrastruktuuria

Venäjän joukkojen iskut ovat vahingoittaneet Ukrainan pääkaupungin Kiovan energiainfrastruktuuria, kertovat ukrainalaisviranomaiset.

Kiovan kaupunginhallinto ohjeistaa sosiaalisessa mediassa paikallisia pysymään suojassa ilmahälytysten loppumiseen asti.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat raportoivat sähkökatkoista Kiovan pohjoispuolella ja kaupungin keskustassa. Venäjän hyökkäykset ovat aiheuttaneet valtakunnallisia sähkökatkoksia samaan aikaan kun lämpötila alueella laskee.

14.42: Kiovan pormestari: Kaupungilla edessä "pahin talvi" sitten toisen maailmansodan

Ukrainan pääkaupunki Kiova on kaupungin pormestarin Vitali Klytškon mukaan valmistautunut "pahimpaan talveen sitten toisen maailmansodan".

Klytško kertoi saksalaiselle Bild-sanomalehdelle, että hänen hallintonsa pyrkii välttämään laajoja sähkökatkoksia, jotka saattaisivat johtaa joidenkin alueiden evakuointiin.

– Meidän on myös varauduttava pahimpaan tilanteeseen, Klytško sanoi tiistaina julkaistussa haastattelussa.

Ukrainan energiantoimittajat joutuivat aiemmin tällä viikolla määräämään lisää sähkökatkoja sen jälkeen, kun Venäjän iskut tuhosivat suuren osan maan sähkönjakelusta.

Venäjän iskujen jälkeen yli 10 miljoonaa ukrainalaista oli ilman sähköä.

Asiasta kertoo CNN.

13.39: EU: Venäjä on terrorismia tukeva valtio

Euroopan parlamentti on sitä mieltä, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio.

Täysistunnossa tämän puolesta äänesti 494 parlamentaarikkoa ja vastaan 58. Yhteensä 44 äänesti tyhjää.

12.45: Britannia lähettää taisteluhelikoptereita Ukrainaan

Puolustusministeri Ben Wallace kertoo, että Iso-Britannia aikoo lähettää helikoptereita Ukrainaan. Kyseessä on ensimmäinen ohjattava lentokone, jonka maa lähettää Ukrainaan Venäjän hyökkäysssodan alettua.

BBC:n mukaan kyseessä on kolme Sea King-taisteluhelikopteria, joista ensimmäinen on jo saapunut. Isossa-Britanniassa kyseisiä helikoptereita on ollut käytössä viimeksi vuonna 2018.

Viimeisen kuuden viikon aikana ukrainalaista miehistöä koulutettiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa lentämään ja huoltamaan lentokoneita.

Wallace kertoo myös 10 000 tykistön ammuksen lähettämisestä.

10.29: Ukrainan armeijan pääesikunta: Venäjä menettänyt jo yli 85 000 sotilasta

The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan pääesikunta ilmoitti tänään, että Venäjä olisi menettänyt helmikuun 24. päivä aloittamansa hyökkäyssodan jälkeen 85 410 sotilasta. Menettäminen ei tarkoita pelkästään sotilaiden kuolemaa. 

Ilmoituksen mukaan Venäjän armeija olisi myös menettänyt 2897 panssarivaunua, 5832 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 4393 ajoneuvoa ja polttoainesäiliötä, 1887 tykistöjärjestelmää, 395 monitoimirakettijärjestelmää, 209 ilmapuolustusjärjestelmää, 278 lentokonetta, 261 helikopteria, 1537 lennokkia, 480 risteilyohjusta ja 16 venettä. 

9.20: Britannia: Venäjä käyttänyt lähes loppuun Iranin toimittamat aseet

Britannian tiedusteluraportin mukaan Venäjä on todennäköisesti käyttänyt syyskuun jälkeen satoja iranilaisia miehittämättömiä lennokkeja lukuisissa iskuissa Ukrainaan. 

Raportin mukaan Venäjä on käyttänyt lennokkeja pääosin iskuissa sähköinfraan, mutta on myös käyttänyt niitä terveydenhuollon rakennuksiin iskemiseen. 

Venäjän epäillään käyttäneen näitä lennokkeja korvatakseen hupenevia ohjusvarastojaan. Raportissa yritystä kuvaillaan epäonnistuneeksi, sillä Ukraina on onnistunut tekemään vaarattomaksi suurimman osan lennokeista. 

Lennokki-iskuja ei ole raportoitu 17. marraskuuta jälkeen, mikä voi viitava niidenkin varastojen pohjan jo häämöttävän. Raportin mukaan Venäjä yrittänee ostaa lisää lennokkeja, koska niiden kuljetus ulkomailta on nopeampaa kuin kotimaisten ohjusten tuottaminen.

7.26: Ukraina: Venäjän ohjusisku osui sairaalan synnytysosastolle

Vilnjanskin kaupungissa Zaporizhzhjan alueella sairaalan synnytysosasto tuhoutui Venäjän tulituksessa keskiviikon vastaisena yönä. Asiasta kertoo aluejohtaja Oleksandr Starukh.

Hänen mukaansa tulituksessa kuoli vastasyntynyt vauva.

– Yöllä venäläiset hirviöt ampuivat suuria ohjuksia synnytysosastolle Vilnjanskin sairaalaan. Suru on täyttänyt sydämemme – hetki sitten syntynyt vauva on kuollut. Pelastustyöntekijät tekevät töitä tapahtumapaikalla, Starukh kirjoitti Telegramissa.

Hän julkaisi samalla tapahtumapaikalta valokuvia, joissa näkyy osin romahtaneen sairaalarakennuksen raunioita.

5.46: Venäjällä alkaa oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa vastaan 

Venäjällä alkaa tänään oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa Ilja Jashinia vastaan. Hänet pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Jashin on nostanut YouTubessa esille muun muassa venäläisten Butshassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. 

Jashinin tutkintavankeutta jatkettiin viimeksi pari viikkoa sitten.

Jashin oli kesään saakka yksi harvoista venäläisistä oppositiopoliitikoista, jota ei ollut vangittu. Hän on toistuvasti kieltäytynyt lähtemästä maanpakoon.

Jashinin mukaan pidättäminen ei tullut hänelle yllätyksenä. Hän on kertonut lehtihaastattelussa olevansa henkisesti ja fyysisesti valmistautunut pitkäänkin vankeustuomioon. Jashinia uhkaa enimmillään jo 15 vuoden vankeus.

– On tärkeää omata selkeä ajatus siitä, mikä sinua odottaa. Ei pidä olla harhakuvitelmia tai antaa epäilysten ahdistaa, Jashin kuvaili asennoitumistaan Le Monde -lehdelle elokuussa.

Jashin tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Hän on vangitun oppositiohahmo Aleksei Navalnyin liittolainen sekä Moskovassa murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jashinia on puolustanut myös venäläinen tv-toimittaja Marina Ovsjannikova, joka nousi kuuluisuuteen viime keväänä marssittuaan suoraan tv-lähetykseen sotaa vastustava kyltti kädessään. Kotiarestiin määrätty Ovjannikova pakeni Venäjältä Eurooppaan lokakuussa.

Sotaa vastustava mielenosoittaja näkyi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä 0:45
Toimittaja Ovsjannikova protestoi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä maaliskuussa.

TIISTAI 22.11.

23.08: Maailmanpankilta Ukrainalle 4,5 miljardin dollarin suuruinen lahjoitus

Maailmanpankki lahjoittaa 4,5 miljardin dollarin eli lähes 4,4 miljardin euron suuruisen lahjoituksen, kertoo CNN. 

Pankin lausunnon mukaan lahjoitus on tarkoitettu erityisesti Ukrainan keskeisten yhteiskunnallisten palveluiden ylläpitämiseksi sekä näiden työntekijöiden palkanmaksuihin ja eläkkeisiin.

– Sitoutumisemme Ukrainan kansan auttamiseksi on suurempi kuin koskaan, Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass sanoi. 

Myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal ilmoitti avustusrahoista Twitter-tilillään tiistaina. Hän sanoi, että varat auttavat Ukrainaa "täyttämään kiireelliset tarpeet talven aikana".

21.49: Zelenskyi vetosi ukrainalaisia säästämään energiaa

Reutersin tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut ukrainalaisia säästämään energiaa. Venäjän tekemät ohjusiskut ovat vaurioittaneet pahoin Ukrainan energiainfrastruktuuria. 

Ukrainalaisviranomaiset ovat varoittaneet, että miljoonat ukrainalaiset jopa pääkaungissa voivat joutua kärsimään sähkökatkoista maaliskuun loppuun asti. 

YK varoitteli aiemmin, että Ukrainaa uhkaa tänä talvena humanitaarinen katastrofi. Syksy on ollut Ukrainassa tiettävästi leuto, mutta nyt lämpötilat alkavat laskea nollan alapuolelle. Luntakin on joillakin alueilla jo nähty – ainakin Ukrainan puolustusministeriön jakaman twiitin perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat