ISW: Venäjä yrittää harhauttaa länttä painostamaan Ukraina rauhaan – Kreml hämmensi samalla sotaintoilijat

7:17
Katso myös: Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta.

Venäjä ei ole perääntynyt maksimaalisista tavoitteistaan saada Ukraina kontrolliinsa, mutta hämärtää niitä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW tuoreimmassa katsauksessaan.

ISW:n arvion mukaan tavoitteiden hämärtämisellä Venäjä yrittää harhauttaa länsimaita painostamaan Ukrainaa rauhaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tällä viikolla, ettei Venäjän tavoitteena ole enää Ukrainan nykyisen hallinnon vaihtaminen. Lisäksi Peskov sanoi, että myös presidentti Vladimir Putin on puhunut asiasta.

ISW:n mukaan Putin sanoi lokakuun lopulla, että Ukraina on menettänyt suvereniteettinsa ja on nyt Naton täydessä kontrollissa. Putin kuitenkin myös sivuutti puheessaan Ukrainan suvereniteetin ja sanoi, että Venäjä loi Ukrainan ja ainoa todellinen takuu Ukrainan suvereniteetille on Venäjä.

Putin on silti ylläpitänyt väitteitä Ukrainasta natsivaltiona ja sanonut, että maa pitää puhdistaa natseista.

ISW:n mukaan tämä tarkoittaa edelleen sitä, että Venäjä haluaa vaihtaa hallinnon Ukrainassa, vaikka Putin ei sitä suoraan ole maininnut.

Lisäksi ISW pitää Peskovin puheita erittäin kyseenalaisina, sillä hän viittaa Putinin puheisiin, joissa samanlaista sävyä ei ole havaittavissa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

0:36
Ukrainan tehokas isku panssarivaunuun sai Venäjän miehistön pakenemaan.

Ukraina asettanut ehtoja rauhalle

Ainakaan toistaiseksi lännessä ei ole "harhauduttu" Venäjän ansaan. Pääosin lännen johtajat ja viranomaiset ovat toistaneet, että on Ukrainan päätettävissä, missä oloissa rauhasta aletaan neuvotella.

Ukraina on julkistanut 10-kohtaisen rauhanohjelman, jossa määritellään ehtoja rauhalle.

Siihen kuuluvat esimerkiksi Venäjän vahvistama Ukrainan alueellinen koskemattomuus, Venäjän joukkojen pois vetäminen Ukrainan maaperältä sekä maksettavat korvaukset aiheutuneista vahingoista.

Hämmennystä myös Venäjällä

ISW myös toteaa, että vaikka Kremlin tavoitteiden hämärtämisprojekti on todennäköisesti suunnattu läntiselle yleisölle, se aiheuttaa hämmennystä Venäjällä sodan kannattajien joukossa.

ISW:n mukaan Peskovin puheilla oli myös tarkoitus lievittää Venäjän liittoneuvoston puhemiehen Konstantin Kosatshovin sotaa kannattavaa lausuntoa, jonka mukaan Venäjä voi normalisoida suhteet Ukrainaan vain Ukrainan hallituksen antauduttua.

Peskovin ja Kosatshovin lausuntojen ristiriita on näkynyt sodankannattajien yhteisössä.

Wagner-palkka-armeijaan sidoksissa oleva sotabloggaaja vastasi Peskovin lausuntoon sarkastisesti, että Venäjä taistelee tavoitteettomasti ilman selkeää päämäärää, ISW kertoo.

ISW on aiemminkin raportoinut vastaavia kommentteja bloggaajayhteisöstä. Silloin kommentit liittyivät siihen, kun Venäjä päätti vaihtaa Mariupolissa vangiksi jääneitä ukrainalaissotilaita, joita Kremlin virkamiehet ja propagandistit halveksivat natseiksi ja sotarikollisiksi.

Kyseiset Azovin rykmentit taistelijat, joilla on raportoitu olleen uusnatsiyhteyksiä, olivat yksi syy Venäjälle ”puhdistaa Ukraina natseista”.

ISW on amerikkalainen ajatushautomo, joka kerää tietonsa avoimista, julkisista lähteistä, ja arvioi tietoja sen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja