MTV seurasi toukokuun hyistä käännettä – näin takatalvi iski Suomeen!

Toukokuu toi Suomen säähän hyytävän käänteen: luvassa on lumisateita, kylmää kevättuulta ja kehnoa ajokeliä. MTV Uutiset seuraa takatalven saapumista Suomeen torstai-iltana.

Kello 23.25: Lumipyry alkoi torstaina jo päivällä maan pohjoisosissa, ja torstai-illan aikana lumi- ja vesisade ovat saavuttaneet myös eteläisempää Suomea. Iltayhdentoista jälkeen taivaalta leijui valkeita hiutaleita Kouvolan pohjoispuolella Jaalassa kelikamerakuvan perusteella.

Kello 22.31: Seuraavat päivät näyttävät, millainen vaikutus takatalvella on kevään kasvukauteen. Twitterissä on huolehdittu esimerkiksi korvasienten kohtalosta.

Kello 22.20: Lumen tulo toukokuussa on noussut siinä määrissä otsikoihin, että esimerkiksi Joensuussa on ehditty jo ihmetellä, miksei lunta näy.

Toisaalla on taas ehditty jo tervata sukset huomista työmatkaa varten.

Kello 21.57: Takatalvi iskee ajankohtaan, jolloin moni on ehtinyt jo vaihtaa alleen kesärenkaat. Etelä-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa varovaisuudesta liikenteessä tällä kelillä ja pyytää ottamaan tien päälle mukaan malttia.

Eri puolille Suomea on annettu varoitus huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä huomisiltaan asti.

Kello 20.47: Lunta ja räntää tulee taivaalta nyt keskisessä Suomessa. Jyväskylän pohjoispuolella Laukaassa ja Äänekoskella maa on saanut ohuen lumipeitteen.

Kello 20.26: Takatalvi on tuonut mukanaan myös kovan pohjoisen ja koillisen suunnalta puhaltavan tuulen. Puoli yhdeksältä illala ilman sähköjä oli vajaa tuhat kotitaloutta.

Suurin osa sähköttömistä kotitalouksista sijaitsi Vaasan saaristossa ja Bergössä Vaasan Sähköverkon jakelualueella.

Kello 20.11: Vähintäänkin räntää tulee nyt Pieksämäellä asti. Foreca julkaisi Twitterissä kuvan Pieksämäen kelikamerasta, jossa raskaat hiutaleet näyttävät putoavan kohti maata.

Kello 19.18: Lumisateiden takia tieliikenteeseen on annettu varoituksia huonosta ja erittäin huonosta ajokelistä. Varoitus erittäin huonosta ajokelistä on voimassa Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan, Pudasjärvelle, Taivalkoskelle ja Kuusamoon.

Huonosta ajokelista varoitetaan Uusimaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.

Lisäksi monin paikoin voimakkaasta pohjoistuulesta, jonka nopeus voi nousta puuskissa 15 metriin sekunnissa. Myös Selkä- ja Perämerelle sekä Merenkurkkuun ja Ahvenanmerelle on annettu kovan tuulen varoitus.

Lumipyrystä huolimatta Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa myös ruohikkopalovaroitus ja Keski-Pohjanmaalla metsäpalovaroitus.

Kello 19.01: Torstaina iltapäivällä ohut lumipeite oli jo saatu Pohjois-Karjalan Nurmekseen, mistä MTV Uutisten lukija oli napannut lumisen kuvan.

Twitterissä raportoidaan, että lumentulo ei ole innostanut torstaina koiriakaan ulkoilemaan.

Lumisateiden ennakoitiin alkavan tänään Kainuun korkeidessa. Eteläisemmässä Suomessa sateiden on ennustetu tulevan vielä torstaina vetenä, mutta vesisade voi muuttua etelärannikollakin yön aikana lumeksi.

Maan keskiosassa Kainuu–Oulu–Kajaani-linjalla sateet voivat jatkua koko perjantain, ja lunta voi kertyä yli 20 senttiä. Etelästä sateet perjantaina väistyvät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja