Max Verstappen hyökkäävällä taktiikalla voittoon, Valtteri Bottas raivosi tallilleen – näin Ranskan GP eteni

2:10
Videolla kuvaa Ranskan GP:n lähdöstä.

F1-kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin sunnuntaina Ranskan Paul Ricardin radalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Ranskan GP:

Lopputulokset:

1. Verstappen
2. Hamilton +2,9
3. Perez +8,8
4. Bottas +14,6
5. Norris +64,0
---------------------
17. Räikkönen +1L

Maali: Verstappenin hyökkäystaktiikka tuotti tuloksen. Red Bull alisti lopulta rajulla tavalla Mercedestä. Hamilton toinen ja Bottaksen kuitannut Perez kolmas. Bottakselle pettymys. Räikkönen 17:s.

Kierros 52/53: Ja Verstappen kärkeen. Hamilton ei voi mitään, kun hollantilainen tulee ja hyökkää takasuoran keskellä olevassa mutkassa.

Kierros 51/53: Verstappen pääsee jo sekunnin päähän.

Kierros 50/53: Verstappen puolentoista sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 49/53: Perez pääsee Bottaksen ohi, ei auta. 

Kierros 49/53: Perez alle sekunnin päässä Bottaksesta. Meksikolainen kävi jo kärkkymässä suomalaisen takana. Mutta meksikolaisen renkaat ovat myös aivan loppu.

Kierros 48/53: Perez ei meinaa nyt päästä Bottaksen imuun. Suomalaiselta hyvä kierros alle. Kärjessä Hamiltonilla yhä hyvä ero Verstappeniin.

Kierros 47/53: "Renkaani ovat aivan loppu", Bottas murisee. Suomalainen aivan kuumana.

Kierros 46/53: "Miksi vitussa ette kuunnelleet minua, kun sanoin, että strategia pitäisi tehdä kahden pysähdyksen taktiikalla", Bottas huutaa tallille.

Kierros 44/53: Bottaksen jarrutus liian pitkäksi ja Verstappen ohi. Ja sen lisäksi suomalainen ajautuu likaiselle puolelle, keräten irtokumia mukaansa. Kohta Perez tuntumassa.

Kierros 44/53: Verstappen saa jo avattavan takasiiven auki. Kohta menee hollantilainen Bottaksesta ohi.

Kierros 43/53: Verstappen kohta jo sekunnin päässä Bottaksesta. Samalla Perez lähestyy suomalaista.

Kierros 41/53: Hamilton tiedustelee, että missä kunnossa Bottaksen renkaat ovat. Talli vastaa, että Hamiltonin renkaat kunnossa. Kärjessä Mersu-kuskien ero 3,5 sekuntia. Verstappen kohta Bottaksen imussa.

Kierros 40/53: Ferrarin Leclerc toistamiseen sijaan. Monacolainen vasta sijalla 16.

Kierros 39/53: Verstappenin ero Bottakseen alle seitsemän sekuntia. Mutta kiri alkaa hiipua, kun hollantilainen ei pysty enää niin paljoa hyödyntämään tuoreimpia renkaita.

Kierros 38/53: Bottas alle kahden sekunnin päässä Hamiltonista. Verstappen lähestyy. Ja Vettel vihdoin ja viimein sisään.

Kierros 36/53: Hamilton kyselee tilanteesta. Mercedes vastaa, että kaikki riippuu siitä, miten helposti Verstappen pääsee Bottaksen edelle.

Kierros 36/53: Perez päästää Verstappenin edelle. Ja 1.36,404. Hollantilaisella hirmutahti päällä.

Kierros 35/53: Verstappen: 1.36,743. Kaksi sekuntia nopeampi kuin Hamilton.

Kierros 35/53: Räikkönen ja päivän ensimmäinen varikkopysähdys. Jäämies tipahtaa sijalle 18.

Kierros 34/53: Verstappen palasi radalle sijalle neljä. Taaempana McLarenit vaihtavat keskenään paikkoja. Norris seitsemäntenä, Ricciardo kahdeksantena. Aston Martinin Vettel ja Stroll eivät ole pysähtyneet vieläkään.

Kierros 33/53: Verstappen sisään! Uudet keskikovan seoksen renkaat alle. Nyt hollantilaiselle rakennetaan hyökkäystaktiikka, eli samaa mitä Mercedes teki Hamiltonin kanssa Espanjassa.

Kierros 32/53: "Jos tätä tahtia jatketaan, niin renkaat eivät kestä loppuun asti", Bottas viestittää.

Kierros 32/53: Norris poimii helposti entisen tallikaverinsa Sainzin. McLarenin kisavauhti selvästi parempaa kuin Ferrarin.

Kierros 30/53: Verstappen sanoo, etteivät renkaat kestä nykytahdilla loppuun asti. Hamilton allekirjoittaa viestin. "Ollaan hereillä, jos pysähdys tulee."

Kierros 30/53: Sijoilla 7.-11. tiukka kisa käynnissä. Sainz ohittaa ensin Leclercin, Norris poimii puolestaan Gaslyn.

Kierros 29/53: Bottas jäänyt hieman Verstappenista ja Hamiltonista. Ero 2,2 sekuntia.

Kierros 27/53: Bottakselta pieni virhe ja tipahtaa yli sekunnin päähän Hamiltonista. Hamilton edelleen aivan Verstappenin tuntumassa.

Videoita:

Verstappen ohittaa varikolla Hamiltonin:

0:14

Kierros 25/53: Kärjessä Verstappenin ja kolmantena olevan Bottaksen ero alle 1,5 sekuntia. Huipputasainen taisto!

Kierros 24/53: Verstappen, Hamilton ja Bottas ovat ajaneet Perezin kiinni, jota roikutetaan yhä radalla. Ja nyt meksikolainen sisään. Sama ratkaisu McLarenin Norrisilla.

Kierros 24/53: Räikkönen tipahtanut taaempana sijalle 14.

Kierros 23/53: Verstappen onnistui repimään yli sekunnin eron Hamiltoniin, joka on nyt ongelmissa tallikaveriaan vastaan. Mercedes-kuskien välinen ero alle sekunti.

Kierros 22/53: Verstappen käy kuumana , kun Mercedekset ovat aivan takasiivessä kiinni. Bottas loistavassa vauhdissa Hamiltonin takana.

Kierros 21/53: Hamilton alle sekunnin päässä Verstappenista, Bottaksella alle sekunnin ero Hamiltoniin. Upea kärkitaisto käynnissä.

Kierros 20/53: Hamilton sisään. Mercedekseltä loistava pysähdys: 2,2 sekuntia. Mutta Verstappen ohittaa varikkopysähdyksen aikana britin!

Kierros 19/53: Bottakselta erinomainen ulostulokierros ja pääsee aivan Verstappenin tuntumaan. Hollantilainen onnistuu kuitenkin pitämään suomalaisen takanaan.

Kierros 18/53: Ricciardo ohittaa varikkopysähdysten aikana sekä Sainzin että Gaslyn.

Kierros 18/53: Bottas sisään. Kovan seoksen renkaat alle. Hyvä pysähdys, 2,5 sekuntia. Suomalaiskuski palaa radalle sijalle neljä. Takaa Sainz, Gasly ja taaempaa Russell sisään.

Kierros 17/53: Ricciardo sisään kahdeksannelta paikalta. McLaren hakee undecutia Gaslyyn nähden. Ricciardo jää kuitenkin Ferrarin Leclercin taakse.

Kierros 16/53: Bottasta varoitellaan, että hänen on vältettävä kanttareita vasemman etupyörän kanssa. McLarenin Ricciardo erittäin hyvässä vauhdissa keskikovan seoksen renkailla. Samalla Tsunoda ja Schumacher sisään.

Kierros 15/53: Ferrarin Leclerc avaa varikkopelin. Keskikovan seoksen renkaat kestivät vain 15 kierrosta. Leclerc tipahtaa vasta sijalle 19.

Kierros 14/53: Ricciardo poimii helposti Leclercin. Ferrarin kisavauhti on umpisurkeaa.

Kierros 13/53: Kärjessä Bottas jäänyt hieman Hamiltonin ja Verstappenin tahdista. Ero nyt Verstappeniin 2,6 sekuntia. Jopa Perez ajaa nyt parempia kierrosaikoja. Ja syy: virhe radan ensimmäisellä sektorilla. Suomalainen joutuu nostamaan jalkaa kaasulta oikaisun jälkeen.

Kierros 11/53: Ensin Ricciardo ohittaa Alonson pitkän takasuoran keskellä olevassa mutkassa. Ja perään Norris kuittaa espanjalaisen. Ricciardo nyt 8:s, Norris 9:s ja Alonso 10:s.

Kierros 10/53: Bottakselle kerrotaan, että Hamiltonin tapaan myös hänellä eturenkaat alkavat kuoriutua. Bottas kuittaa, että näin on, mutta tämä ei vielä vaikuta pitoon.

Kierros 9/53: Stroll ohittaa Räikkösen ja nousee sijalle 14. 

Videoita:

Startti:

2:10

Kierros 9/53: Hamilton valittelee, että renkaat ylikuumenevat. Britti onnistunut repimään 1,8 sekunnin eron Verstappeniin. Bottas hollantilaisen imussa.

Kierros 8/53: Bottas jatkuvasti hyvässä vauhdissa. Ero sekunnin tuntumassa. Mercedes kannustaa varikkomuurilta.

Kierros 6/53: "En usko, että nämä renkaat kestävät niin pitkään kuin on oletettu", Hamilton varoittelee kärjestä.

Kierros 6/53: Bottakselta hyvä kierros, koko joukon nopein (1.39,293). Ero Verstappeniin 1,2 sekuntia.

Kierros 4/53: Haasin venäläiskuski Mazepin hakee röyhkeän ohituksen tallikaverista Schumacherista. Nuori saksalainen ajautuu ulos radalta Mazepinin ohitusyrityksen takia.

Kierros 4/53: Perez ei meinaa pysyä Bottaksen tahdissa. Kaksikon välinen ero jo kolme sekuntia.

Kierros 3/53: Verstappen on Hamiltonin imussa. Bottas kyttää lähellä. Kärjessä hyvin tasainen tilanne.

Kierros 2/53: Taaempana käydään kovaa taistoa. McLarenin Lando Norris tipahti useamman sijan ja on vasta kymmenentenä. Vettel tekee näyttävän ohituksen Oconista ja on 11:s.

Lähtö: Verstappen saa hyvän lähdön, mutta töppää ensimmäisessä mutkassa. Hamilton kärkeen ja Bottas aivan Verstappenin imussa. Perez saa juuri ja juuri pidettyä nelospaikan taistelussa Sainzia vastaan. Taaempana Räikkönen noussut jo sijalle 14:s. Jäämies poimii ensimmäisellä kierroksella kolme sijaa.

Kello 16.00: Kuljettajat lämmittelykierrokselle. Aurinko paistaa Ranskassa. Hamilton kyselee, että pitäisikö hänen laittaa auto hieman vinoon, Verstappen-hyökkäystä varten.

Kello 15.58: Rengasvalinnat julki. Koko kärkikymmenikkö lähtee kisaan keskikovan seoksen renkailla. Sama valinta Russellilla (14.), Schumacherilla (15.), Latifilla (16.) ja kisaan varikolta lähtevällä Tsunodalla. Oconilla, Vettelillä, Giovinazzilla, Räikkösellä, Mazepinilla ja Strollilla kovan seoksen renkaat lähdössä.

Kello 15.55: Viisi minuuttia lähtöön. Ranskassa katsojia riittää. Ollaan jo lähellä täyttä tupaa.

Kello 15.53: Tänään aloitetaan myös kolmen F1-kisaviikonlopun sarja. Sunnuntain kisan jälkeen F1-karavaani siirtyy Itävaltaan, missä ajetaan kahtena viikonloppuna putkeen.

Kello 15.51: Paul Ricardin radalla satoi vielä aamulla, kun Formula 3 -sarja ajoi kisaa radalla. Nyt sade on lakannut ja kilpailu aloitetaan kuivan kelin renkailla. Mutta alueella liikkuu sadekuuroja.

Kello 15.49: Tämän päivän kisa ajetaan Ranskan Le Castelletissa, Paul Ricardin radalla. Iltapäivän kisassa ajetaan 53 kierrosta. Kisan yhteismitta 309,690 kilometriä.

Ilman lämpötila lähdön alla: +25, radan +33.

Kello 15.45: Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff on ollut piirityksen kohteena saksalaistallin kuljettajatilanteen takia. Wolff ehti jo linjata, että Mercedes tekisi päätöksiä vasta talvella. Lauantaina Wolff oikoi julkisuuteen levinneitä puheita.

Kello 15.40: ”Mun mielestä Valtterin ainoa tehtävä on pitää Perez takanaan. Ja sen jälkeen toivoa, että Verstappen ja Hamilton telovat toisensa ulos”, C Moren asiantuntija Mika Salo sanoi lähdöstä ja sen asetelmista.

Kello 15.35: Miltä tämän päivän lähtöjärjestys näyttää? Verstappen paalulla, Hamilton rinnalla, Bottas ja Perez takana. Sitten tasainen, tasainen keskikasti. Ja Räikkönen ruudussa 17.

Lähtöruudukko:

(soft = pehmeä rengasseos), (medium = keskikova rengasseos)

1. Max Verstappen, Red Bull (medium)

2. Lewis Hamilton, Mercedes (medium)

3. Valtteri Bottas, Mercedes (medium)

4. Sergio Perez, Red Bull (medium)

5. Carlos Sainz, Ferrari (medium)

6. Pierre Gasly, AlphaTauri (medium)

7. Charles Leclerc, Ferrari (medium)

8. Lando Norris, McLaren (medium)

9. Fernando Alonso, Alpine (medium)

10. Daniel Ricciardo, McLaren (medium)

11. Esteban Ocon, Alpine

12. Sebastian Vettel, Aston Martin

13. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

14. George Russell, Williams

15. Mick Schumacher, Haas

16. Nicholas Latifi, Williams

17. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

18. Nikita Mazepin, Haas

19. Lance Stroll, Aston Martin

20. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

Kello 15.30: C More Maxin ja cmore.fi-suoratoistopalvelun puolella siirrytään lähtösuoran pariin. Starttiin aikaa puoli tuntia.

Kello 15.27: ”Eilen oli hieman epäonnea punaisten lippujen kanssa. Koitetaan saada parempi tulos tänään”, Räikkönen totesi startin alla.

Kello 15.25: Yksi tämän viikonlopun puheenaihe on liittynyt siihen, miten Mercedes vaihtoi Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen autojen runkoja. Lauantain aika-ajojen lehdistötilaisuudessa aihe sai hieman erikoisempia kierroksia.

Kello 15.22: "Jos vauhti on hyvää, niin kaikki on mahdollista. Tavoitteet pitää olla korkealla. Koitetaan ajaa täydellinen kisa. Tiedossa on varmasti tiukka kisa Red Bullien kanssa", Bottas sanoi lähdön alla.

Kello 15.20: Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin mukaan sunnuntain kisa antaa paljon osviittaa siitä, missä F1:n kärkitaisto menee.

Kello 15.15: Alfa Romeon Kimi Räikköseltä tiedusteltiin sitä, pitäisikö punaisten lippujen aiheuttavien kuljettajien lähteä kisoihin joukon hänniltä.

Kello 15.10: Red Bull on ollut äärimmäisen vahva tänä viikonloppuna Paul Ricardin radalla. Jopa yllättävän vahva, ainakin Lewis Hamiltonin mielestä.

Kello 15.05: Verstappen oli vahvin loppurutistuksessa. Lauantain aika-ajoja väritti punaisten lippujen sarja.

Kello 15.00: Tervetuloa F1:n Ranskan GP:n liveseurannan pariin. Punaiset valot sammuvat kello 16. Ennakkolähetys starttaa liikkeelle kello 15 C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja