Tshekki vei trillerin rankkareilla! Leijonille pettymys MM-avauksessa – näin ottelu eteni

Roman Cervenka ratkaisee voiton Tshekille – Suomen turnaus käyntiin tappiolla 1:12
Roman Cervenka ratkaisee voiton Tshekille – Suomen turnaus käyntiin tappiolla

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue avasi MM-turnauksen ottelulla isäntämaa Tshekkiä vastaan. Leijonat jäi ilman maaleja, Tshekki voitti rangaistuslaukauksien jälkeen 1–0. MTV Urheilu seurasi ottelun kulkua tässä artikkelissa.

Tshekki oli ottelun kaksi ensimmäistä erää hurjasti niskan päällä, mutta täysosumia ei syntynyt. Ondrej Palat niisti kiekon uuniin toisen erän lopussa, mutta Suomen valmennuksen haasto onnistui, eikä maalia hyväksytty maalivahdin häirinnän vuoksi.

Suomi pelasi ottelun parhaan eränsä kolmannessa periodissa. Siinäkin Tshekki oli paikoitellen todella vahva, mutta maaleja ei kumpaankaan päähän saatu aikaan. Suomen ehdottomasti paras pelaaja oli maalivahti Harri Säteri, joka torjui kaikkiaan 27 laukausta.

Leijonille tipahti ikäviä uutisia kolmannen erän lopussa, kun Saku Mäenalanen loukkasi itseään taklaustilanteessa ja jätti kaukalon.

Jatkoaika oli melkoista vauhtikiekkoa, mutta siinäkään ei verkko soinut. Rankkareilla Tshekiltä onnistui kaksi yritystä, Suomelta ei ainuttakaan.

Tshekki ottaa voitosta kaksi pistettä, Suomelle yksi. Leijonien pelit jatkuvat sunnuntaina Iso-Britanniaa vastaan.

Tshekki–Suomi 1–0 vl. (0–0, 0–0, 0–0, 0–0)

Tshekki voittaa ottelun rangaistuslaukauksilla. Isäntämaan yrityksistä kaksi upposi rankkareilla sisään. Suomi ei onnistunut kertaakaan.

Rangaistuslaukauskisa

Jatkoaika päättyy: Rankkareilta haetaan ratkaisu tähän matsiin. Olipahan aikamoinen näytös tämä jatkoaika!

5. min: Hurjaa kiekkoa! Molemmissa päissä kovia paikkoja. Innala pääsi kokeilemaan viimeisimpänä. Minuutti jäljellä.

3. min: Tshekki ottaa täysin pelin ja kiekon haltuunsa. Pari-kolme jättitonttia, mutta Säteri jatkaa huippuotteitaan.

2. min: Mikko Lehtosella lähes tyhjä maali ylivoiman jälkihöyryillä, mutta Tshekki kestää. 3,5 minuuttia jäljellä.

1. min: Jatkoaika käynnissä. Leijonien ylivoima siis jatkuu vielä jatkoajan alussa yli minuutin.

Jatkoaika

Varsinainen peliaika päättyy: Leijonat pyöritti viimeisen minuutin vaarallisesti ylivoimaa, mutta ei palkintoa. Tämä ottelu menee jatkoajalle. Erä oli Suomelta selvästi koko ottelun paras.

20. min: Jäähy! Iiro Pakariselta hurja riisto maalin takana ja Björninen-Hyry survoo kiekkoa maaliin, mutta ei onnistu. Gudas runttaa Hyryä niin, että Suomi pääsee viimeisellä minuutilla ylivoimalle.

19. min: Saku Mäenalanen loukkaa itseään taklaustilanteessa. Mäenalanen taklaa Radko Gudasia laidassa, mutta Gudas väistää. Suomalaishyökkääjä ajautuu laitaan ja poistuu pukuhuoneeseen irvistäen.

18. min: Jakub Krejick ja Veli-Matti Vittasmäki jäähyboksiin laitakahinasta. Viidellä viittä vastaan jatketaan.

16. min: Säteriltä ilmiömäinen torjunta, tshekkipeluri pääsee supaisemaan ylivoimahyökkäyksen päätteeksi aivan maalin edestä.

15. min: Debytantti Juha Jääskältä aivan upea nousu maalille, mutta laukaus päätyy suoraan Dostalin hanskaan. Erittäin väkevä näyte hyökkääjän taidoista.

12. min: Inhottava ohjuri Suomen maalia kohti, mutta Säteri selvittää. Ottelu on edennyt päätöserässä tasaisemmin kuin parissa aikaisemmassa periodissa.

8. min: Jesse Puljujärvi tarjoilee Jere Innalalle hyvän paikan, mutta kiekko kimpoaa katsomoon.

7. min: Tähän mennessä ottelun tasaisin erä. Tshekin mylvinnästä on pahin terä toistaiseksi poissa. Avausmaalin merkitys kasvaa, joku voisi sanoa.

3. min: Ihan kelpo ylivoima Suomelta. Ei pitkiä pyörityksiä, mutta pari oivaa maalintekopaikkaa. Tshekki heti vastahyökkäyksessä jäähyn päätyttyä.

Mikael Granlundilta vihainen kuti ylivoimalla – maaliraudat pelastivat Tshekin takaiskulta 0:32

2. min: Mikael Granlund saa kiekon ylärimaan ylivoimalla. Tshekki purkaa.

1. min: Valtteri Puustiselta karmea laaki siniviivasta, mutta Dostal torjuu.

1. min: Jäähy! Radko Gudas kampittaa Mikael Granlundin heti erän alkuun. Nyt on iskun paikka.

1. min: Peli jatkuu! Tilanne siis kahden erän jälkeen maaliton, mutta ottelu on ollut vahvasti Tshekin näpeissä.

3. erä

2. erätauko: MTV:n studiossa Kari Jalonen ja Lasse Kukkonen ruotivat Leijonien onnistunutta haastoa:

Studiotiimi kommentoi Tshekin hylättyä maalia – "Hyvä liike valmennustiimiltä" 0:56
Studiotiimi kommentoi Tshekin hylättyä maalia – "Hyvä liike valmennustiimiltä"

2. erätauko: Suomelta koko ottelun paras pyöritys erän viimeiselle minuutille. Mikko Lehtosella loistopaikat, mutta Tshekki-puolustus blokkaa summerin soidessa. Leijonat kesti Tshekin hurjan toisenkin erän. Torjunnat 6–17, Tshekki ensin mainittuna.

Leijonien haasto meni läpi – Tshekin avausmaali hylättiin 5:08
Leijonien haasto meni läpi – Tshekin avausmaali hylättiin

19. min: MAALI HYLÄTÄÄN! Maalivahdin häirintää oli havaittavissa. Peli siis edelleen 0–0. Jalosen joukoilta onnistunut haasto.

19. min: Suomi haastaa Tshekin maalin. Säterin ympärillä on kyllä trafiikkia. Katsotaan mikä on tuomio.

19. min: MAALI! Tshekki tekee 1–0. Ondrej Palat nostaa jatkotilanteesta paluukiekon maalin kulmalta Suomen pömpeliin. Kenttätapahtumiin nähden täysin ansaittu maali.

15. min: Tässä vaiheessa Suomella koko ottelussa viisi laukausta kohti maalia. Tshekillä 16.

13. min: Nyt on peli tasoittunut. Arttu Hyry pääsee laukomaan hyviltä tonteilta, mutta Dostal kestää.

11. min: Mikko Lehtoselta upeaa mailapuolustamista. Lehtonen katkaisee tyylipuhtaasti Tshekki-läpiajon huitaisemalla puhtaasti kiekon kaverin lavasta.

9. min: Leijonat kestää alivoiman melko helposti. Tshekki saa pakkopelin kahteen otteeseen kasaan, mutta Säteriä kohti päätyy vain yksi laukaus.

6. min: Jäähy! Rasmus Rissaselta päivänselvä kampitusjäähy. Leijonat alivoimalle Tshekin painostusjakson päätteeksi.

6. min: Tshekki ottanut jälleen ohjat. Puolittainen läpiajo, josta tshekkihyökkääjä nostaa kuitenkin yli maalin. Säterillä 2-3 huipputorjuntaa.

3. min: Toisen erän alku on ensimmäistä tunnustelevampi. Iiro Pakariselta hyvä kuti, jonka Dostal pomputtaa.

1. min: Taas mennään, ottelu jatkuu. Nähtäväksi jää, mitä temppuja Jukka Jalonen on kehitellyt Leijonien kiekolliseen peliin.

2. erä

1. erätauko: Hannes Björninen näki Suomen erässä positiivisiakin puolia.

– Päästiin kyllä kiekolle, mutta pitää olla parempi. Kiekkoa maalille ja kahta äijää sinne, niin hyvä tulee, Björninen totesi erän tauottua.

1. erätauko: Tämä oli täysin Tshekin erä. Säterille 10 torjuntaa, kun Dostal selvisi vain yhdellä. Tshekki oli erän alussa hurja, mutta Leijonat paransi hetkellisesti. Puolivälin jälkeen turnauksen isäntämaa nosti taas kierroksia. Ilman maaleja mennään kuitenkin paussille.

17. min: Leijonat täysin puolustuskannalla viimeiset minuutit. Suomi saa rytmitettyä ottelua vain hetkittäin, mutta hyökkäyspeliä ei ole saatu toimimaan käytännössä ollenkaan. Harri Säteri on ollut varma.

13. min: Tshekiltä todella pitkä ja painostava pyöritys Leijonien päässä. Kiekko pysyi Suomen päässä yli minuutin. Jakub Kundratek pääsi kokeilemaan aivan maalin edestä, mutta ei onnistu. Säterillä tässä vaiheessa kuusi torjuntaa. Tshekin Dostalilla ei ainuttakaan.

11. min: MTV:n asiantuntija Sami Kapanen on paikan päällä Prahassa. Kapasen mukaan Leijonat sai hyvin tukahdutettua Tshekin väkevän alun. Peli onkin tasoittunut selvästi kotijoukkueen hurjan sisääntulon jälkeen.

10. min: Tshekillä vaarallinen paikka pidemmän paineen päätteeksi. Kiekkoa suditaan kuitenkin ohi aivan Säterin maalin tuntumassa. Paikassa Jachym Kondelik.

6. min: Suomi saanut nyt pelistä selvästi kiinni. Pari rauhoittavaa viivelähtöä ja sen jälkeen ensimmäinen pidempi Leijonat-pyöritys Tshekin päässä. Asialla Mikael Granlundin johtama ykkösketju.

4. min: Leijonat on ottavana osapuolena. Tshekki vyöryttänyt hyökkäyksen muutaman kerran Suomen päähän. Isäntämaa saa hurjan lisätuen äänekkäältä kotiyleisöltä. Leijonat ei ole vielä päässyt organisoidusti hyökkäämään.

2. min: Tshekillä ensimmäinen puolittainen paikka. Kotijoukkue on pitänyt ottelun alun enemmän kiekkoa.

1. min: Ja sitten mennään! Kiekko tipahti juuri jäähän. Prahan areenassa on korvia huumaava meteli. Leijonat sai niskaansa karmea buuaukset, kun joukkue saapui jäälle.

1. erä

Klo 21.07: Leijoniin vuosien jälkeen paluun tehnyt hyökkääjä Pekka Jormakka hyökkää tänään Suomen kolmosketjussa. MTV Katsomon lähetyksessä näytettiin huikea pätkä viime vuoden studiokeskustelusta, jossa maajoukkueringin ulkopuolelle ajautunut Jormakka linjasi palaavansa maajoukkueeseen vuoden päästä.

Niin myös tapahtui:

Pekka Jormakka teki vuosi sitten kovan lupauksen – lunasti puheensa upealla tavalla: "Hieno tarina" 1:53

Klo 20.53: MM-kisossa debytoiva Juha Jääskä odottaa Tshekki-ottelusta kovaa kamppailupeliä.

– Saa kyllä painia ihan varmasti. Varmaan tulee olemaan aika pehmeä jää. Työmiehen keli. Pääsee mittamaan, Jääskä saneli.

Klo 20.41: Leijonat leimasi kaikki MM-kisapassit kerralla. Joukkueeseen ei siis ole enää tulossa vahvistuksia NHL:stä. Kari Jalosen mukaan ratkaisu on hyvä, sillä silloin joukkue saa rauhan, eikä tarvitse katsella selän taakse, tuleeko joku ohi.

Jalonen sanoo ymmärtävänsä toistakin kantaa. Esimerkiksi Tshekillä on kolme passia leimaamatta, sillä NHL:stä voi olla tulossa lisävahvistuksia.

Klo 20.22: Tshekissä pelataan MM-kiekkoa pitkän tauon jälkeen. Suvi Puukangas kertoo tarvittavat knopit kisapaikasta ja mielenkiintoista historiaa viime karkeloista.

Tshekki isännöi MM-kisoja yhdeksän vuoden tauon jälkeen – viimeksi tehtiin historiaa 1:33

Klo 20.14: MTV:n asiantuntijana MM-turnauksessa toimiva Lasse Kukkonen teki heti merkittävän huomion tämän vuoden MM-joukkueesta. Kukkosen mukaan Leijonissa vallitsee viime vuotta parempi harmonia. Viime keväänä Suomi tipahti puolivälierissä.

Lasse Kukkonen linjaa heti: Leijonissa viime vuotta parempi harmonia 1:20
Lasse Kukkonen linjaa heti: Leijonissa viime vuotta parempi harmonia

Klo 20.07: Näillä ketjuilla Leijonat lähtee Tshekin kimppuun:

Maalilla: Harri Säteri (varalla Emil Larmi)