Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti

17:13

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat tänä vuonna rauhallisesti. Poliisi on ollut näkyvästi paikalla ja pidätyksiä tehtiin vain muutamia suurista mielenosoittajamääristä huolimatta.

MTV:n toimittajat Jarkko Sipilä ja Päivi Hannula seurasivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksia paikan päältä.

Poliisi on aiemmin takavarikoinut satamien tehovalvonnassa teräaseita laivamatkustajilta, joiden on epäilty voivan liittyä itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin.

21.47: MTV Uutiset päättää itsenäisyyspäivän mielenosoitusten seurannan tältä erää. Uutisointi muista itsenäisyyspäivän tapahtumista kuitenkin jatkuu sivuillamme. Alla poliisin terveiset viilenevästä illasta.

21.40: Poliisi kertoo ottaneensa tänään kiinni seitsemän ihmistä. Neljä otettiin kiinni rikokselta tai häiriöltä suojaamiseksi, yksi epäilyn pahoinpitelyn vuoksi ja kaksi otettiin tapahtumapaikalta välittömästi kiinni, mutta päästettiin pois jo tapahtumapaikalta.

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin Helsingissä osallistui yhteensä 5000–6000 henkeä, arvioi Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola.

21.30: MTV Uutisten rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilä arvioi, että 612-soihtukulkue sujui rauhallisesti. Poliisit olivat näkyvästi paikalla ja puuttuivat häiriöihin alhaisella kynnyksellä. Poliisin tiedottamaa joukkotappelua hän kuvailee pieneksi rähinäksi.

20.12: 612-soihtumarssi on perillä Hietaniemessä. Marssi sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

19.52: Poliisi kertoo, että uusnatsimielenosoituksen rettelöitsijöiden välillä tapahtui poliisiautossa pahoinpitely kiinnioton jälkeen. Pahoinpitelystä epäillään suomalaismiestä, joka on aiemminkin osallistunut äärioikeiston ja uusnatsien vastaiseen toimintaan. Viime vuonna hän sai osuman poliisin kumiluodinsirpaleesta. Uhri oli ruotsalaismies.

19.47: Soihtukulkueessa ei ole tapahtunut merkittäviä häiriöitä.

19.23: Soihtukulkue on liikkeellä.

19.18: Poliisi: Joukkotappelu 612-soihtukulkueen lähtöpaikalla. Poliisin mukaan tilanne on hallinnassa.

19.03: 612-soihtukulkueen soihdut sytytetty ja marssi valmiina lähtöön. 

18.43: Helsingin Töölöntorille on kokoontunut 200-300 mielenosoittajaa, arvioi paikalla oleva STT:n toimittaja. Äärijärjestöjen 612-mielenosoituksen oli määrä alkaa Töölöntorilta kello 18.30.

Mielenosoittajilla on leijona-aiheisia kylttejä sekä Suomen lippuja. He lauloivat Maamme-laulun ja huusivat kolme kertaa eläköön-huudon. Mielenosoituksen järjestäjät ovat todenneet, että kaikki poliittiset tunnukset ja merkit ovat kulkueen aikana kiellettyjä.  

18.30: MTV Uutisten rikostoimittaja Jarkko Sipilä koosti humoristisen koosteen pakkasessa pidetystä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta.

18.15: Viimeisimmän arvion mukaan uusnatsien mielenosoitukseen osallistui alle 200 henkilöä, Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen noin 3000, kertoo Helsingin poliisin viestintä. Myöhemmässä twiitissä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kävijöiden määrän arvioidaan olleen alle 3000.

17.59: Vastarintaliike on kertonut olevansa paikalla Töölöntorilla.

17.55: MTV Uutiset sai lisätietoja uusnatsimarssissa tapahtuneesta välikohtauksesta. 

– Poliisin viestintäpäällikkö Juha Hakola on kertonut, että molemmat kiinniotetut olivat Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kulkueessa mukana. Tämä perustuu paikalla olleiden partioiden havaintoihin. On kuitenkin mahdollista, että kulkueeseen osallistui muitakin kuin pvl-jäseniä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Päivi Hannula.

Sosiaalisessa mediassa on esitetty väitteitä, että kulkueeseen olisi soluttautunut uusnatseja vastustanut henkilö, joka olisi aiheuttanut välikohtauksen kulkueessa. Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan toinen henkilöistä huusi "natsit vittuun!", minkä jälkeen alkoi tappelu. Sen jälkeen maassa kiinni otettuna oli huutaja sekä ruotsia puhunut mies, joka huusi "sieg heil".

17.41: Poliisilta uusi lausunto, kiinniotetut eivät ehkä olleetkaan Vastarintaliikkeen jäseniä, vaikka olivatkin kulkueessa.

17.31: Kaisaniemen mielenosoitusten seuranta on tältä osin päättynyt. Myöhemmin MTV Uutisten toimittajat siirtyvät tarkkailemaan äärioikeistolaisen 612-soihtukulkueen liikkeitä. Uusnatsistinen Vastarintaliike on ilmoittanut siirtyvänsä kohti kulkuetta.

17.15: Uusnatsit poistuvat Kaisaniemestä.

17.07: Ihmiset pistävät tanssiksi Kaisaniemen puistossa. Poliisi on tehnyt keskelle puistoa autoista ja ihmisistä linjan uusnatsien ja vastamielenosoittajien välille. STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan paikalla on noin 40 poliisiautoa.

17.05: Poliisi päivittää, että kumpikin kiinniotetuista onkin uusnatsien mielenosoituksen jäseniä.

16.58: Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistujia moninkertaisesti verrattuna uusnatsisen Kohti vapautta -mielenosoituksessa.

16.57: Poliisi on ottanut kiinni ainakin kaksi henkilöä. Toinen kiinniotetuista on kuljetettu Pasilaan pahoinpitelystä epäiltynä, toinen sairaalaan tarkastettavaksi.

16.44: Lisää poliisiautoja Kaisaniemen kentällä.

16.39: Kumpikin marssi siirtynyt Kaisaniemen puistoon, joten liikenne on Helsingissä palautunut normaaliksi.

16.35: Uusnatsien ja natsien vastainen mielenosoitus kohtaavat toisensa Kaisaniemen puistossa Helsingin keskustassa. Poliisi arvioi, että natsien vastaisessa mielenosoituksessa on paikalla noin tuhat ihmistä.

 

16.30: STT:n mukaan poliisi on ottanut kiinni ainakin yhden uusnatsin. Poliisi kertoo, että kaksi henkilöä on otettu kiinni.

16.24: Uusnatsien mielenosoitus jatkaa kulkuaan. Tällä hetkellä ei tiedetä, onko kiinniottoja tehty ja kuinka monta niitä mahdollisesti on tehty.

16.21: Uusnatsien mielenosoituksessa on sattunut jonkinlainen yhteydenotto, poliisit ovat vieneet ainakin yhden henkilön maahan ja marssi on pysähtynyt.

16.18: Kohtaavatko mielensosoittajat Kaisaniemen puistossa ja pystyykö poliisi pitämään osapuolet kurissa? Uusnatsit ovat jo kohdanneet huutelua marssiessaan Unioninkatua kohti Kaisaniemen puistoa.

16.12: Uusnatsien mielenosoitus lähti liikkeelle Hakaniemen torilta. Vastarintaliikkeeläiset huutavat iskulauseita, kuten "Eläköön kansallissosialismi". Hakaniemen torilla oli aiemmin myynnissä Vastarintaliikkeen huiveja ja T-paitoja. 

16.09: Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on saapunut Kaisaniemen puistoon.

16.00: Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa on otettu liput esiin.

13.44: Natsien vastainen mielenosoitus Aleksanterinkadulla.

15:37: Vastarintaliikkeen mielenosoittajat saapuivat Hakaniemen torille.

Poliisi arvioi aiemmin paikalla olleen noin 300 henkilöä, mutta korjasti lukua myöhemmin.

15.30: Hakaniemen torilla on tyhjää. Paikalta on ilmoitettu lähtevän uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus.

15.23: Mielenosoitus on lähtenyt liikkeelle, mikä vaikuttaa myös jonkin verran liikenteeseen Helsingin keskustassa.

15.10: Äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen on kerääntynyt runsaasti ihmisiä.

Natsien vastainen mielenosoitus on kerännyt Helsingin Asema-aukion täyteen ihmisiä. Helsingin poliisi kertoi Twitterissä, että paikalla on lähes tuhat ihmistä ja mielenosoitus alkoi rauhallisesti. Poliisi on näkyvästi paikalla.

Aukiolla kuultiin muun muassa "Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään" -huutoja.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestäjiksi ovat ilmoittautuneet antifasistinen Varisverkosto, anarkistinen A-ryhmä sekä Helsingin Vasemmistonuoret.

1:51

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja