MTV paikalla: Turkin ja Kreikan rajalla olevat pakolaiset haluavat päästä Eurooppaan – osa kertonut päämääräkseen Suomen

7:24
Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo viimeisimmät havainnot Kreikan ja Turkin rajalta: "Tilanne on rauhallinen"

Kreikan ja Turkin rajavyöhykkeellä on tällä hetkellä jumissa arviolta 12000 ihmistä. Turkki ilmoitti viime viikolla avanneensa rajat Eurooppaan, mutta Eurooppa kuitenkin pitää rajansa kiinni.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola on seurannut tilannetta rajan tuntumassa.

Hän kertoi MTV:n Uutisaamussa, että tilanne rajavyöhykkeellä on tällä hetkellä rauhallinen.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan kyseisellä vyöhykkeellä on pakolaisia, jotka haluavat päästä Eurooppaan.

– Ainakin niillä, joiden kanssa olen puhunut aikaisemmin, niin reitti on lähinnä Saksaan, Hollantiin, Ruotsiin, ja jotkut sanovat myös Suomeen, Piuhola kertoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoo hylänneensä Euroopan unionin miljardin euron lisätukitarjouksen, jonka tarkoitus oli avustaa Turkkia siirtolaisuuskysymyksessä.

Vuonna 2016 solmitussa pakolaissopimuksessa Turkki sitoutui tehostamaan rajavalvontaansa ja vastaanottamaan Euroopasta palautettavia pakolaisia. Vastineena EU lupasi Turkille taloudellista tukea pakolaisista huolehtimiseen.

– Tämä on Erdoganin kertoma viesti ja uutinen, että hän olisi puhunut eilen (Saksan liittokansleri Angela) Merkelin kanssa puhelimessa ja Angela Merkel olisi tarjonnut miljardi euroa lisää tähän pakolaispakettiin. Tätä ei ole vahvistettu EU:n puolelta eikä myöskään Merkelin puolelta. Tämä on tätä Erdoganin varsin kovaa retoriikkaa, jonka hän hyvin taitaa, Piuhola huomautti Uutisaamussa.

– Se, että Erdogan sanoo soittaneensa suoraan Merkelille kertoo myös siitä, että osoite, keneltä ratkaisua haetaan, ei olekaan nyt suoraan EU-komission johtaja. Hän soittaa Merkelille, jonka hän tuntee ja jonka kanssa hän neuvotteli edellisestä pakolaissopimuksesta: tuosta kuuden miljardin euron tukirahasta, jota Eurooppa on nyt neljän vuoden aikana maksanut Turkille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja