Miksi Turkki avasi rajat Eurooppaan ja järjestää jopa bussikuljetuksia Kreikan rajalle? Tämä Turkin motiiveista tiedetään

7:03
Katso Antti Pihlajamaan koko haastattelu videolta.

Turkki ilmoitti eilen avaavansa rajan Kreikkaan ja on kertonut järjestäneensä siirtolaisille jopa bussikuljetuksia Kreikan ja Turkin rajalle.

Toimillaan Turkki yrittää painostaa EU:ta maksamaan lisää pakolaisongelman ratkaisusta, valottaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

– Turkki perustelee rajojen avaamista sillä, ettei enää pysty hallitsemaan pakolaisvirtaa, Piuhola avaa Turkin ratkaisua.

Turkki viittaa asiassa siihen, että Turkissa on jo yli kolme miljoonaa syyrialaista pakolaista ja heitä voi tulla vielä miljoona lisää Idlibin alueelta.

Todellisuudessa suuri osa Kreikan rajalla nyt olevista pakolaisista ei kuitenkaan ole syyrialaisia, sanoo kapteeni Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta.

– Tilanne liittyy Idlibiin sikäli, että Turkki hakee EU:lta tukea painostamalla, mutta Turkki on itse sulkenut rajan Idlibin suuntaan, Pihlajamaa sanoo.

”Erdogan antaa yhden valttikorttinsa pois”

Turkki ei ole yksilöinyt, millainen tuki riittäisi niin, että maa sulkisi rajansa EU:hun jälleen. EU:n sisäministerit pitävät tänään hätäkokouksen pakolaistilanteeseen ja Idlibin tilanteeseen liittyen.

Painostus voi Pihlajamaan mukaan osua myös Turkin omaan nilkkaan.

– Jos Turkki nyt avaa rajat eikä sillä ole seurauksia, Erdogan antaa yhden valttikorttinsa pois.

Pihlajamaa ei usko, että tilanne eskaloituu vuoden 2015 pakolaiskriisin veroiseksi.

– On vaikeaa nähdä, miten Turkissa olevat kolme miljoonaa pakolaista olisivat siirrettävissä yksittäisen maan rajalle. Se on logistisestikin mahdotonta. Osa on varmasti myös ehtinyt kotiutua Turkkiin eivätkä kaikki ole varmasti halukkaita lähtemään, Pihlajamaa kertoo.

– Myös asenneilmapiiri on Euroopassa kireämpi ja se varmasti tiedetään, ettei Euroopassa olla enää vastaanottavaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja