MTV oikeudessa: Niko Ranta-ahon syytetään lyöneen Sofia Belórfia kertoja, Sofian vihaiset viestit todisteena oikeudessa –"Oon tosi loukkaantunut sun lyömisestä"

5:36
Katso videolta MTV Uutiset Liven raportti Helsingin käräjäoikeudesta.

Suomen suurimman huumeoikeudenkäynnin eli niin sanotun Katiska-vyyhdin käsittely jatkuu tänään Helsingin käräjäoikeudessa pahoinpitelysyytteen käsittelyllä. Törkeistä huume- ja dopingrikoksista syytettyä liikemies Niko Ranta-ahoa syytetään ex-avopuolisonsa Sofia Belórfin pahoinpitelystä.

Haastehakemuksen mukaan pahoinpitely tapahtui ulkomailla kesäkuussa 2019.

Oikeudenkäynnin alku viivästyi, koska Niko Ranta-aho osallistuu istuntoon etäyhteydellä, mutta videoyhteyttä ei saatu aluksi ensimmäisen tunnin aikana toimimaan. Lopulta videoyhteys saatiin kuntoon puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Kello 11.53 Oikeudenkäynti päättyi tältä päivältä.

"Viesteissä mahdollista liioitella asiaa"

Kello 11.47 Nyt Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma antaa loppulausunnon.

Kaitaluoman mukaan Belórfin suuttumustilanteessa kirjoitettuihin viesteihin tulee suhtautua varauksella. Hänen mukaansa viesteissä on aina mahdollista liioitella asiaa.

– Ranta-aho on salaisessa osiossa antanut täysin uskottavan ja loogisen selvityksen mustelmista. Näytön tulkitsemiseen liittyy niin suuria ristiriitoja, että pahoinpitelystä ei voida tuomita.

Kello 11.44 Sofia Belórfin asianajajan Paul Perovuon mukaan he eivät anna loppulausuntoa, koska Belórfilla ei ole mitään vaatimuksia asiassa.

Syyttäjä: "Ranta-aho uhriutuu"

Kello 11.41 Oikeudessa kuullaan nyt vielä loppulausunnot. Ensimmäisenä vuorossa syyttäjä.

Syyttäjä Erkki Huhtalan mukaan pahoinpitelyvammoja on enemmänkin kuin mistä on näyttöä.

– Tästä asiasta ei ole lähetetty viestejä vain herättelytarkoituksessa. Keskusteluun on palattu viesteissä vielä viikko tapahtuneen jälkeen ja jälleen heinäkuussa Ruisrockin aikaan. Belórf on ainakin neljään eri otteeseen ottanut viesteissä kantaa pahoinpitelyyn, Huhtala sanoi.

– Lähisuhdeväkivalta on vakava asia eikä sitä tule hyväksyä. Sen vuoksi se on virallisen syytteen alainen rikos. Ranta-ahon kertomus on epäuskottava. Se on hätävalhe. Viestittelyjen perusteella kyse ei ole siitä, syyttäjä sanoi.

Huhtalan mukaan Ranta-aho uhriutuu asiassa itse.

– Olemme nyt olleet viisi kuukautta tässä yhdessä oikeudenkäynnissä Ranta-ahon kanssa. Olen oppinut, että hän kääntää asiat ja uhriutuu itse. Lievää pahoinpitelyä tästä asiasta ei saa, syyttäjä päätti loppulausuntonsa.

Kello 11.39 Salainen osio on käsitelty ja Ranta-ahon kuuleminen päättyy.

Tuomari kysyi vielä Belórfilta haluaisiko hän tulla kuitenkin kuulluksi asiassa, mutta hän ei halua. Nyt jutussa on enää loppulausunnot.

Ranta-ahon mukaan riidat olivat vain sanallisia

Kello 11.08 Ranta-ahon kuuleminen alkaa videoyhteyden välityksellä. Ranta-aho on videolla hymyilevänä ja iloisena.

– Belórf oli tuolloin avopuolisoni ja seurusteltiin. Olihan meillä riitoja. Minulla oli aika menevää aikaa. Lähinnä viittaan juhlimiseen, Ranta-aho kertoi.

Ranta-aho kertoi juhlineensa usein viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin.

– Ei hän siitä tykännyt. Ollaan tapeltu verbaalisesti, ei fyysisesti.

Ranta-ahon mukaan hän vietti juhannusta 2019 Espanjan Madridissa juhlien. Belórf oli myös mukana. Tuona viikonloppuna Belórfi lähetti Ranta-aholle viestin, että "olet sairas".

– Minulla on ollut naispuolinen ihminen kaverina, joka tekee tuota (huoran) ammattia. Sofia ei sitä hyväksynyt. Minulle ystävät ovat ystäviä, ammatista riippumatta, Ranta-aho sanoi oikeudessa.

Ranta-ahon mukaan Belórfin mielipiteet hänen juhlimisensa jälkeen olivat aina yhtä kielteisiä ja vihaisia viestejä tuli, mutta mitään fyysistä pahoinpitelyä ei Ranta-ahon mukaan tapahtunut missään vaiheessa.

– En ole lyönyt Belórfia. Mustelmat eivät ole missään vaiheessa johtuneet minun lyömisestäni tai tönimisestäni. Voin kertoa asiasta lisää, kun media poistuu paikalta.

"Mustelmiin liittyy ulkopuolinen syy"

Ranta-ahon mukaan syyttäjä tulkitsee viestejä omasta näkökulmastaan ja näkee asiat omalla tavallaan.

Ranta-ahon mukaan Belórf pyysi häneltä anteeksi jälkikäteen sitä, että hän liioitteli tapahtumia viesteissä.

– Mustelmaan liittyy täysin ulkopuolinen tekijä ja syy ja se ei ole johtunut minusta, Ranta-aho sanoi.

– Tämä syyte on täysin väärä. Belórf yritti herätellä minua, koska olin juhlinut ja hän tiesi, että en muista mitään koko viikonlopusta. Sen takia hän syytti minua myös mustelmastakin. Voin kuitenkin todistaa, että minä en ole sitä aiheuttanut, Ranta-aho sanoi.

Asian käsittely jatkuu suljetuin ovin, koska oikeudessa esitetään salassapidettäviä Belórfin terveyteen liittyviä tietoja.

Erittäin vihaisia viestejä Sofialta Nikolle

Kello 10.42 Oikeudessa käydään nyt läpi pahoinpitelyjuttuun liittyviä kirjallisia todisteita. Syyttäjä lukee viestejä, joita Belórf lähetti Ranta-aholle kesäkuun 23. päivänä vuonna 2019.

Viestit olivat hyvin vihaisia.

"Sinä ja minä = ohi"

"En halua tuon äskeisen aggressiokohtauksen jälkeen olla sun kanssa. Pelkään sua. Me ollaan erottu ja saat vetää kamaa päivittäin."

"Saat hengaa sen huoran kanssa niin paljon kuin haluat. Jätä mut rauhaan ja mene lääkäriin."

"Heittelit mua tahallas."

Tähän viestiin Ranta-aho vastasi Belórfille: "En todellakaan tahallani".

Lisäksi Ranta-aho lähetti Belórfille viestin: "Älä suutu", "Puhutaan ja hoidetaan lennot".

Belórf lähetti taas viestin Ranta-aholle: "Ai sori kun suutuin, kun mut on hakattu".

Kesäkuun lopussa Belórf lähetti taas Ranta-aholle viestejä.

"Mä olen tosi onneton tästä tilanteesta. Meillä oli pohjanoteeraus. Meillä on 4-5 päivää viikossa ok. Otin sut takaisin, että panostat ja oot herrasmies. En huomannut sulta mitään elettä. Oon tosi loukkaantunut sun lyömisestä."

"Sä et tee mitään mun eteen. Et edes tollaisen jälkeen. Mä haluan nyt oman rauhan ja etäisyyttä."

Heinäkuun alkupuolella Ruisrockin jälkeen Belórf kyseli viestissään, miten Ranta-aho korvaisi hänelle asiat.

"Miten sä korvaat? Hakkaamalla taas ensi viikonloppuna?"

Ranta-ahon asianajajan Hannu Kaitaluoman mukaan viesteistä käy ilmi se, että parisuhteessa oli riitoja ja suhde oli katkolla noihin aikoihin.

Sofia lähetti kuvan käsivarrestaan

Belórf lähetti kesäkuussa 2019 myös WhatsApp-viestin Ranta-aholle, missä oli kuva hänen käsivarrestaan, jossa oli verenpurkauma ja mustelma.

Syyttäjän mukaan viestit ja kuvat puhuvat omaa kieltään.

– Näiden perusteella pahoinpitely on selvästi tapahtunut. Valokuva tukee tapahtumaa, syyttäjä Erkki Huhtala sanoi.

Ranta-ahon puolustus haluaa kirjalliseksi todisteeksi oikeuteen Iltalehden jutun, jossa Belórf kiistää pahoinpitelyjutun perättömänä.

Jutussa Belórf totesi, että mitään pahoinpitelyä ei ole tapahtunut.

Ranta-aholla laillinen este

Ranta-aho osallistuu istuntoon etäyhteydellä. Syytä hänen poissaoloonsa ei istuntosalissa kerrottu. Salissa todettiin vain, että Ranta-aholla on laillinen este olla pois käräjäistunnosta.

Etäyhteydet tuottivat oikeudessa pitkään ongelmia, sillä Ranta-ahon videokuvaa ei saatu ensin näkyviin. Tuomari kysyi syyttäjiltä mielipidettä siihen, voidaanko asia käsitellä, vaikka vastaaja ei ole paikalla.

– Kyse on pahoinpitelysyytteestä ja haluamme kyllä nähdä vastaajan kasvot, kun häntä kuullaan tässä asiassa, syyttäjä Heli Vesaaja vastasi istunnon aluksi.

Kiistää syytteen

Ranta-aho on aiemmin käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa kiistänyt syytteen pahoinpitelystä. Hän kiistää syytteen nyt myös oikeudessa.

Belórfilla itsellään ei ole vaatimuksia pahoinpitelyasiassa.

Kaikki pahoinpitelyjutun pöytäkirjat on salattu poliisissa eikä tapauksesta tiedetä toistaiseksi yhtään enempää.

Oikeus käsitteli tänään suljetuin ovin jutun tiettyjä pahoinpitelyjutun aineistosta, koska ne sisältävät yksityisiä terveystietoja. Osa aineistosta päätettiin salata.

Kirjallisina todisteina jutussa on muun muassa Belórfin ja Ranta-ahon WhatsApp-viestejä, joita on taltioitu Ranta-ahon puhelimesta. Viesteistä ilmenee lisätietoja tapahtumista. 

Sofia ei halua tulla kuulluksi

Oikeudessa kävi ilmi, että Belórf ei halunnut aikanaan tulla kuulluksi pahoinpitelyjutun esitutkinnassa. Hän kieltäytyi kuulemisesta tuolloin sillä oikeudella, että hän oli kuulustelujen aikaan Ranta-ahon avopuoliso.

Tuomari kysyi Belórfilta haluaako tämä tulla kuulluksi asiassa nyt oikeudessa. Belórfin asianajaja ilmoitti, että hänen päämiehensä ei halua tulla kuulluksi.

Tuomari totesi, että tämä sallitaan, vaikka Belórf ei olekaan enää Ranta-ahon kanssa suhteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja