Mainos

MTV:n lukijat UV-säteilystä: "Vesikelloja kasvoihin ja ryhelmiä käsivarsiin"

Suomessa UV-säteily on tällä hetkellä korkeimmillaan luokkaa 5-6. Korkea UV-säteily aiheuttaa herkästi ihon palamista, mutta myös muita ikäviä oireta.

Eija Sarastamolla todettiin UV-allergia jo kymmenen vuotta sitten. 

Pahimmillaan hänelle tulee kasvoihin vesikelloja ja käsivarsiin punaista allergiaryhelmää. 

- Ryhelmä nousee ihon pintaan usein vasta seuraavana päivänä. Ihoni ei pala vaikka rusketun mukavasti, Sarastamo kertoo. 

Sarastoman kasvoihin tulevat, säteeltään noin 4 millimetrin suuruiset, vesikellot tulevat erityisesti ohuen ihon kohtiin. Jos aurinko ei paista, hänen vesirakkulat häviävät yleensä 4-5 päivässä. 

- Ei niitä rakkuloita mielellään koskettele. Jo pelkästään hiuksen hipaisu rakkulaan aiheuttaa kipua, mutta tämän kanssa on jo oppinut elämään. 

Sarastamo kärsii sekä UV-B- että UV-A -säteilystä, joten siedätyshoidosta ei ole hänelle apua.

- Ainoa keino suojata itseni on läträtä 50-kertoimista suojavoidetta puolen tunnin välein ja käyttää kangasvaatteita ihon suojana. 

Myös auton UV:ltä suojaavat ikkunat tarjoavat hänelle suojapaikan auringon säteiltä. 

"Varjossa pysyminen on helpompaa kuin suojauksen yrittäminen"


Tätä mieltä MTV:n lukijat ovat UV-säteilystä ja siltä suojautumisesta.

"50 suojalla aurinkolasit lippis ja pitkähihainen t-paita."

"Se on ihan ihmisestä kiinni mikä se palamisaika, ite voin olla vaikka tunnin auringossa ilman mitään."

"Ei pelota, en suojaudu"

"Olisi syytä toimia harkiten ja olla varovainen."

"En käytä aurinkovoidetta, olen 5-6 tuntia auringossa. Enkä ole palanut, harmi, pari kertaa pitää polttaa itsensä niin että iho kesii. Muuten ei voi ruskettua kunnolla. Eli valkonaamana liikutaan."

"En suojaudu mitenkään! Porkkanaöljyä kyllä käytän, että tehostaa rusketusta. Mutta EI ikinä suojakertoimilla varustettua, koska se tutkimuksen mukaan aiheuttaakin sitä syöpää, kun iho ei itse kehitä suoja-aineita, vaan sillä rasvalla huijataan ihoa. Ja se UV-säteily kun menee sen rasvan läpi siitä huolimatta. Pahinta vielä auringossaolon jälkeen mennä suihkuun ja työntaa toista ravaa nahkalle"

"Ohut ihonpintani estä jo loikoilun auringonvalossa. Punotuksen seurauksena uusia luomia. Varjossa pysyminen on helpompaa kuin suojauksen yrittäminen."

"Pitää olla aurinkovoidetta isolla uv-suojakertoimella. Itse en makaa ottamassa aurinkoa. Joskus saatan istua tunnin pari parvekkeella."

"Siesta keskelläpäivää. En kuitenkaan koskaan käytä aurinkorasvaa. Ne kemikaalit kuumennettuna iholla ei voi olla terveellisiä."

"Ei tarvitse suojautua mitenkään. En käy aurinkoisina päivinä ulkona."

"Voide 30+ jalkoihin ja muihin vähemmän arkoihin kohtiin, 50+ kasvoihin jne. Lippis lenkille, aurinkolasit. Biitsillä ei tykkää makailla."

"Nyt kun kerran paistaa niin ei kyllä liikoja voi säteilyä pelätä. Aivan keskipäivän tienoilla en kuitenkaan aurinkoa ota. Silloin säteily on voimakkainta."

Kommentit kerätty MTV:n Facebook-sivulta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.