MTV:n kirjeenvaihtajat kertovat: Tällainen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Kirjeenvaihtajamme kertovat: tällainen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa 2:55
Kirjeenvaihtajamme kertovat: Tälläinen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Pääministeri Sanna Marin suositteli, etteivät suomalaiset matkustelisi tarpeettomasti pääsiäisenä. Lappiin on silti luvassa ruuhkia. Muualla Euroopassa ja maailmalla koronapääsiäistä vietetään vaihtelevin rajoituksin.

Suomen eteläisen naapurin Viron koronavirustilanne pääsi äskettäin valitettaviin otsikoihin. Maan koronavirustilanne nimittäin nousi ilmaantuvuusluvulla mitattuna maailman synkimmäksi.

Maaliskuun viimeisen viikon aikana uusia koronavirustapauksia tilastoitiin keskimäärin yli 1000 per päivä.

– Mitään joukkoliikkumisia ei nyt odoteta pääsiäisen aikana, sillä ainostaan huominen perjantai on vapaapäivä. Sen sijaan sairaaloissa pitää kiirettä, MTV Uutisten Viron kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo.

Maassa testattavista ihmisistä positiivisia on yhä noin 20 prosenttia. Eritoten brittimuunnos etenee vauhdilla. Tänään uusia koronatapauksia todettiin 832.

– Samalla uskotaan, että toukokuun lopulle mentäessä päivittäisten tartuntojen määrä laskisi noin 200:aan, jolloin elämä voisi taas palata normaaliksi, Saraste sanoo.

Euroopassa öisiä ulkonaliikkumiskieltoja

Keski-Euroopassa ollaan yhä keskellä pandemian kolmatta aaltoa. Saksassa todettiin maaliskuun ensimmäisen seitsemän päivän päivän keskimäärin reilut 8300 koronatartuntaa per päivä. Viime päivinä uusia tartuntoja on rekisteröity 16 000–17 000.

– Saksa toivoo kansalaistensa pysyvän pääasiassa kotona ja välttävän matkustamista kaikkiin naapurimaihin, MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo.

– Saksassa on yhä suurimmassa osassa maata voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto ja tapaamiset on rajoitettu pitkälti yhteen henkilöön, Piuhola jatkaa.

Myös Ranskaan on nyt julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto. Tartuntamäärien kehitys on ollut siellä samankaltainen kuin Saksassa. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla pysyttiin vielä 21 000 päivittäisen tartunnan tietämillä. Maaliskuun viimeisen viikon keskiarvo olikin sitten jo liki 38 000 päivittäistä koronatapausta.

– Koulut ovat suljettuna seuraavat kolme viikkoa, Piuhola kertoo.

USA:ssa rokotteet tepsivät

Yhdysvaltojen vaalivuoden keskustelua hallitsi koronavirus.

– Jos koronavirus oli kolmanneksi yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa viime vuonna, niin se ei ole sitä enää, MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo.

Sekä kuolinluvut että sairaanhoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrät ovat olleet laskussa. Tammikuun alun yli 250 000 päivittäisestä tapauksesta on laskeuduttu eilisen reiluun 68 000 tapaukseen.

– Pääsyynä pidetään sitä, että kolmanneksella alkaa olla ensimmäinen koronarokote otettuna, Karppinen kertoo.

Päivätartunnat ovat kuitenkin nousseet noin 20:llä prosentilla parin viikon takaisista luvuista.

– Ihmisten varovaisuus on laskenut. Rokottomattomat, kuten nuoret, ovat tavanneet toisiaan, Karppinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat